Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra A pénz a család alapja? – Titanic Fesztivál
2013. máj. 01., szerda 18:07

A pénz a család alapja? – Titanic Fesztivál

Írta:  Majsa Barbara

titanic long live4

A 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idei kiemelt vendége Csehország volt, így a csehek külön szekcióval képviseltethették magukat. Zdeněk Jiráský Kutyateje és Robert Sedláček A család az állam alapja című mozgóképe Csehországot két különböző szemszögből mutatják be. A karakterek sem ugyanazt a társadalmi osztályt képviselik, de a problémáik mégis hasonlóak: mindenki egy olyan országban szeretné megcsinálni a szerencséjét, ahol burjánzik a korrupció.

Eliška Císařová a Transparency International projektmenedzsere a következőket nyilatkozta a Cseh Köztársaság kapcsán még 2009-ben: „A csehországi korrupció fő okai a politika szféra kartellesedése, a civil szféra politizálódása, valamint az egyre szorosabbra szövődő kapcsolat a politika és az üzlet között.”[1]A kialakult helyzetre frappáns válasz érkezett néhány prágai civiltől, akik 2012-ben megalakították az első, korrupcióra szakosodott utazási irodát, a CorruptTourt. A még tavaly szeptemberben, Grazban megrendezett ‘Truth is Concrete’ konferencián Petr Šourek, az egyik alapító, részletesen beszámolt ügynökségük létrejöttének okairól, de már maga a mottójuk is rendkívül beszédes: A korrupció végül is az emberiség kulturális öröksége! Élvezzük Legrosszabban a Legjobbat![2] (szabad fordítás – szerk.)

Zdeněk Jiráský: Kutyatej

A dráma egy félresiklott, a vasútnál jelzőőrként dolgozó, óriási adósságokat felhalmozó családapa utolsó meggazdagodási kísérleteit mutatja be, miközben kórképet fest a határ menti cseh kisváros lakóinak keserves mindennapjairól, ahol a pillanatnyi boldogságok katalizátorként működnek, mivel nélkülük az emberek a maradék életigenlésüket is elvesztenék. Zdeněk Jiráský Kutyateje nem szépít semmit, a Hrdina család és közeli ismerőseik a szemünk láttára csúszkálnak a vékony jégen, amely a szilveszterre szánt tűzijátékok csillogó-villogó fényei kíséretében bizony be is szakad.

titanic Flower Buds 4A nagy méreteket öltő korrupció a filmben nem igazán érződik, úgy tűnik ugyanis, mintha a szereplők egy hermetikusan lezárt palackban élnének, akár csak a Hrdina család fejének gyufából készült hajói. Az idősebb férfiak a kocsma állandó vendégei, az asszonyok a helyi sportcsarnokban próbálják a karácsonyi táncukat, a fiatalok pedig hol az italboltban, hol a város különböző pontjain hódolnak káros szenvedélyeiknek. Közös tulajdonságuk, hogy a következményekkel csak elvétve törődnek, de az sem ritka, hogy önhibájukon kívül, mások kitörési próbálkozásai által kerülnek végzetesnek tűnő, megoldhatatlan szituációba.

Zdeněk Jiráský díjnyertes alkotásának sikere azzal magyarázható leginkább, hogy a társadalom jelentős hányada képes azonosulni a szereplőiel. A humoros elemekkel tarkított dráma némiképp viszont hosszabb a kelleténél, az utolsó jelenet, amely a keretes szerkesztés miatt került bele a filmbe, teljességgel felesleges. A rendező mindenáron reménykeltő befejezést szeretett volna, de az erre való kísérlete inkább szükségtelen toldásnak, mintsem a mű egészéhez tartozó, nélkülözhetetlen egységnek tűnik.

Robert Sedláček: A család az állam alapja

A 2011-es cseh alkotásnak szintén az apa a főszereplője, aki illegális ügyletekből szerzett jövedelemmel gazdagította a családi kasszát, hogy felesége és gyermekei semmiben ne szenvedjenek hiányt. A cselekmény Csehország szebb részein játszódik, nyoma sincs a Kutyatej kopár, szürke és nyomasztó hangulatának. Hiába azonban a nyugodt és biztonságos élet, a szegénységtől való félelem, az elért luxus elvesztése, s az emiatt kialakult állandó aggodalom következtében Libor lába alól kicsúszik a talaj, így végső elkeseredettségében rögtönzött kirándulásra invitálja szeretteit.

Robert Sedláček kalandos road movie-t rendezett, amely egyrészt lokális – Csehország országútjain és tájain járunk –, másrészt globális, mivel az emberi erkölcs határait feszegeti, valamint nyilvánvaló teszi, hogy a korrupció nemcsak a gazdasági, a politikai és az üzleti elit kiváltsága, de a „ranglétrán” lejjebb helyet foglalók sem számítanak kivételnek; előbbieknek azonban még mindig jobban megy az üzérkedés. Az apa motivációja világos, az önérzetes személyisége viszont nehezen összeegyeztethető a korrupt célokkal, még akkor is, ha azok a család jólétét hivatottak szolgálni.

A család az állam alapja ígéretes nyitánya ellenére érdektelenségbe fullad, mind a forgatókönyv, mind a karakterek jellemábrázolása kidolgozatlan, s bár a rendőrség és a hajtóvadászatot vezető nyomozók portréja kellően humoros és szatirikus, a dráma nem válik élvezetessé.

Zdeněk Jiráskýnak sikerült az általa kiszemelt társadalmi osztályt mélységeiben elemezni, kollégája viszont csak a felszínen tudott tapogatózni. Mégis mindkét alkotás reflektált a csehek – és egyéb országok – társadalmi összetételére, hiszen a szegény és az újgazdag rétegek között mostanra óriásira duzzadt a különbség, a középosztályról és a korrupció csökkenéséről pedig aligha beszéltünk. Ezért fontosak az olyan orgánumok és szervezetek munkája, mint a magyar Átlátszó.hu vagy a cseh CorruptTour.

Források:

http://www.praguepost.com/news/2906-czech-republic-ranks-among-europes-most-corrupt.html

http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/05/czech-trial[1] "The main causes of corruption in the Czech Republic are the cartelization of the political sphere, politicizing of the public sphere and the narrower and narrower connections between politics and business," said Eliška Císařová, project manager for Transparency International.

[2] Corruption is mankind’s cultural heritage after all! Enjoy the Best of the Worst!

 

 

Fotók: Titanic Fesztivál

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.