Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív
2014. február 22., szombat 17:15

Apolitikus fiatalok? Egy francot!

Írta:

Apolitikus fiatalok Farkas Balint

 

Nem indulok Arisztotelésztől, elfelejtem a zoon politicont, leszarom a tanulmányokat (bár olvastam őket), és nem ejtem ki a számon azt, hogy politikai szocializáció. Kerülöm az álszemérmes píszít, és végül, nem írok kútfőből cikket, mert vannak nálam sokkal okosabbak, aktívabbak és elkötelezettebbek, akiket meg tudok kérdezni  aktivizmusról, tanórai politizálásról, vitakultúráról és egy jobb országról. Világmegváltás.

2012. december 12., szerda 08:53

Demokráciát játszani

Írta:

hallgatoiÚgy mondják, tüntettem. Én is úgy mondom, pedig csak a hallgatói fórumra mentem, onnan meg haza. (Hosszú út volt, és keserves, mert pont azt a hidat foglalták el, amire szükségem lett volna.) Szóval tüntettem, fórumoztam, lóbáltam a kezemet, néha úgy, hogy igent, néha úgy, hogy nemet mondjak vele, mert javában tombolt a demokrácia: mindenről szavaztunk.

2012. december 02., vasárnap 23:00

Helyzetjelentés Iránból

Írta:

sfmoma.org this-is-not-film-02-1Jafar Panahi az iráni kortárs film ikonikus alakja, akit politikával átitatott filmművészeti munkásságáért hazájában 6 év börtönbüntetésre ítéltek, 20 évre eltiltották bármilyen filmes tevékenységtől, illetve Iránt sem hagyhatja el. Az Ez nem egy film Panahi és az operatőrré avanzsált dokumentumfilmes Mojtaba Mirtahmasb közös munkája, amely egyszerre mutatja a tettre kész rendezőt (Panahit) és a megtört átlagembert, akitől élete munkáját készülnek éppen elvenni, lényegében megtiltva, hogy gondolatai és ötletei filmekben elevenedjenek meg.

2012. augusztus 12., vasárnap 22:00

Az entellektüel részegsége

Írta:

katlanAlig lehet elkezdeni ma Magyarországon egy dicsérő cikket, hiába, hogy ez lenne a helyénvaló. Micsoda felelőtlenség pőrén hagyni az igazságot. Ami közszemlén meztelen, az kurva, tartja a közvélemény. Mégsem tudom megírni, hogy az aktuális kormányzat fenyegető árnya magasodott a kultúra rózsás halmai fölé, se azt, hogy gonosz karvalykezek fojtogatták a művészetek gyönge nyakát.

2012. máj. 22., kedd 22:00

Ez így nem jó - de lehet másképp?

Írta:

republikonA címben felmerült kérdés volt az egyetlen, amire sajnos nem kaptunk választ a május tizenhatodikai konferencián, amit a Republikon Intézet szervezett Az emberi jogok helyzete Magyarországon címmel. Az esemény oldalán megjelent a „minek konferenciát rendezni valami olyanról, ami nem létezik?” kérdése, de vajon ugyanolyan szörnyű a helyzet nálunk, mint Koreában, vagy Afrikában netán csak költői túlzásba esett a hozzászóló?

2012. április 22., vasárnap 06:30

Nem csak a szél

Írta:

csak a szel

Fliegauf Bence filmje elnyerte a Berlinálé zsűrijének nagydíját, itthon nemcsak a művészmozik tűzték műsorra, multiplexek is játsszák. Mégis mire ez a nagy felhajtás? Hogy tényleg öltek cigányokat? Miért, másokat nem öltek? Szerencsére a magyar nézőnek helyén az esze és a szíve, a film értékelése a port.hu-n jelenleg 5/10. Ugyanmár rasszizmus, mit nekünk valóság.

1. oldal / 6

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.