Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Fiatalkori bűnözés a filmvásznon – Titanic Filmfesztivál
2013. április 14., vasárnap 17:14

Fiatalkori bűnözés a filmvásznon – Titanic Filmfesztivál

Írta:  Majsa Barbara

 wrd5

Ciarán Foy Citadellája és Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard? című mozgóképe műfajuk tekintetében különböznek egymástól, de közös bennük, hogy mindkettő reflektál valamilyen formában a fiatalkori bűnözésre, amely a két rendező hazájában, Írországban is elég súlyos problémának számít.

 

Ha a fiatalkori bűnözésről szeretnénk diskurzust folytatni, akkor globális szinten kell gondolkodnunk, ugyanis az elmúlt két évtizedben világszerte óriási mértékben emelkedett a fiatalkorú bűnelkövetők száma. Írországban ugyan – a 2008-as statisztikák alapján – kevesebb bűnesetet regisztráltak, a bíróság mégis jóval több gyermeket és fiatalt ítélt el, mint korábban. A leggyakrabban kábítószerrel és alkohollal való visszaélésekhez hívják a rendőrséget, viszont rohamosan növekszik a támadások és a nemi erőszakok száma is. A fiatalok erőszakos tetteit többnyire a rossz családi körülményekkel magyarázzák, a képlet azonban nem ennyire egyszerű, ahogy a bántalmazások hatása sem csupán pár hétig tart. Mivel a hatóságok sok esetben tehetetlenek, a támadókat nem mindig sikerül elkapni, ami semmiképp sem segíti a megnyugvást kereső áldozatokat, akik fizikai és lelki sérüléseket egyaránt elszenvednek, az átélt traumát pedig csak hónapokkal később tudják feldolgozni, ha egyáltalán sikerül nekik. Félelem lesz úrrá rajtuk, valamint bizalmatlanná válnak, mindenre és mindenkire gyanakodni kezdenek.

A hetvenes évek horrorján – többek között John Carpenter alkotásain – nevelkedett Ciarán Foy személyes indíttatásból készítette el Citadella című pszichológiai horrorját, amely egy húszas évei elején járó férfi kálváriáját mutatja be. Az ír terápiaként tekint első nagyjátékfilmjére, melynek főhősét, Tommy Cowley alakját saját magáról mintázta, a rendezőt ugyanis tizennyolc éves korában egy fiatalokból álló banda támadta meg. Az esetet követően Foy hosszú ideig agórafóbiában (nyílt tértől való félelem) szenvedett, valamint pánikrohamok gyötörték.

CITADEL5

A cselekmény azzal indul, hogy Tommy és áldott állapotban lévő barátnője kiköltöznek a sokemeletes és nyomasztó hangulatot árasztó toronyházból, az élet viszont úgy hozza, hogy Joanne-t gyerekek – vagy azoknak tűnő lények – csoportja támadja meg. Barátját annyira megviselik a történtek, hogy bezárkózik az új lakásukba, a küszöböt csak muszájból lépi át. A külvilágtól elhatárolódik, nem bízik senkiben és semmiben, minden gyanús jel, mozzanat vagy személy láttán rögtön sarkon fordul. Egy idő után már maga sem tudja, hogy a valóságot érzékeli, vagy csak hallucinál.

 Foy a vele készített interjúban elmondta, hogy több helyről – például David Cronenberg Porontyok és Roman Polanski Iszonyat című alkotásaiból – szerzett inspirációt filmjéhez, amellyel semmiképp sem szeretett volna állást foglalni a fiatalkori bűnözés kapcsán, nem akart az általánosítás hibájába esni. Egy olyan művet szeretett volna elkészíteni, amelyről nehezen megállapítható, hogy mely angolszász területen játszódik. A horror zsánere telitalálatnak bizonyult, hiszen a műfaji jegyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Tommy – és sorstársai – megtört, romokban heverő lelkivilágát a legközelebbről ismerhesse meg a közönség. A megpróbáltatások közepette forgatott Citadellából egy lelki játszma rajzolódik ki: a fiúnak az alagsorban – tehát saját magában – kell leszámolnia az őt uraló félelemmel, a külső segítség önmagában nem elég.

 

Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard? című mozgóképe egy bukást mesél el, a fiatalkori bűnözés csupán érintőlegesen kerül a történetbe. A könnyed hangvételű drámában nem egy zűrös családi háttérrel rendelkező tinédzser sodródik le helyes útról, hanem egy köztiszteletben álló família sarja. A filmet annak ellenére érdemes megvizsgálnunk, hogy hemzseg a közhelyektől és a motyogó emberektől, a cselekménye kidolgozatlan és a színészek játéka nem jobb az elégségesnél.

A főszerepekben jómódú családok elit iskolába járó, tizenéves gyermekei láthatóak, akik számára nincs lehetetlen. Szabadidejüket felhőtlen bulizással töltik, egészen addig, amíg egy nem várt esemény meg nem bolygatja a nyüzsgő hangyabolyt. A mű kétharmadáig nem is derül ki, hogy mire megy ki a játék, igaz, a cím sejteti, hogy valami rossz fog történni. Az alkohol befolyása alatt álló Richard szerelemféltésből megöli az egyik osztálytársát, tettének súlyáról azonban eleinte nem akar tudomást venni, próbál kiutat találni, azaz a többiekhez hasonlóan hamis tanúvallomást tesz. Egy gyenge pillanatában apjának mégis beismeri szörnyű cselekedetét, aki emiatt lelkileg összetörik, de mégsem adja fel fiát. Az igazi fordulópont a temetést megelőző istentiszteleten történik, ahol a meghalt fiú édesanyja beszédet intéz a hallgatósághoz; szavai Richard lelkiismeretéig hatolnak, aki végre szembesül bűnével. Érdekes, hogy e momentummal korábbi kirekesztettsége is megszűnik, félresiklott emberi kapcsolatai lassacskán rendeződnek, s bár elhatározza, hogy feladja magát, Raszkolnyikovval ellentétben, mégsem teszi meg. (A mozgókép utolsó harmada Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésének gyenge utánzata.)

Richard nem előre megfontolt szándékkal ölt, de semmivel sem jobb azoknál, akik viccből inzultálnak másokat. Eminens és jó magaviseletű diák létére nem tett beismerő vallomást, holott az erkölcs ezt diktálta volna. A film ugyan pedzegeti, hogy a fiatal belül őrlődik, de ez nem igazán látszik rajta. Az őt körülvevő személyek – barátok, szülők – sem járnak el jó példával, hiszen mindannyian asszisztáltak Richardnak, valamint akadályozták az igazságszolgáltatást. Az egyik kamasz élete többet ért, mint a másiké.

Mivel a fiatalkori bűnözés problémája összetett és sokrétű, több fronton kell megindítani a harcot ellene. A Citadella remekül illusztrálja a következményeket, a Mit tettél, Richard? inkább egy jó példa arra, hogy nem csak az otthoni körülmények számítanak: még a jól szituált gyerekekben és fiatalokban is lakozhat agresszió.

 

Ha jobban el szeretnél mélyülni a témában:

Magyarország:

http://gabocza.ucoz.com/_ld/0/14_A_gyermek-s_fia.pdf

Írország:

http://astudyofyouthdelinquency.wordpress.com/

http://www.hotpress.com/politics/frontlines/Inside-Ireland---s-Juvenile-Crime-System/4269188.html

USA

http://aspe.hhs.gov/hsp/08/boys/factsheets/jd/report.pdf 

 

Globálisan

http://www.sagepub.com/upm-data/38670_13.pdf

 

 

Fotó: Titanic Filmfesztivál

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.