Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Vers a Fedél Nélkül szerzőjétől
2010. április 15., csütörtök 01:00

Vers a Fedél Nélkül szerzőjétől

Írta:  Sárközi László

Vers a Fedél Nélkül tehetséges szerzőjétől.

Sárközi László: Pestis

…a lámpánál mankózik kalappal
kezében (fél lábára igényt tartott
sírja) s kérdőjellé vált alakkal

reménykedik: sárga Ferrari parkol
a vonalhoz - gazdája negyvenes,
bőrkabátos, a háta egyenes,
fél kezével a lány combjába markol:

a szőke cica alig huszonéves,
nem leplezi szemében az undort,
gránit arcán legörbül a rúzsfolt,
villog a fehér kosztüm, nyakán fényes

ékszere. Messzi sötétlik róla,
hogy üres a léte és mindenféle
értelemben beleült a jóba…

Budapest, 2006. július 18.

A szerzőről

Budapesten születtem 1969-ben. Hat hónapos koromban állami gondozásba kerültem. Hatéves koromtól Abonyban tanultam, a József Attila Nevelőotthonban nevelkedtem. Szabadszálláson gépjárműszerelői szakmunkás vizsgát tettem, majd katonai szolgálati időm alatt megkezdtem középiskolai tanulmányaimat a szentendrei Móricz Zsigmond levelező tagozatán. 1991-ben érettségiztem. Utána Budapesten gyerekfelügyelő, segédlovász, kapuőr voltam. 1997-ben felvételt nyertem a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem levelező tagozata művelődésszervező szakára, majd 1998-ban a Romaversitas Programba, mely roma egyetemisták és főiskolások tehetséggondozásával foglalkozik. A költészet érdekelt, mesteremnek Faludy Györgyöt kértem fel. A Soros Alapítvány tanulmányi ösztöndíjakkal, majd Alkotói Ösztöndíjjal támogatott.

Verseimet közölte a Phralipe, az Ezredvég, a Fedél Nélkül, a Lyukasóra, a Muravidék. Szerepelek a Kötéltánc, az Alkonyzóna és az Alkonyattól pirkadatig című antológiákban. Első kötetem 2001-ben jelent meg Belső Világ címmel.

Fedél Nélkül

Történetünk 1993 tavaszán kezdődik, amikor a rendszerváltás legnagyobb vesztesei (akik lakhatásukat vesztették el) közül néhányan úgy gondolták, saját lapot kellene indítani. Többek között azért volt erre szükség, mert a sajtó igen szemérmesen kezelte a taccsvonalon kívülre kerültek problémáját, meglehetős szűkszavúsággal közölt erről bármit is. Néhai Ungi Tibor, a lap alapító-főszerkesztője látva a helyzet tarthatatlanságát, némi kilincselés után segítséget kapott a Menhely Alapítványtól, mely szervezet a mai napig teljesíti a lap kiadójaként rá háruló kötelességeit. Az első számokban az ekkor még formálódó hajléktalanellátó rendszerről, a friss szociális törvény rendelkezéseiről szóló írások, üzenetek, versek, s rajzok kaptak helyet. Az idő előrehaladtával a lap egyre következetesebben hajléktalan szerzők munkáit adta közre.

Legnívósabb szerzőink írásaiból a 75. ünnepi könyvhéten Alkonyzóna címmel antológia jelent meg a Barrus Kiadó gondozásában. A munka folytatásaként 2008 novemberében jelent meg a második antológia Alkonyattól pirkadatig címmel, melyben a 2004 óta született alkotásainkból válogatott – ismét csak – a Barrus Kiadó. 2006 decemberében lapunk szerzőiből megalakult a VAGYUNK - Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesülete, mely azóta számos kiállításon mutatkozott be.

2008 márciusától lapunk új arculattal jelenik meg, színes elő- és hátoldallal, valamint bővített, 12 oldalas formátumban. Szintén az év újdonságai közé sorolható, hogy keresztrejtvénnyel bővítettük lapunkat, melyet egyik önkéntesünk készít és az Írók Könyvesboltja támogat. Minden lapszámunkban olvasható egy-egy riport, melyet az EQUAL-program keretében szerzőink alkalmazásával készülhettek. Állandó rovatot indítottunk a szenvedélybetegségekről, s állandó felületen számol be kiadónk, a Menhely Alapítvány is munkájáról.

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.