Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív A szülés tárgya
2010. június 17., csütörtök 01:00

A szülés tárgya

Írta:  Szabó Gabriella

Az utóbbi pár évben megnőtt az igény a kórházakban is arra, hogy ne a szokványos módon szüljenek a nők, hanem legyenek választási lehetőségeik, milyen módon szeretnék világra hozni a gyermeküket. A Szent Imre Kórház is egyike azon intézményeknek, ahol az alternatív módszerek közül is lehet választani. Dr. Bálint Sándor, szülész-nőgyógyász szakorvost kérdeztem arról, hogy ő hogyan került kapcsolatba az alternatív szülési technikákkal.

Dr. Bálint Sándor: A klasszikus szülészetet tanultam, ezen nőttem fel. Olyan mestereim voltak, szerencsére, akik a hippokratészi elvet vallották: ép testben, ép lélek. Azaz a test és lélek egységéről már fiatal orvosként sokat tapasztaltam. A női lélek csodálatossága, az anyaság, a születés – ennek ellenére – főleg biológiai folyamatként jelent meg a szülészeti osztályokon. Éreztem, hogy valami hiányzik a „rendszerből”…

1984-ben kezdtem hipnoterápiával foglalkozni. Pszichológiai tanulmányaim során került a kezembe Frederick Leboyer könyve 1985-ben. Katarzis volt a javából! Ráirányította a figyelmemet az újszülöttre, aki addig a „szülés tárgya” volt…

Abban az időben nehézkes volt a külföldre jutás, így könyveket kezdtem gyűjteni erről az új megközelítésről: az együttszülésről, az anya-gyermek nagyon fontos első perceiről, a vajúdás és a szülés szabadságáról. Egy kiválóan, de hagyományos rendszerben működő szülészeti osztályon ezeket (pl: vertikális szülés, vízben szülés stb.) még elképzelni sem lehetett…

1990 karácsonyán egy bébi masszázs tanfolyamon vettem részt, ahol az előadó a kérdéseimre örömmel válaszolt, és összekötött a bécsi Nussdorf Születésházzal. Az ott eltöltött hetek és látott csodálatos szülések döntötték el a sorsomat. Éjszakánként, ügyeletben, nagy ellenszélben kezdtük el néhány szülésznővel az ott tanultak lassú bevezetését. Időközben az osztály vezetése megváltozott, és néhány hónap múlva már működött az első magyarországi alternatív szülőszoba. Az IKEA szoba színösszeállítása tisztelgés a nussdorfi tanítóim előtt.

Jelenleg a Szent Imre Kórházban milyen lehetőségek vannak az alternatív szülésre?
A szülésre felkészítésen belül előadások, torna, csoportos pszichológiai foglalkozás, a szülésznők és csecsemős nővérek csoportjai, vertikális vajúdás és szülés, a gyógyszerek lehetőség szerinti kerülése, aromaterápia, homeopátia, gátvédelmes szülések az először szülőknél is, vízben szülés, az anya és gyermek azonnali találkozása, rooming-in, igény szerinti szoptatás.

Mennyire nőtt az igény az utóbbi években ezek iránt?
Az IKEA szobában több ezer asszony szült az elmúlt tizenöt évben, de az ott lezajlott szülések száma változatlan: 10-12%. Többen kérdezték, miért?
Az alternatív szülészet elfogadása pszichológiai ismereteket, az empátiás készség erőteljesebb alkalmazását és több türelmet igényel. Az orvosok hihetetlenül túlterheltek: vizitek, műtétek, zárójelentések, ügyeleti szolgálat, magánrendelés és a magánszülések miatti állandó készenlét sokszor felőrli az erejüket. Érthető, hogy sokan úgy gondolják, a régi, jól bevált orvoscentrikus modellhez kevesebb energia szükséges.
Megkövetem a kollégáimat, hiszen 40 évig hasonló rendszerben dolgoztam én is. A ún. természetes szüléshez nem szükséges az orvos jelenléte, a Lajtán-túl a szülésznők kísérik ezeket a szüléseket, nem csak a magánklinikákon, a születésházakban, hanem a kórházakban is. Magyarországon a Szakmai Kollégium nem fogadja el a low risk terhesség, azaz az alacsony kockázatú, természetes szülésre alkalmas várandósság kategóriáját, hivatkozva a szülés veszélyes voltára. Jogi korlátok is vannak, ugyanis a hazánkban a szülések kapcsán mindenért az orvost terheli a felelősség. Nem véletlen, hogy civilek, az egészségügytől független szülésznők és néhány orvos másképp látják a dolgokat.
A 2007-es egészségügyi átszervezés kissé megbolygatta a mi intézetünket is. Az elmúlt évek során az új kolléganők és kollégák, megtapasztalva a nálunk kialakult gyakorlatot örvendetesen vesznek át ebből a pácienseik és az ő számukra is elfogadható elemeket.

Lát-e valamilyen lehetőséget arra, hogy Magyarországon is elfogadottá és általánossá váljon az otthonszülés a jövőben?
Igen, tizenöt-húsz év múlva.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.