Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Sós Eszter
Sós Eszter

Sós Eszter

panodrama szerk

Beiskolázás, szegregáció, iskolai erőszak, keretszámok, lehetőségek és lehetetlenségek a felsőoktatásban… A PanoDráma csapata ismét egy rendkívül aktuális, más és más szempontból, de mindenkit érintő témát dolgoz fel, ez alkalommal is a dokumentumszínház, egészen pontosan a verbatim színház eszközeivel.

pic 035-640x426
2012. február 6-án indult az Open for Everything / Mindenre nyitottan nemzetközi táncszínházi projekt tizenkét hetes alkotói folyamata, melynek első öt hete Budapesten zajlik. A Goethe Intézet, valamint Constanza Macras és társulata, a DorkyPark által kezdeményezett előadás 17 különböző életkorú magyar, szlovák és cseh roma művésszel (zenészekkel, táncosokkal és énekesekkel), valamint a társulat 5 profi táncosával együttműködésben jön létre.

2012. február 27., hétfő 08:58

Hallgatás - beleegyezés?

Előadás közbenLloyd Newson és társulata, a DV8 nemcsak a fizikai- és a táncszínház szimbiózisának jeles képviselői, hanem rendre hatolnak az emberi elme mélyére is, és próbálják feltárni a modern társadalmakban jelentkező problémák legelemibb mozgatórugóit. Terítéken volt már előadásaik során többek között a homoszexualitás, az AIDS, az antidepresszánsok és a nemi szerepek, Can We Talk About This? / Beszélhetünk erről? című darabjukban pedig szólásszabadság és vallás, illetve multikulturalizmus és demokrácia viszonyát vizsgálják.

A világhírű DV8 társulat verbatim tánc-színházi produkciójával érkezik 7 év után újra a Trafóba. Legújabb darabjuk a kockázatvállalásról (is) szól, kockázatvállalásról a szó fizikai és esztétikai értelmében egyaránt. Lloyd Newson és társulata arra tesz kísérletet, hogy átlépje a tánc és a színház közötti határmezsgyét, hogy méltósággal, egyértelműen, de nem nagy hangon álljon ki a gondolatok és érzelmek szabad áramlása mellett, hogy egyszerre legyen radikális és közérthető, és hogy minél szélesebb közönséghez eljuttassa üzenetét.

A Legyél te is tudósító! novemberi nyertese Farkas Norbert lett, aki két fotóját küldte be a Láthatatlan emberek kategóriában. Norbert egy Nemzeti Színház bérletnek örülhet, mi meg a remek képeinek. Gratulálunk neki és egyúttal köszönjük a munkáját!

2011. november 12., szombat 10:56

Válságban – Ahogy Laki Nóra látja

 

Íme, a Legyél te is tudósító! játékunk novemberi második helyezettjének munkája. Laki Nóra már át is vette szerkesztőségünkben nyereményét, a Magvető, a Nyitott Könyvműhely és a Park Kiadó kiadványaiból álló könyvcsomagot.

2011. november 10., csütörtök 08:00

Demokrácia – Horváth Kriszta szemében

 

A Legyél te is tudósító! játékunk novemberi harmadik helyezettje Horváth Kriszta lett, akinek ezúton is gratulálunk nyereményéhez, a Magvető, a Nyitott Könyvműhely és a Park Kiadó kiadványaiból álló könyvcsomaghoz. Krisztát a „Demokrácia az én szememben” téma késztette alkotásra.

 

November 26. és december 3. között ismét megrendezésre kerül a Kortárs Drámafesztivál Budapest. A jubileumi, tízedik fesztivál rendezvénysorozatát idén a dokumentarista dráma és színház témája köré szervezik. Ez alkalomból hazai és külföldi – orosz és román – dokuszínházi előadásokat mutatnak be, valamint nemzetközi konferenciát is szerveznek a témában számos ismert, hazai és külföldi előadó részvételével.

2011. november 03., csütörtök 16:15

Legyél te is tudósító! – Novemberi felhívás

 

Ismét alkotásra buzdítunk mindenkit! Írjatok, fotózzatok vagy filmezzetek a megadott három téma valamelyikében, és tiétek lehet a Magvető, a Nyitott Könyvműhely és a Park Kiadó kiadványaiból álló könyvcsomag vagy egy Nemzeti Színház bérlet!

A Város Mindenkié csoport információi szerint a zuglói önkormányzat tervbe vette, hogy felszámolja a kerület azon közösségeit, ahol több tucatnyi hajléktalan ember él évek óta, saját építésű kunyhókban. A hajléktalan közösségek felszámolását a Francia út és Egressy út sarkán található kunyhókkal kezdik, amikben összesen 9 ember él – van, aki már 7 éve. Egyes ott lakók szerint a következő hetekben a kerületben található összes kunyhót le akarják dózerolni.

1. oldal / 7

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.