Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Verzió 2015: A zene az kell… – Almási Tamás: tititá
2015. november 14., szombat 19:14

Verzió 2015: A zene az kell… – Almási Tamás: tititá

Írta: 

Ha valami gátat szabhat a tehetség kibontakozásának, az a pénzhiány. Almási Tamás tititá című dokumentumfilmjében a 18 éves Antit követjük, aki az edelényi romatelepről érkezik a Snétberger Zenei Tehetség Központba. Álmok, vágyak, idilli környezet, de lehet, hogy ennyi nem elég?

A faluban mindenki élvezettel hallgatja Anti dalait, gitárjátékát dicsérik, a Snétberger Zenei Tehetség Központban viszont a fiúnak hamar szembesülnie kell hiányosságaival. Tanárai ugyan minden egyes alkalommal biztatják és hangsúlyozzák, hogy a gyakorlás elengedhetetlen, a szolfézs csak nem akar menni neki. Anti lassan teljesen elszigeteli magát, az órákra nem jár be. Míg korábban le sem tudta tenni a gitárját, a központban szenvedélye egyre csillapodik, nem egyszer már az ágyból sem akar felkelni. Az első táborból csalódottan tér haza.

Otthon valamelyest feltöltődik, segít neki a megszokott környezet, az, hogy újra ő lehet a legjobb. A második táborba aztán már elszántabban érkezik, pár társával együttesen készül a nagy fellépésükre, amikor is azokat a diákokat választják ki, akik a Müpa színpadán mutathatják meg tehetségüket. Anti lelkes, igyekszik, de ez még egyelőre nem elég. Azonban a próbatétel, amelyet a táborban kiáll, sok mindenre megtanítja, többek között arra, hogy a tudás hatalom. Hazatérése után szeretné a megszerzett tudást másokkal is megosztani, ezért szolfézst kezd oktatni a falu zenekedvelő fiataljainak. Szeretné, ha a többiek már jobb esélyekkel indulnának a zenei életben.

A zene és más művészetek sokak számára kitörési lehetőséget biztosítanak – a mélyszegénységből, a kilátástalanságból. A pozitív visszajelzések továbbá kiválóan növelik az ember önbizalmát, főleg, ha az ember életében nem történik sok olyan esemény, amely az életigenlését erősítené, az önbecsülését javítaná. A négy fal közötti és a családi körben való zenélés és alkotás azonban némileg torzíthatja a valóságról alkotott képet. Az addig magasztalt tehetség könnyen kevésnek bizonyul egy olyan közegben, ahol mindenki ügyes. A helyzeten csak tovább ront, ha a kritika nem méltat – még ha építő jellegű is.

Almási Tamás filmje felnövéstörténet, valamint társadalmi szempontból egy fontos alkotás. Egyrészt a roma fiatalok A tudás hatalom című projekthez hasonlóan azt látják, hogy érdemes tanulniuk, másrészt sokan azonosulhatnak Antival, ily módon bátorítást kapnak, hogy nekik is sikerülhet. Megtanulják, hogy soha ne adják fel. S még ha elsőre el is buknak, a küzdelmes úton szert tehetnek olyan tudásra, amelyet sorstársaiknak is átadhatnak. Nem számít, honnan jöttek és hová tartanak, közösséget bárhol és bármikor építhetnek.

A filmet a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.           

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.