Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Verzió 2015: „Látod, hogyan viselkedik?” – Claudine Bories és Patrice Chagnard: Játékszabályok
2015. november 17., kedd 11:16

Verzió 2015: „Látod, hogyan viselkedik?” – Claudine Bories és Patrice Chagnard: Játékszabályok

Írta: 

Claudine Bories–Patrice Chagnard francia rendezőpáros újabb közös filmjének témája aktuálisabb nem is lehetne. A vicces pillanatokban is bővelkedő Játékszabályok néhány francia fiatal keserves munkakeresését dokumentálja.

Lolita, Kevin és Hamid sem elegendő tapasztalatot, sem megfelelő képesítést nem szereztek ahhoz, hogy állások sokaságából válogathassanak. Szeretnék megvalósítani álmaikat és vágyaikat, de a jelenlegi gazdasági helyzetben többnyire betanított munkásként tudnak csak elhelyezkedni. Azonban ez sem megy olyan könnyen, ezért igénybe veszik egy államilag finanszírozott, álláskeresőket segítő cég szolgáltatásait.

A központban hat hónapon keresztül foglalkoznak velük. A fiatalok csoportos és egyéni konzultáción vehetnek részt, megismerkedhetnek az állásinterjúk írott és íratlan szabályaival: Mit mondjanak és mit ne, hogyan viselkedjenek, milyen ruhát viseljenek. A tréning közben vizsgáztatják őket, tesztelik, hogy mi az, amit sikerült elsajátítaniuk, mi az, amiben még fejlődniük kellene, amire jobban oda kell figyelniük. Ezenfelül személyi tanácsadóik faggatják őket, hogy teljes képet kapjanak személyiségükről, hogy kiderítsék, mit tudnak, mihez értenek, mit szeretnének.

A film komikuma pont azokban a szituációkban mutatkozik meg, amikor a fiatalok magukat adják. Látszólag meg sem próbálnak alkalmazkodni vagy erőfeszítéseket tenni a cél érdekében. Főleg nem Lolita. A Játékszabályok főszereplője egyértelműen ő. A lány saját bevallása szerint nem bírja befogni a száját, ez pedig sokszor bajba sodorja. A lány furcsa szerzet, a külvilág nem igazán létezik a számára, mintha csak szükséges rossz lenne az életében, a vásznat mégis élettel tölti meg jelenléte. Viselkedése szinte mindig derűt vált ki a nézőkből, holott Lolita és társai inkább szánnivalók.

A semmi közepén található épületről készült vágóképek tökéletesen érzékeltetik az elkeseredettséget, valamint a fiatalok lehetőségeinek hiányát, a film nagy részében viszont az épületen belül mozog a kamera. A belső felvételek alkalmával az operatőr nagyon közel merészkedik Lolitáékhoz. Bizonyos képsorok esetében viszont tetten érhető, hogy a „kinti” hangulat begyűrűzik az eseményeket felpörgetni kívánt cég irodájába is. Néha úgy tűnik, mintha megállt volna az idő, sivárság és kilátástalanság uralja a vásznat, s a kitörés lehetősége csak várat magára.

Claudine Bories és Patrice Chagnard filmje nem vidám alkotás. A rendezők komoly témát feszegetnek, de távolságot tartanak, megfigyelők csupán, az eseményekbe nem avatkoznak bele. A válogatott képsorokkal irányítják ugyan nézőiket, de rájuk bízzák, hogy a dolgozókkal vagy a fiatalokkal éreznek együtt. Mert senkinek sem könnyű.

A filmet a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.