Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Zöld kampány a filmekben
2010. máj. 13., csütörtök 01:00

Zöld kampány a filmekben

Írta:  Horváth Veronika

Manapság számtalan környezetvédelmi kampány figyelmeztet minket arra, hogy a Földünk bajban van. Olyan változásoknak lehetünk szemtanúi, melyeket mi magunk idéztünk elő, így a probléma kezelését is saját feladatunknak kell tekintenünk. Összehangolt környezeti kommunikáció szükséges ahhoz, hogy kezelni tudjuk az egyre égetőbb helyzetet. Évtizedek óta megannyi tudós és szakember hangsúlyozza, hogy a probléma igenis létezik, és ha nem nézünk szembe vele, beláthatatlan következményei lesznek. Vajon mennyi időnk maradt cselekedni?

Felgyorsult világunkban a tömeg tájékoztatására megannyi lehetőség létezik, ahhoz azonban, hogy a mondanivaló valóban eljusson a közönséghez, sokkolni kell a nézőt. A környezetvédelem témáját feszegető propagandafilmek ma már lehetőséget kapnak arra, hogy egy időben jelenjenek meg a világ több pontján, ezzel is hangsúlyozva, hogy a megoldáshoz mindannyiunk összefogására szükség van.

Ilyen formában került bemutatásra A hülyeség kora című film: a világpremierjén műholdas kapcsolat segítségével harminc országba jutottak el az ijesztő képsorok. 2055-ben járunk, egy idős történész archív felvételeken keresztül próbál választ találni, vajon miért nem tettünk semmit, amíg még lehetőségünk volt rá. Ezek a visszaemlékezések a jelenünk képkockái, ma élő, valódi emberek történetei, akik bár a világ különböző pontjain élnek, a környezeti változásokat egyformán érzékelik.

A téma egy teljesen eltérő bemutatását láthatjuk Al Gore Kellemetlen igazság című alkotásában. Az Amerikai Egyesült Államok egykori alelnöke egy prezentáció keretében mutatja be az általunk okozott károk súlyosságát: interjúk, táblázatok, grafikonok segítségével kapunk ijesztő képet a jövőnkről. Több támadás is érte a politikust, hogy a filmben szereplő adatok pontatlanok és túlzóak, és a film valójában egy önfényező kampányfilm. Ha van is ebben némi igazság, az mindenképpen dicséretes, hogy felkarolta az emberiség egyik legnagyobb morális kihívását jelentő témakört.

Hollywoodi hírességek sorban állnak a zöld ügyek mellé, kampányfilmek tekintetében Leonardo Dicaprio munkássága a legkiemelkedőbb. Az utolsó óra című filmjében producerként, forgatókönyvíróként és narrátorként egyaránt tevékenykedett. Több mint ötven aktivista működött közre a forgatás során, köztük olyan nevek, mint az egykori szovjet elnök Mihail Gorbacsov, vagy a Nobel-díjas Wangari Maathai. A film szerint az utolsó olyan óránál tartunk, amikor még van esélyünk a cselekvésre. Az alkotás több lehetséges megoldást mutat arra, miként tudnánk alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Bár néhol kissé száraz információhalmazt zúdítanak ránk, és a nyers adatokat időbe telik megemészteni.

A Home című filmbena természetünk szemszögéből figyelhetjük meg a klímaváltozás hatásait. Yann Arthus-Bertrand és Luc Besson közös produkciója ötvennégy országban készített légi felvételeken keresztül mutatja be az Otthonunkat. A fentebb említett alkotásokhoz képest kevésbé tudományos megközelítésű, vizuális szempontból azonban lenyűgöző alkotás. Arthus-Bertrand nevéhez fűződik a GoodPlanet (http://goodplanet.org) szervezet megalapítása, továbbá az Action Carbone (www.actioncarbone.org) program beindítása, mely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését tűzte ki célul. Felismerte ugyanis, hogy képmutatás a környezetvédelemről szónokolni, ha közben semmit sem teszünk az ügy érdekében.

A természet és az ember közti egyensúly felborult, súlyos következményekkel kell szembenéznünk. Mind a négy alkotás alapvető üzenete az, hogy vegyük végre észre, mekkora károkat okoztunk magunk körül. Talán az ilyen jellegű alkotások elősegíthetik egy környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, mely alázatot és tiszteletet tanúsít az Otthonunk iránt.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.