Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív A szépség foglyai - a plasztikai sebészet diadalútja
2010. június 17., csütörtök 01:00

A szépség foglyai - a plasztikai sebészet diadalútja

Írta:  Köhler Krisztina
A második évezredben minden eddiginél nagyobb szerepet kap a művi tökéletesség, vagy legalábbis megközelítésének vágya. Elég csak a plakátokat, magazinokat, és azok hirdetéseit figyelnünk, vagy a televízióból, filmekből megismert sztárokat csodálnunk, akik mindig jól néznek ki – legalábbis ezt próbálják nekünk sugallni. Mindemellett a dömpingszámban sugárzott kórházsorozatok olyan közel hozták a nézőkhöz a legkülönbözőbb orvosi beavatkozásokat, hogy azok már teljesen a mindennapok részévé váltak. De valóban elég lenne ennyi lökés az embereknek, hogy „könnyedén” kés alá feküdjenek, vagy jobban a felszín alá kell ásnunk, hogy megkaphassuk a válaszokat? A következő interjúban dr. Kelemen Ottó, plasztikai sebész segít rávilágítani a hazai szépészeti műtétek valóságára.

Miért lett plasztikai sebész?

1987-ben szakvizsgáztam általános sebészetből. Magyarországon a plasztikai sebészet egy ráépített szakvizsga, még manapság sem lehet első képesítésként megszerezni, ellentétben a fejlettebb nyugat-európai országokkal.

Nem divatból és a kecsegtető jövő miatt választottam ezt a specialitást. Találkoztam olyan esetekkel, amelyeket nem tudtam megoperálni, meggyógyítani. Így be kellett vallanom magamnak, hogy én ezeket nem tudom megoldani. Ez adott nekem egy olyan motivációt, ami miatt eldöntöttem, hogy az ilyen, a speciális plasztikai ismereteket igénylő eseteket kezelését is elsajátítsam. Egyébként is van bennem egy örökletes tanulási vágy, a mai napig tanulok, és folyamatosan képzem magam. A ’90-es évek elején sikerült a plasztikai sebészeti szakképesítést megszereznem, amely Magyarországon az égéssebészetet is magába foglalja. Természetesen esztétikai plasztikai sebészettel is elkezdtem foglalkozni, mert arra is volt igény. De az alap, amiből kiindultam, az a helyreállító plasztikai sebészet volt. Csak 1997-ben indítottam el a magán praxisomat, amikor már a plasztikai sebészet mindkét területén kellően tapasztaltnak és felkészültnek éreztem magam.

 

Milyen korosztály veszi igénybe a plasztikai beavatkozásokat és milyen nemi arányokról beszélhetünk köreikben?

A nemek közti arányok lassú átalakulásának vagyunk a szemtanúi, ugyanis egyre több a férfi páciens. A férfiak aránya fokozatosan nő, a saját tapasztalataim alapján huszonöt-harminc százalék már a férfiak aránya az összes páciens között. Ez régebben - úgy tíz évvel ezelőtt - mintegy tíz százalékkal alacsonyabb volt. Azt tapasztalom, hogy a férfi páciensek kicsit zárkózottabbak, nehezebben nyílnak meg, még inkább igénylik az intimitást, a diszkréciót, és egy kicsit szemérmesebbek is. Ha a korosztályokat nézzük, azt tapasztalhatjuk, hogy már a tinédzserek is szeretnének plasztikai műtéteket! Nagyon korai a nemi érés, és különösen a kamaszlányok hangsúlyozzák erőteljesen nemi identitásukat. Ehhez hozzátartozik a másik nemnek való megfelelési vágy, ami az esetleges alkati hiányosságok korrekcióját hordozza magában. Nagyon kivételes esetben operálunk 18 év alatti pácienst, és csak egy-két műtétnek van olyan javallata, mely „megengedi” azt: lányoknál az orr és ritkán a súlyos emlő asszimetria, fiúknál és lányoknál az elálló fül jelenti a szakmailag indokolt kivételt. Viszont ez a 18 éves korhatár szerintem nem jelenti azt, hogy ha valaki be is tölti azt, akkor már önállóan dönthet, és a kérésére bármilyen műtétet elvégzünk. A páciensek személyisége sok esetben még nem teszi őket alkalmassá arra, hogy egy esztétikai műtétet felelősséggel elvégezzünk. Még a 20 éves korosztályt más is motiválhatja, és különféle személyiségzavarok is fennállhatnak. Nagyon fontos, hogy ezeket a pácienseket kiszűrjük, pontosan meghatározott szakmai szabályok alapján. Nem ritkán be kell vonnunk más szakmák képviselőit is (pszichológust vagy pszichiátert) a műtét előtti konzultációba, és családi környezettanulmányra is szükség lehet. Csak így lehet felelősségteljes döntést hozni a műtét elvégezhetőségéről.

A páciensek jelentős része a fiatal felnőttek közül kerül ki. Nagyszámú páciens jelentkezik a fiatal középkorú hölgyek közül, akik a szülés és a szoptatás után ismét önmaguk megjelenésére tudnak figyelni, és szeretnék a terhesség utáni nem kívánatos változások korrekcióját.

Az életkor előre haladása, azaz az öregedés okozta változások műtétei ma reneszánszukat élik, közülük is egyre népszerűbbek az úgynevezett anti-aging kezelések. Azt látom, hogy már a harmincas éveik elején járó hölgyek első, apró, szemkörüli ráncocskái már plasztikai sebészhez viszik őket. Ezeknek a fiatalító beavatkozásoknak a felső határa igazából nem is húzható meg, mert 60-70 év feletti páciensek is felkeresnek a legkülönbözőbb kérésekkel. Ezek a fiatalító műtétek és kezelések elsősorban az arc-, a nyak-, a dekoltázs- és a kezek területeire összpontosulnak, tehát azokra a testrészekre, melyek állandóan szem előtt vannak.

Vannak olyan páciensek, akik divatos dolgokat kérnek, mert úgy gondolják, hogy ez fontos a trendi megjelenésükhöz (pld.: ajaknagyobbítás, mert egy hírességhez akar hasonlítani). Én ezeket a kéréseket nem teljesítem, mert ezek az én értékrendszerembe nem férnek bele.

 

Beszélhetünk a műtétek kapcsán trendbeli változásokról?

Az alapvető tendencia az, hogy minél kevesebb heggel, minél kevésbé megterhelő módon, gyorsan gyógyuló és egyszerű érzéstelenítést igénylő módszerekkel fiatalodjanak meg a páciensek. Csak az elmúlt négy-öt évre visszatekintve óriási a fejlődés a szakmában ezen a téren. A beadható töltőanyagok felhasználása évről-évre megtöbbszöröződik szerte a világon. Ezek ráncfeltöltő és bőrmegújító (mezoterápiás), és ránctalanító (Botox) és egyéb, más kezelések.

A hagyományos műtéti hegekkel és metszésekkel járó arc-és nyakplasztikai módszerek fokozatosan háttérbe szorultak. Előtérbe kerülnek a minimál invazív és az endoszkóppal asszisztált arc- és nyakplasztikák. A legújabb technika az úgynevezett Silhouette-arcplasztika (a halántéktájon egy 2 cm-es kis metszésből speciális, részben felszívódó sziluett-szárakkal  emelik meg az arc közepet, visszaállítván a fiatalos arckontúrokat). Ez a műtéti megoldás inkább a fiatal középkorú, tehát a 40-50-es éveiben járó korosztálynak javallott, mivel az ő arcbőrük még nincs annyira megereszkedve, hogy csak a hagyományos eljárás tudna rajtuk segíteni. A módszer is természetesen megismételhető idővel, és szakszerűen végezve elhanyagolható a szövődmény rátája. A változások másik területe az orvos technológiát érinti. Alakformálásra, fiatalításra, narancsbőr (cellulit) kezelésre alkalmas modern eszközöket fejlesztettek ki. Gondolok itt az ultrahangos, a lézeres, a rádiófrekvenciás, a villanófényes és a bőrcsiszolásos technikákra, stb. Ezek ma már általában számítógép által vezérelt kezelések, és akár egy kezeléssel is nagyon szép eredményt lehet elérni. És nem utolsó sorban, de soha nem látott mennyiségben tudjuk alkalmazni a legmodernebb kozmetikumokat is, akár műtétek elő- és utókezelésére, akár műtétek közben is (kiváló, hatékony és biztonságos vegyület: a hialuronsav). A mai korra jellemző még az úgynevezett „lunch-time-treatment”, amely magyarul egy akár ebédidőben is elvégezhető, max. 30 percig tartó fiatalító kezelést jelent. Leggyakrabban a Botox ránctalanító, ill. ráncfeltöltő injekciók (ún.: injektábilis implantátumok) beadását jelenti. Van ahol kéthetente vagy akár hetente is végeznek Botox kezeléseket, általában kozmetikai vagy szépségszalonokban. Ez a szemlélet főleg az elüzletiesedett országokra jellemző, és véleményem szerint nem követendő, mert sok szakmai szabályt figyelmen kívül hagy.

 

Mennyire fontos a páciensek lelkiállapotának felmérése?

A saját praxisomban időt és energiát nem sajnálva fordítok figyelmet a páciensekre. Egy-egy nagyobb esztétikai műtét előtti konzultáció egy-egy órát, és adott esetben többszöri alkalmat is igénybe vehet. A páciens nem egy munkadarab, aki bejön a rendelőbe, hogy elvégezzünk rajta egy beavatkozást. Tudatosan fel kell tárni a motivációit, meg kell ismerni a személyiségét. Ez nagyon időigényes folyamat, ráadásul olyan környezetre van szükség, mely meleg és barátságos miliőt ad, ahol intim, diszkrét körülmények vannak. Oda kell figyelni arra, hogy a páciens érezze, csak ő van ott és csak rá figyelünk. Minden kérdésére válaszolni kell, de meg kell kérni őt is, hogy válaszoljon őszintén a kérdésekre. Az esetek döntő többségében jellegzetes testi-lelki állapotok állnak fenn. Ezt tapasztalom az esetek nyolcvan-kilencven százalékában.

De vannak problematikusabb páciensek is (mintegy 5- 10%). Esetükben a motiváció feltárása a legfontosabb, továbbá az életkörülmények vizsgálata (család, párkapcsolat, neveltetés, stb.). Mi motiválja őt? Egy divatos dolgot szeretne, vagy szeretne megfelelni valakinek, vagy úgy gondolja, hogy a rossz párkapcsolatát ezzel helyre tudja hozni? Ezek közül egyik esetben sem megoldás egy plasztikai műtét elvégzése. Ugyan hozzátehet, és hozzá is tesz a páciens a fellépéséhez és az önbizalmához a műtét, de önmagában egy esztétikai beavatkozástól az előbb említett problémák megoldását elvárni nem lehet. Gyakran találkozunk ilyen esettel, tehát ilyenkor nagyon fontos a testi énképzavar feltérképezése. Előfordul, hogy nem is létező torzulást képzelnek be maguknak, vagy irreális elvárással lépnek fel a doktorral szemben! Előfordul, hogy egy olyan személyiség fejlődési zavar áll fenn, amikor a páciens a teljes saját testi énképét nem képes elfogadni. Nagyon időigényes ezeket az eseteket felderíteni. Ezek a páciensek sokszor depresszív hangulatzavarban is szenvednek, emiatt zárkózottak, nagyon nehezen nyílnak meg, oldódnak fel. Ha a fiatal pácienst a szülők vagy társuk elkíséri, akkor sok esetben a hozzátartozók jelenléte a konzultáción fokozottabb gátoltságot eredményez. Nagyon fontos tehát a négyszemközti konzultáció, hogy a páciens meg tudjon nyílni, elmondja a különböző késztetéseit.

Nagyon gyakran találkozunk olyan esettel, amikor ezeknek a lelki zavaroknak és kóros állapotoknak az okai a gyermekkori személyiségfejlődés zavarában, eltitkolt lelki sérülésben gyökereznek. Ezeket a pácienseket ilyen állapotban nem szabad műtétre vinni. Ilyen esetekben, ha helyesen meg tudtuk ítélni a probléma súlyosságát, pszichológus vagy  pszichiáter segítségére van szükség. A probléma az, hogy ezeknek a betegeknek nincs ilyen értelemben lelki-betegség tudata, és vannak köztük olyanok, akik a lelki gyógykezelést nem fogadják el. A páciensek döntő többsége tájékozódik az interneten, és olvasván azt az információt, miszerint az ilyen súlyos lelki zavarok esetén a szépészeti műtéteket a társadalombiztosítás támogatja, akkor erre alapozva kéri ezt a finanszírozási lehetőséget.

Ez egy „22-es csapdája” helyzet, ugyanis az a páciens, akinek olyan súlyos depressziója van, hogy indokolt lenne a TB támogatott műtét, nos, az a beteg nincsen operálható állapotban. Ugyanis őt előbb meg kell gyógyítani, és a kezelését végző pszichiáternek kell majd véleményt mondania az operálhatóságáról. Gyakran alakulnak ki később is olyan élethelyzetek, amelyek újra szituatív depressziót okoznak. Tehát a beteg visszaesik, és kezdődik minden elölről. Az ilyen organikus lelki betegségben szenvedő pácienseket nem ajánlott megoperálni!

Természetesen valamilyen fokú lelki zavart mindenkinek okoz egy ilyen, esztétikai panaszokkal járó állapot. Ennek mértékét, mélységét és fokát meg kell határoznunk.

Amíg ez egy enyhe gátoltság, és a műtét elvégzésével segítünk ezen, akkor ezek a páciensek valóban megváltoznak, kivirulnak, önbizalommal teli lesz a fellépésük, jól fognak kommunikálni és sikeresek lesznek. A műtét tehát nem önmagában hozza meg a sikert, hanem a személyiségben létrejövő változás segíti a pácienst annak elérésében.

A jó plasztikai sebész egyben jó pszichológus is, és jó pedagógiai érzékkel is rendelkeznie kell. A páciensnek mindig éreznie kell, hogy fontos minden kérdése, minden panasza.

 

Mi a véleménye a mai ránctalanító krémekről, szérumokról, zsírégető sprayk-ről, illetve kapszulákról?

Volt, van, és lesz is igény ezekre az alternatív módszerekre. Az emberek igénylik ezeket a módszereket. Úgy gondolják, hogy csodák igenis vannak, és hajlamosak hinni a mesékben. Azonban nagyon nehéz (drága és időigényes is lenne) tudományos vizsgálatokkal meghatározni és alátámasztani pld. egy könnyű és gyors fogyást ígérő étrend kiegészítő szer hatásosságát. Az életmódváltás alapvető a testsúlycsökkenés eléréséhez.

A megfiatalító csodaszerekkel kapcsolatban is az előzőekkel megegyező a véleményem.

Úgy gondolom, hogy ha valaki szépen és az életkorának megfelelően öregszik, szép és harmonikus lehet a megjelenése bármely életkorban. De ezt el is kell tudni fogadnia!

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.