Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Elzárva – Shosh Shlam & Hilla Madalia: Netfüggők
2014. december 07., vasárnap 13:18

Elzárva – Shosh Shlam & Hilla Madalia: Netfüggők

Írta:  Majsa Barbara

 

Vajon mikor tekinthető valaki netfüggőnek, egyáltalán betegség-e, s ha igen, akkor mit lehet tenni, hogy kigyógyuljon belőle az ember? Kínában már tudják a választ…

Kínában katonai táborokba küldik azokat a fiatalokat, akik a számítógépes (online) játékok rabjaivá váltak. Egyeseket különféle trükkel, másokat begyógyszerezve és elkábítva visznek be a „szanatóriumba”, ahol minimim négy hónapot kell eltölteniük – természetesen az internettől elzárva.

Olyan híreket már olvashattunk, hogy Dél-Koreában valaki egy online kávézóban halt meg játék közben, de előfordult olyan is, hogy egy pár inkább virtuális gyermekükről gondoskodott az igazi, élő csecsemőjük helyett. Ha ezeket az eseteket vesszük alapul, akkor azt kell mondanunk, hogy a netfüggőségnek igenis elég szomorú következményei lehetnek, s azokról beszélnünk kell.

Shosh Shlam és Hilla Madalia filmje azonban inkább csak a felszínt piszkálgatja, hiába követhetjük nyomon négy fiatal fiú és az ő szüleik kapcsolatának alakulását a gyógyulás megkezdését követően, nem leszünk okosabbak. A kezelésre szoruló fiatalok személyiségbeli változásáról csak a szülők elbeszélései alapján értesülünk, a jelenlegi állapotok viszont semmilyen abnormális viselkedést nem mutatnak. Egyikük ugyan sírva fakad, mert haza szeretne menni, de ki ne lenne szomorú, ha egy katonai táborhoz hasonló intézményben ébredne, miután a szülei begyógyszerezték.

A film ugyan valós társadalmi problémára/jelenségre reflektál, de nem tudja kellő mélységgel bemutatni azt. A fiatalok dialógusai érdekesnek ígérkeznek, hiszen fontos kérdéseket feszegetnek, mindamellett pedig végre valós fizikai kontaktot alakítanak ki, a filmkészítők azonban mégis inkább az intézményben uralkodó szigorú rendre fókuszáltak. Kár érte…

A filmet a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesziválon láttuk.

http://www.verzio.org/hu/2014/filmek/netfuggok

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.