Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra A tényszerű adatok és az elfeledett harcos találkozása
2010. június 17., csütörtök 01:00

A tényszerű adatok és az elfeledett harcos találkozása

Írta:  Majsa Barbara

Az 1981-ben felfedezett AIDS évről-évre szedi áldozatait, gyógymód azonban még mindig nincs rá. A fertőzöttek száma a világ egyes részein eltérő számadatokat mutat. Afrikában a legsúlyosabb a helyzet: a legtöbb beteget a Dél-afrikai Köztársaságban regisztrálták, mégis a szubszaharai Afrikában a legrosszabb a helyzet, ahol közel harmincmillió embert veszélyeztet a kór. A legnagyobb problémát a gyógyszerhiány okozza, mivel a kontinensre még a fájdalomcsillapító is nehezen jut el – az élelmiszerről már nem beszélve – ami könnyebbé tehetné a betegség lefolyását, bár a tragikus végkifejlet még úgy sem lenne elkerülhető. Természetesen számos segélyszervezet próbál segíteni a lakosságnak, ennek mértéke azonban még mindig elenyésző, hiszen nem tudnak mindenkihez eljutni, így sokan halnak meg nagy kínok közepette.

A fekete kontinens mellett az Amerikai Egyesült Államokban is rengeteg ember HIV-pozitív. Számos statisztikai adat fellelhető a betegséggel kapcsolatban, amelyekből kiderülnek a következők:

kultura_aids_diagram1

kultura_aids_diagram2


Az első diagramról leolvasható, hogy a kór az afroamerikaiak körében szedi a legtöbb áldozatát, de a fehérek és a latinok százalékos adatai is rémisztőek. A második diagram a szexuális orientáció, illetve a kábítószer-fogyasztás felől közelíti meg az AIDS-et. Gondolom, senkit nem lep meg, hogy a fertőzöttek száma a homoszexuális kapcsolatot folytatók esetében a legmagasabb, de több heteroszexuális kapcsolatnál is nagy a kockázat, valamint a drogfogyasztók is felkerültek a dobogó harmadik helyére. Az okokat a nem biztonságos szexben és a tűk közöshasználatában keresik. Sokszor hallhattuk már, hogy a melegek fittyet hánynak a veszélyekre, és nem védekeznek, emellett gyakran váltogatják partnereiket, ami által egyre többen fertőződnek meg

kultura_szexpozitivRichard Berkowitz-ról mégis valahogy mindenki megfeledkezik. A Szex pozitív főhőse szado-mazo selyemfiúból lett élharcosa a biztonságos szexnek, nevével azonban nem nagyon találkozni. Ezért is készített róla filmet Daryl Wein 2008-ban, amit a 2009-es Titanic Fesztiválon a magyar közönség is láthatott.

A dokumentumfilmben Berkowitz-cal készült interjúkat láthatunk, amelyekben mesél életének korai szakaszáról, arról, hogy mi döbbentette rá arra, hogy neki is részt kell vennie az AIDS elleni harcban. A nyolcvanas években szinte minden sajtóorgánumban megjelent és nyilatkozott, próbálta a homoszexuálisok figyelmét felhívni a rájuk leselkedő veszélyekre. 1983-ban jelent meg brosúrája,  How to Have Sex in an Epidemic: One Approach címmel, melyet Michael Callen amerikai énekessel együtt készített. Callen 1993-ban az AIDS okozta szövődményeiben vesztette életét.

Harcuk talán nem volt hiába való, ugyanis az USA-ban a kétezres évekre csökkent a fertőzés terjedésének üteme, a mutató azóta stagnál, amely mindenképp örvendetes hír.

Még ma is sok azonban a tévhit az AIDS-cel kapcsolatban. Ezeknek a  felismerése mindenki számára hasznos lehet.

 

Egy HIV-pozitív ember környezetében veszélyes élni.

Valójában: kézfogással, tömegközlekedési eszközök fogantyúinak érintésével, közös evő- és ivóeszköz-használattal, tüsszentéssel, uszodavízzel, törülközővel, fogkefével, üdvözlő puszival, szappannal, WC-ülőkével, piszoárból visszafröccsenő cseppel a HIV nem terjed!
A vírus roppant sérülékeny: hamar kihűl, beszárad, megfelelő dózis is „szükséges feltétele” a fertőződésnek. Ép bőrfelületen, nyálkahártyán pedig nem tud áthatolni.
Sok olyan pár él Magyarországon - és szerte a világban – ahol HIV-pozitív embernek nem fertőzött a párja. Ez is mutatja: megfelelő magatartással megelőzhető a fertőződés.

 

Félek vízparton nyaralni, mert megcsíp a szúnyog valakit, aztán rámszáll…

Valójában: szúnyogcsípéssel, kullancs közvetítésével, bolhacsípéssel sem terjed. Emberre specifikus: sem macskától, sem kutyától, sem patkánytól sem kapható el.

 

Nem szabad csókolózni, mert elkaphatod.
Valójában: nyállal nem terjed! Egy fertőzött ember minden testnedve tartalmazhat vírust, de fertőzésre alkalmas mennyiséget csak a vér, az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej hordoz magában. (Gondoljunk a megtermékenyítésre: hatvanmillió spermium esélyes megtermékenyíteni egyetlen petesejtet, de például húszmillió már nem jár eredménnyel.). Csókolózással nem terjed a HIV. Ha viszont rendszeresen vérzik az ínyed – észreveszed fogmosáskor – kezeltesd, mert ezzel nem vagy biztonságban, és veszélyes is lehetsz!

 

Egy HIV-fertőzöttön látszik, hogy beteg. Akit megismertem, nem lehet veszélyes, mert ad magára, jól néz ki.

Valójában ezz annyira nem igaz, hogy sokszor maguk a fertőzöttek sem veszik észre a fertőzöttségüket kettő-hét évig. Semmilyen tünetük nincs, egészségesnek hiszik magukat, közben alattomban leromlik az immunrendszerük. Az állapotukra valamilyen betegség megjelenésekor derül csak fény, de ilyenkor már nagyon leromlanak az életesélyeik. Ezért fontos HIV-szűrésekre járni!  Az idejében feltárt fertőzés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a beteg tovább élhessen. Az idejében elkezdett kezelés pedig hosszú időre kitolja a tünetmentes állapot határait. Ráadásul egy HIV-fertőzött ember nem beteg: dolgozik, éli a mindennapjait, tünetei nincsenek, betegállományba sem veszik. Ma már élnek közöttünk tizennégy-tizenkilenc éve megfertőződött HIV-pozitívok, ránézésre makkegészségesen.


Nem vagyok homoszexuális, tehát nem fenyeget veszély.
Valójában HIV mindenkit fenyeget, aki védekezés nélkül szexel, vagy közös tűvel drogozik. Afrika Szaharától délre fekvő területein a heteroszexuális aktus során fertőzöttek adják a HIV-pozitívak zömét, a volt Szovjetunió utódállamaiban pedig az intravénás drogozók.

 

A partneremnek van papírja, hogy negatív.
Valójában senkinek sincs a pillanatnyi állapotáról papírja. A HIV-teszt azt mutatja, hogy a vérvételnél hat-tizenkét héttel korábban fertőzött volt-e, akiről kiállították.
Jó, ha tudod: egy HIV-pozitív a fertőződésének az első hat hetében a legfertőzőképesebb!

 

Nem kaphatok HIV-fertőzést, mert olyan vitaminokat szedek, amelyek megvédenek mindentől.
Valóban védenek a vitaminok, hisz a megfelelő bőrhám, az egészséges nyálkahártya fontos, de ha ebben hiszel, és lemondasz a védekezésről, előbb-utóbb fertőzött leszel. A vitaminok is csak addig védenek meg a HIV-től, amíg HIV-negatív partnerrel szexelsz.

 

Ahogy láthatjuk az AIDS-szel szemben ma még csak védekezni lehet,  az ellene folytatott küzdelemben sajnos még mindig alul maradunk. Addig, amíg a helyzet nem változik valószínűleg népszerűek maradnak a fertőzéssel kapcsolatos konspirációs teóriák is. Az egyik például azt állítja, hogy az alig harmincéves betegséget úgy hozták létre, valamilyen felsőbb vezetői réteg utasítására. Hogy mennyi belőle az igazság? – azt döntse el mindenki saját maga. Sajnos akad nagyobb problémai is annál, mint hogy a fertőzés okát kutatjuk. Sokan vallják, hogy ne a múlttal foglalkozzunk, hanem a jelennel, és e megállapítás a szerzett immunhiányos tünetegyüttes esetében is igaz. Egy, a napokban megjelent cikkből kiderül, hogy az AIDS elleni harc elbukni látszik, mivel nincs elegendő pénz a kezelésekre, illetve gyógyszerekre. Továbbá a brit, és az amerikai kormány, valamint Bill és Melinda Gates alapítványa is bejelentette, hogy nem szándékozik növelni az AIDS elleni küzdelemre szánt támogatás összegét. A jövő tehát elég bizonytalan, mondhatnám, hogy csak egy csoda segíthetne, de az sem lenne teljesen igaz…

 

Források:

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.