Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Fedezd fel a tehetséget! - Filmkritika
2013. március 21., csütörtök 12:23

Fedezd fel a tehetséget! - Filmkritika

Írta:  Majsa Barbara

sugarmanposterA mozgóképekért rajongók jelentős hányada nagy valószínűséggel elsődlegesen nem a dokumentumfilmek, hanem a játékfilmek iránt érdeklődik, pedig előbbiek amellett, hogy informálnak, kellőképp szórakoztatóak is tudnak lenni. Az egyik legjobb példa erre a kortárs filmművészetből – David Attenborough legendás természetfilmjei mellett természetesen – a brit-svéd koprodukcióban készült Searching for Sugar Man, amely a detroiti születésű Sixto Díaz Rodríguez után való nyomozást eleveníti fel, de betekintést nyújt a lemezkiadó cégek működésének visszásságaiba, és említést tesz a dél-afrikai apartheid szörnyűségeiről is.

Malik Bendjelloul és „felfedezettje” Sixto Díaz Rodríguez egyszerre robbantak be a köztudatba. A Searching for Sugar Man 2012-es premiere óta jelentős médiafigyelem kíséri minden lépésüket. A fesztiválokat megjárt alkotást többek között a Brit és az Amerikai Filmakadémia is kitüntette. A lírai hangvételű Rodríguez-számokat megszólaltató, egyúttal a Dél-afrikai Köztársaság múltjának szomorú fejezetét és a profitorientált lemezkiadók ármányait bemutató mű egy jól felépített dokumentumfilm, de talán mégsem elég bátor. Ez utóbbi feltehetőleg betudható az egész filmet uraló optimista hangulatnak. A mozgókép szerkezeti felépítése erősen reflektál a Rodríguezt övező rejtélyre és ebből fakadóan a nyomozás sajátosságaira, az információkat fokozatosan adagolja, a visszatérő interjúalanyok – családtagok, munkatársak, rajongók, szimpatikus és kevésbé szimpatikus zenei producerek – személyes élményeikkel gazdagítják a történetet. A dialógusok közvetlen hangulata, Rodríguez jellegzetes hangja és őszinte költeményei, valamint a kreatív grafika kiváló atmoszférateremtők, a nézők nemcsak szórakoznak, de inspirációt is kapnak arra, hogy az igazi tehetségek sosem vesznek el, csak időbe telik, míg felfedezik őket.

 

Bendjelloul egy vele készült interjúban elmesélte, hogy igazából csak a szerencsének – és ügyes úti cél választásának – köszönheti, hogy rátalált Rodríguez mesébe illő élettörténetére. Hátizsákkal járta Dél-Afrikát, ahol többektől hallotta az amerikai Hamupipőke-szerű históriáját, de legfőképp azt az információ hiányában szájról szájra terjedt legendát, amelynek a valósághoz nem sok köze volt. A legmerészebb híresztelések azt taglalták, hogy a zenész, akinek lemezeit a Dél-afrikai Köztársaságban cenzúrázva adták ki a ’90-es évek elején – a színpadon követett el öngyilkosságot. A szívből jövő, hétköznapi és általános érvényű problémákról szóló dalok az apartheid ellenes mozgalom himnuszaivá váltak, a nép szemében a szabadságot hirdették. A kormányzat nem véletlenül tekintette veszélyforrásnak őket; a bakeliteket megkarcolták, például a film címéül szolgáló Searching for Sugar Mant tartalmazó részt is. A politikusoknak nem állt érdekében, hogy az egyre bizonytalanabb talajon álló rendszerüket megingassák.

 

A Rubicon magazin 2008. szeptemberi, Rassz és rasszizmus című számában terjedelmes cikk olvasható a Dél-afrikai Köztársaságról, amely több bekezdésen keresztül taglalja az apartheidot, illetve az azt megelőző kirekesztő intézkedéseket. Búr Gábor a következőket írja: „Egy 1950-es törvény kötelezővé tette a faji hovatartozás nyilvántartását. Mindenki új személyi igazolványt kapott, benne a faji hovatartozásával. A feketék passbookja, azaz útlevele, (csak ezzel hagyhatták el lakóhelyüket) tartalmazta a lakhatási engedélyt, a munkáltató igazolását, hogy az illető jogosan tartózkodik a fehérek városrészében. Mindez csak nappalra vonatkozott, éjszakára kötelesek voltak visszatérni a nekik kijelölt lakókörzetekbe. Az ötvenes évek végére a dél-afrikai rendőrök fele az útlevelek ellenőrzésével foglalkozott, s volt idő, amikor az útlevéltörvények megsértése miatt minden tizedik afrikai börtönben ült. 1953-tól külön fülkében utaztak a feketék és fehérek a tömegközlekedés járművein, 1957-től minden nyilvános helyen elkülönítették őket, sőt 1960-tól külön ajtókon léphettek csak be munkahelyükre.” Végül azonban Nelson Mandelának és De Klerknek köszönhetően a szivárványnemzetben az 1990-es évek elején megszűnt az apartheid, de ettől függetlenül Rodríguez az ország az első számú kedvence maradt.  

 

Az 1942. július 10-én született Sixto Rodríguez hazájában jóval kevesebb sikert ért el, az 1970-es években a Sussex Records címkéjével ellátott lemezei nem igazán fogytak, holott Bob Dylannél is tehetségesebbnek tartották. A tiszavirág-életű karrierjét követően nem tehetett mást, visszatért a dolgos emberek világába, ahol építőipari munkásként kereste, s keresi kenyerét ma is. Soha senki nem értesítette arról, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban mekkora sztár lett, a lemezei eladásából egy árva vasat sem látott, nem mintha ez utóbbi annyira érdekelte volna. A hetvenéves Rodríguez ma is ugyanúgy él, mint negyven éve. 1998-ban ugyan egy lelkes újságírónak és egy sereg dél-afrikai lakosnak köszönhetően megtudta, hogy az afrikai kontinens déli csücskében mennyien rajonganak érte, de az így szerzett pénzt is inkább szétosztotta a családtagjai között. Számára a földi javak semmilyen jelentőséggel nem bírnak; ma is rendszeresen eljár dolgozni, de mellette már egyre többet koncertezik világszerte.

 

            A Searching for Sugar Man alternatív útikalauz és népművelő mozgókép egyben, amely missziójának tekinti, hogy főszereplőjének kivételes tehetségét mindenkivel megismertesse. A visszahúzódó és rendkívül halk szavú Rodríguez életútja, filozófiája és személye példával szolgálhat sokak számára, Malik Bendjelloul filmes debütálása pedig igazán reménykeltő. 

 

- Malik Bendjelloul: Searching for Sugar Man -

foto: IMDB

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.