Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Sicko
2010. június 17., csütörtök 01:00

Sicko

Írta:  Horváth Veronika

Michel Moore Sicko című alkotása az amerikai egészségügyi rendszer éles kritikájaként értelmezhető. Bár dokumentumfilmként van definiálva, mégis inkább egy propagandafilm hatását kelti. A filmnek nem célja a téma mélyebb ismertetése, tényszerű, számokkal alátámasztott információt csak nyomokban találunk, a bemutatott esetek inkább érzelmi síkon érintik meg a nézőt. A rendező átlagos amerikai állampolgárok esetein keresztül próbál rávilágítani arra, hogy a biztosítók és gyógyszeripar által teremtett egészségügyi rendszer, mennyire káros az egészségünkre.

A film egyik fő kérdésének a magánbiztosítók létjogosultsága tekinthető. A Michael Moore-tól megszokott stílusban mutat rá a rendszer visszásságaira, erős politikai színezettel. A biztosítók és politikusok közti kapcsolat, a lefizetett orvos szakértők, elutasított kérelmek, mind-mind részei a történetnek.  Olyan emberek eseteivel foglalkozik, akik ugyan rendelkeztek biztosítással, valamilyen okból azonban elutasították a kérelmüket. Megdöbbentő történeteket láthatunk, amik felháborítják a nézőt, hiszen nem mondható igazságosnak egy olyan rendszer, ahol egy másfél éves kislány életét veszti, mert magas lázát nem kezelik a kórházban, mondván nem áll kapcsolatban a biztosítóval. Elhisszük, amit látunk, együttérzést és dühöt vált ki belőlünk, ennek ellenére olyan érzésünk van, hogy ezek a nem mindennapi tragédiák kiragadott példák, melyekkel nem lehet hitelesen bemutatni egy ország egészségügyi struktúráját.

Michael Moore-tól kemény bírálatot kap az amerikai egészségügy rendszere, emellett követendő példákkal is szolgál. A Kanadában, Angliában és Franciaországban tett kitérő során azzal szembesülünk, hogy a kórházak jól felszereltek, az orvosokat jól megfizetik és minden beteg a megfelelő ellátásban részesül, mindezt persze ingyen, van, ahol még a hazautazást is finanszírozzák, ha valaki rászorul. Mosolygó, boldog emberek nyilatkoznak arról, hogy náluk minden nagyszerűen működik, maga a földi paradicsom. Arról persze szó sem esik, hogy ez mennyi pénzt jelent, és hogy ez hogyan kerül finanszírozásra.

A legmeglepőbb fordulat talán mégis az, amikor a kubai helyzetet hozza fel mintaként az igazságtalan amerikaival szemben. A rendező magával visz néhány szeptember 11-én önkéntesként segédkező amerikait, kiknek egészsége súlyosan károsodott a történtek után, megfelelő ellátásban viszont nem részesültek, mivel a biztosító nem finanszírozta kezelésüket. Először Guantanamo-t célozzák meg, mert állítólag az ott fogva tartottaknak szintén jobb ellátás biztosított, mint az Egyesült Államok lakóinak. Miután nem nyernek bebocsátást a támaszpontra, egy havannai kórház segítőkész orvosai látják el a bajba jutottakat, nyilvánvalóan ingyen. Az állam által finanszírozott egészségügyi rendszerek nehézségeiről és hátrányairól szó sem esik, viszont Michael Moore ezt jelöli meg egyedül járható útnak.

A Sicko bár erősen szubjektív, mégis élvezhető alkotás, megtekintése után esetleg mélyebben elgondolkodunk az egészségügy finanszírozásának problémakörén. A film 2007-ben készült, azóta történt változás. Barack Obama nemrégiben aláírta azt az egészségügyi reformcsomagot, amely változtat a jelenlegi helyzeten. Erről bővebben az Aktuális rovatban olvashattok.

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.