Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra A nőiesség virága
2010. július 15., csütörtök 01:00

A nőiesség virága

Írta:  Horváth Veronika
A modern kor embere értetlenül áll a női nemi szervek csonkításának témájához. Számunkra, a 21. században felfoghatatlan, miként fordulhat elő, hogy naponta hatezer lányon végeznek el ilyen jellegű beavatkozást.  Az infibuláció rituáléja az ősidőkre vezethető vissza, a WHO becslései szerint közel száznegyvenmillió nő viseli a nyomait világszerte. Ez a fajta eljárás kimeríti az emberi jogok megsértését, és nem indokolható kulturális vagy vallási hagyományokkal.

A sivatag virága Waris Dirie azonos című életrajzi regénye alapján készült. Dirie egy szomáliai kecskepásztor család gyermekeként látta meg a napvilágot, tizenegy testvérével nomád körülmények között élt a sivatagban. Mikor tizenhárom éves korában hozzá akarják adni egy idős férfihoz, aki mellesleg már több feleséggel is rendelkezik, úgy dönt, hogy szembeszáll a család akaratával és elszökik otthonról. Napokon keresztül kóborol a sivatagban mezítláb, majd megérkezik a fővárosba, ahol rokonai fogadják be. Mivel nagybátyja a Szomáliai Nagykövetségen dolgozik, továbbküldik Londonba, ahol kamaszkorát cselédként, bezárva tölti. Miután innen is megszökik, illegális bevándorlóként, nyelvtudás nélkül lézeng az utcákon. Ekkor találkozik Marilynnel, aki szállást biztosít számára. Egy gyorsétteremben vállal takarítói állást, itt figyel fel rá egy híres divatfotós. Innentől kezdve nincs megállás a hírnév felé: címlapfotók, divatbemutatók követik egymást, láthattuk Bond lányként, és a világ egyik legkeresettebb szupermodelljévé nőtte ki magát. Egy interjú során megkérdezték tőle, hogy melyik volt az a nap, ami megváltoztatta életét. Ekkor derült fény gyermekkorának szörnyű traumájára. Elmesélte azt a bizonyos napot, amikor édesanyja hajnalban kivitte a sivatagba, ahol egy idős asszony egy rozsdás, életlen pengével kimetszette nőiességét a törzsi hagyományoknak megfelelően. Szívszorító esete megrendítette a világot.

A csonkítás veszélye nem pusztán az Afrika országaiban élő nőket fenyegeti, a tömeges bevándorlások következtében Európa, Ázsia, Ausztrália és az USA is érintett a kérdésben. Az eljárás általában érzéstelenítés nélkül zajlik, katasztrofális higiéniai körülmények között. A brutális tradíció eszközéül gyakran konzervdoboz teteje, olló, penge vagy üvegszilánk szolgál. A cseppet sem veszélytelen művelet fájdalmas következményekkel jár, mind testi, mind pedig lelki téren. Aki nem hal bele azonnal a vérveszteségbe, vagy a „műtét” okozta fertőzésekbe, az egy életen át viseli magán egy ötezer éves hagyomány nyomait. Mérhetetlen szenvedést okoz ez nap mint nap, hiszen a csonkítás során eltávolítják a csiklót, a kis- és nagyajkakat pedig részlegesen vagy teljesen kivágják, majd a tüskékkel kiszúrt lyukakon keresztül összevarrják, egy nagyon szűk kis rést hagyva, melyen keresztül a vizelet és a menstruációs vér távozhat. Egészen a házasságig tart ez az állapot, amikor is a férj felvágja a varratot, vagy még rosszabb esetben erőszakkal hatol be. A folyamat nem vallási eredetű, legfőbb célja a szüzesség megőrzése, illetve a nemi vágy csökkentése. Azok a nők, akiken nem végeztek el csonkítást, tisztátalannak bélyegzik, és kitagadja őket a közösség.

Waris Dirie jó célra használta fel hirtelen jött népszerűségét.  Elsőként szólalt fel az embertelen szertartás ellen, és azóta ENSZ nagykövetként azon tevékenykedik, hogy felhívja az illetékes kormányok figyelmét, ideje lenne olyan törvényeket hozni, melyek megakadályozzák, hogy még több nő essen áldozatául a kegyetlen szertartásnak. A világhírű topmodell a női nemi szerv-csonkítás (FGM- Female Genital Mutilation) elleni küzdelem érdekében létrehozott egy alapítványt, mely különböző projektek segítségével hívja fel a figyelmet a problémára. Jelenleg a kelet-afrikai nők támogatását célozta meg: Az oktatáshoz való jog érvényesítésén túl saját üzleti vállalkozások elindításával kívánja elérni, hogy ezeknek a nőknek lehetőségük legyen az anyagi függetlenségre. Úgy véli ez az egyetlen módja, hogy hatékonyan felvegyék a küzdelmet a nők kizsákmányolása ellen, illetve olyan bűncselekményekkel szemben, mint a nemi szerv-csonkítás és a kényszerházasság. Afrikán kívül számos egyéb országban vannak kezdeményezések. Több szervezettel karöltve 2010 februárjában indult el egy figyelemfelkeltő program, melynek keretén belül közösen veszik fel a harcot az FGM ellen. Az oldalon két egyperces videó is található, melyet a világ 29 országának tévécsatornáin mutattak be, több mint kétszázmillió emberhez juttatva el ezzel az üzenetet. A videók megtalálhatóak a kampány honlapján (www.stop-fgm-.com).

A téma mély felháborodást váltott ki a nyugati civilizációk körében. Mit kezdjünk egy olyan hagyománnyal, amely semmibe veszi a nők jogait? Az Egyesült Államokban például tiltott a csonkítás, ennek ellenére az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága (AAP) tett egy olyan javaslatot, hogy tegyék ezt mégis lehetővé az orvosok számára, ezzel akadályozva meg azt, hogy a lánygyermekeket ilyen célból külföldre vigyék. Ez semmiképp nem lehet megoldás, hiszen ennek a műveletnek semmilyen formáját nem szabad engedélyezni. A javaslatot kemény kritikák érték, így ez év májusában visszavonta a Társaság. Jelenleg Ausztráliában folyik hasonló vita.

A sivatag virága című film legfőbb üzenete, hogy küzdenünk kell a nemi szerv-csonkítás ellen, melynek a filmvásznon bemutatott képkockái mély nyomot hagynak a nézőben. Tiszteletreméltó az az életút, amit Waris Dirie járt be. Munkája nem volt hiábavaló, neki köszönhetően 2007 óta tizennégy afrikai országban tiltották be ezt az embertelen szokást. Tevékenységéről bővebben honlapján olvashattok (www.waris-dirie-foundation.com).

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.