Nyomtatás
2012. március 10., szombat 11:12

Mindenre nyitottan – Nyilvános próba és beszélgetés a DorkyPark Társulattal

Írta: 

pic 035-640x426
2012. február 6-án indult az Open for Everything / Mindenre nyitottan nemzetközi táncszínházi projekt tizenkét hetes alkotói folyamata, melynek első öt hete Budapesten zajlik. A Goethe Intézet, valamint Constanza Macras és társulata, a DorkyPark által kezdeményezett előadás 17 különböző életkorú magyar, szlovák és cseh roma művésszel (zenészekkel, táncosokkal és énekesekkel), valamint a társulat 5 profi táncosával együttműködésben jön létre.

Az Open for Everything / Mindenre nyitottan bepillantást enged az európai roma közösségek életébe, melyben a hagyományos vándor-életmódot az elmúlt évtizedekben a röghöz kötött gettólét váltotta fel. A Dorky Park táncosai ezzel szemben közös hagyományok nélküli nomád életet élnek, hasonlóan sokakhoz, akik munkájuk miatt vannak folyamatosan úton.

A budapesti próbaidőszak után a csapat Constanza Macras berlini stúdiójába, majd Bécsbe utazik. A darab bemutatója 2012. május 10-én lesz a Bécsi Ünnepi Hetek keretében. A produkció Magyarországon két alkalommal, június 8-án és 9-én lesz látható a Trafóban.  A projektből először a magyar közönség kap ízelítőt a Bakelit Multi Art Centerben (1095 Budapest, Soroksári út 164.), a március 13-án , 14 órától kezdődő nyilvános próbán.

Constanza Macras (http://www.dorkypark.org) Berlinben élő koreográfus és társulata, a DorkyPark, az európai táncvilág leghaladóbb formációi közé tartozik. Macras sokat foglalkozik darabjaiban aktuális társadalmi kérdésekkel, 2008-as Hell on Earth (Földi pokol) című előadásában például Berlin egyik legproblémásabb negyedében, Neuköllnben élő, bevándorló családokból származó fiatalokkal dolgozott együtt. 2010-ben Megalopolis című előadása a legjobb koreográfiának járó DER FAUST német színházi díjban részesült.

A nyilvános próba időtartama egy óra, a korlátozott helybefogadás miatt előzetes bejelentkezés szükséges Nagy Mártánál, a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. A beszélgetés moderátora: Talló Gergely (Műhely Alapítvány)