Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív Idő-adomány …és tiéd a világ!
2011. február 08., kedd 00:00

Idő-adomány …és tiéd a világ!

Írta:  Zámbó Eszter

Vajon csak a karitatív személyiségeknek éri meg önkéntes tevékenységeket űzni? Az idő pénz – tartja a közmondás. Azaz: takarékoskodjunk az idővel, mert munkára fordítható. Pedig vannak olyan, anyagi haszonnal nem járó tevékenységek, amik kevesebb időbe kerülnek, mint egy reklámblokk végignézése, mégis kifizetődő élményekkel gazdagodhatunk.


szubjektiv_idoadomanyÉpp csak a leghasznosabb dolgokról maradok le, ha nem áldoznám fel sokszor a szabadidőmet. Apropó, haszon! Bizonyos teóriák szerint az ember cselekedete mindig az önzéséből ered. Ez igaz a mártírhalált halt hősöktől kezdve, a fához láncolt aktivistákon át, az unokákat sütivel tömő nagymamáig mindenkire. Nem vagyok hivatott ezt eldönteni, de az önkéntes tevékenységet, legyen akármekkora volumenű is, egy Chopra-idézettel tudnám a legjobban kifejezni: „Aki többet ad, többet fog kapni, mivel keringésben tartja életében a világegyetem bőségét.” A közösséget, a társadalmat már a legapróbb tettel szolgálni lehet. Képzeljük el, ha a Mosoly Világnapján (minden év októberének első pénteke) tényleg mindenki adományozna a felfelé görbülő ajkakkal. Sokkal vidámabb lenne a hosszú sorokban várakozás. Azta! – mondaná a kis Oscar Schnell. Emberek, itt valami megváltozott!

Magyarországon…
…szerencsére nem olyan ritka, hogy valaki önkéntes munkát vállal. „Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek, anyagi ellenszolgáltatás nélkül. (…) A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek , vállalkozások) keretein belül. (…) Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.” –olvasható az Önkéntes Központ Alapítvány honlapján. A 2005-ben megjelent, Czike Klára – Kuti Éva: Lakossági adományok és önkéntes tevékenységek tanulmány szerint Magyarországon három és fél millió tizennégy év feletti ember vett már részt önkéntes tevékenységben, ami európai viszonylatban elég jónak számít. Legmagasabb számban a harmincegy és negyven év közöttiek voltak, és főleg a lakóhelyi segítségnyújtás indíttatásából. Jellemző a fogyatékkal élők és az idős emberek segítése, a településen végzett önkéntes tevékenység, illetve a szociális és egészségügyi területen való munka. Az önkéntesség fontos lehet a pályakezdő vagy tapasztalatlan fiatalok gyakorlatszerzése céljából, a munkanélküliség aktív formájának vagy a nyugdíjasok foglalkoztatásának szempontjából. De ennél sokkal szélesebb körben is hódíthatna, hiszen a társadalmi felelősségvállalás mind az egyénnek, mind a közösségnek, és tulajdonképpen az egész világnak egy hatalmas mozgatóereje. Saját példámból kiindulva: az önkéntes tevékenység nagyszerű kiegészítése akár a tanulmányainknak is. A felelősségvállalás és tapasztalatszerzés biztosított minden ilyen munkakörben. Szakmai gyakorlat céljából is érdemes megkeresni a civil szervezeteket, a karitatív intézményeket. Jellemző egyébként nálunk, hogy sokan szabadidő-eltöltési, önmegvalósítási célból is vállalnak bizonyos önkéntes munkákat. Állatbarátok a menhelyeken, „zöldek” a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szervezeteknél, írni vágyók például a Humana Magazinnál helyezkedhetnek el.

Kapcsolati tőke
Állítom, hogy eddig kivétel nélkül minden személy és szervezet, akiknek önkéntesként segítettem, a lehető legnagyobb bizalommal és érdeklődéssel fordult felém. A rászánt időmért cserébe megfizethetetlen dolgokat kaptam. A rengeteg tapasztalat mellett új kultúrákat, helyeket, tevékenységeket, és ami az egyik legfontosabb: új embereket ismerhettem meg. Ez nemcsak az ismerősi kör bővítése, hanem a későbbi munkavállalás és kapcsolati háló kiépítése miatt is fontos dolog. Könnyebb, ha a különböző szférákban tudod, kihez fordulhatsz kérdéssel vagy kéréssel bizalommal.
Peti (22) „friss önkéntesnek” számít, de a tanulmányai mellett máris hatalmas energiával veti bele magát a feladatokba és elmondása szerint a legjobb a munka során a csapat, amely körülveszi. „Jelenleg az Amnesty International Magyarország LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű)-csoportjának vagyok tagja, aktivistája, ahol fordítói munkákban, előadások szervezésében és megtartásában, demonstrációkban veszek részt. Emellett egy Magyarországon letelepedett bevándorlókkal foglalkozó alapítványnál (Távol az Otthontól) dolgozom önkéntes nyelvtanárként. Személyes okokból csatlakoztam az Amnesty csoportjához, rendkívül fontos feladatomnak tartom, hogy valamilyen módon hozzájáruljak a magyarországi LMBT-emberek helyzetének javításához, jogainak érvényesítéséhez. Ez több, mint a szabadidőm hasznos eltöltése. Személyes elkötelezettség, bizonyítási vágy, illetve egyfajta elégtétel is számomra. Ami a legjobb az önkéntes munkámban és a szervezetekben, az a csapatszellem. Olyan emberekkel vagyok együtt, akik hasonlóan gondolkodnak, mint én, hasonlóak a problémáink, így hasonlóak a céljaink is. Nem világmegváltásról van szó. Önkéntesnek lenni nemcsak azt jelenti, hogy másokért teszünk valamit, hanem önmagunkért is. Ha sikerül megtalálni a legmegfelelőbb érdeklődési kört, akkor szerintem bárki jól érezheti magát, és még azt is elfelejti, hogy bizony a feláldozott idő és energia nem pénzben térül meg. Talán így jobb is.”

Életre szóló élmények
„Ha jól emlékszem, a pekingi olimpia előtt egy évvel a Nemzeti Sportban láttam a Pegazus Utazási Iroda hirdetését, önkénteseket kerestek (az iroda a MOB hivatalos utaztatója).” – meséli Kun Kitti, akinek a pekingi olimpia nem az első, de nem is az utolsó világverseny, amelyen önkéntesként részt vesz. – „Az olimpiáig a Danubius Karavánokon kellett a rendelkezésükre állni, „promózni” legalább négy alkalommal, ezek mindig különböző városokban kerültek megrendezésre. Később az utazási irodában is be kellett segítenünk, majd egy napos workshop-jellegű, önkéntes rendezvényre került sor, ahol a tényleges szerződést aláírtuk. Ekkor derült ki, hogy szerencsére az iroda minden önkéntes repülőjegyét, szállását és étkezését biztosítja a kint töltött huszonöt nap során. Nekünk csak a biztosítást és vízumot kellett, ami elenyésző összeg volt. Nagyon sokat kaptam ettől az utazástól, hiszen Ázsiában tölthettem közel egy hónapot. Igaz, heti öt-hat alkalommal dolgozni kellet, de nem voltunk kizsigerelve, minden nap maradt időnk pihenésre, városnézésre, és kaphattunk jegyeket is a sporteseményekre. Vajda Attila első aranyérem-szerzésénél is ott voltunk, sokan a férfi vízilabda-döntőre is bejutottak. Peking szinte összes fontosabb nevezetességét is megnézhettük! Hatalmas élmény volt ebben az iszonyú nagy városban botorkálni. A történelem megelevenedett előttünk. A munkáltatók sosem kezeltek minket „ti csak önkéntesek vagytok” szerepkörben, mert ők is nagyon jól tudták, hogy nélkülünk nem ment volna ekkora vendégsereg, és sokat segítettünk a lebonyolításban. Mivel én már dolgoztam több világeseményen is (önkéntesként), amikor azt mondják, hogy az önkéntesek nélkül maga az esemény nem mehetne úgy, ahogy mennie kellene, most már elhiszem. Hiszen hatalmas munka folyik ezekben a hetekben, és ennyi ingyen dolgozó ember hatalmas nyereség!”

Mit, hol?
Önkéntes munkát szinte bármilyen területen találhatunk. A hagyományos álláskereséshez hasonlóan, az adminisztratív munkakörtől kezdve az egészségügyi szférán és a szociális munkákon át a programszervezésig vannak lehetőségek. Folyamatosan keresnek önkénteseket kórházak, környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek, emberi jogokat védő egyesületek, oktatási intézmények, nyugdíjas otthonok – és tényleg végtelen a sor. A Humana is folyamatosan várja a segítő önkénteseket: írásaitokkal, ötleteitekkel vagy az egyesület tagjaként programok tervezésében, tervek készítésében vehettek részt.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.