Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Hatalomnélküliek hatalma
2011. december 13., kedd 00:00

Hatalomnélküliek hatalma

Írta:  Zámbó Eszter

A Civil bátorság című könyv bemutatóján is részt vehettek azok, akik ellátogattak az Emberi Jogok Világnapján a Gödörbe, és fél hatkor a színpad elé vették az irányt. A beszélgetésen az eredeti tervekhez képest csupán Igaz Katalin, a könyv fordítója volt jelen, Steve Crawshaw, az Amnesty International volt nemzetközi érdekérvényesítésért felelős igazgatója, a könyv egyik szerzője sajnos nem tudott eljönni, de video üzenetben beszélt a műről és civilek összetartásának fontosságáról.

 

1319973969 civil batorsag boritoBelelapozgatva az eredetileg Small Acts of Resistance című könyvbe és hallgatva Igaz Katalin „két villamosmegálló alatt elolvasható" kedvenc történetét, már-már elhiszem, hogy humorral, ötletességgel és hittel meg tudom váltani a világot. A Steve Crawshaw és John Jackson által jegyzett könyv nyolcvan története ugyanis rólad, rólam, rólunk szól. Arról, hogy a civilek bátorsággal, lelkesedéssel milyen eredményeket érhetnek el, ha összefognak. Különböző népek, különböző időben és háttérrel, mégis összefüggnek egymással a történetek. Václav Havel, egykori cseh köztársasági elnök szavaival találkozhatunk a könyv előszavában. „Ma a világban több millióan élnek abban a hiedelemben, hogy körülöttük soha semmi nem fog megváltozni. Ez a könyv azoknak adózik tisztelettel, akik tesznek azért, hogy igazságban éljenek, és tudják, ennek van hatása." Az emberek apró tettei kellő merészséggel és ötletességgel meglepő ellenerőt képesek generálni az erőszak, az önkényuralom és a törvénytelenségekkel szemben.

A bemutatón az Amnesty Internationalt Hevesi Flóra, önkéntes aktivistájuk képviselte. Flóra mesélt nekünk arról, hogyan függ össze a könyv és az ő tevékenységük. Elmondta mennyire jó érzés az, hogy amikor egyszerű magyar állampolgárként megír egy levelet, akkor vele együtt holland, német, francia aktivisták ugyanazért a fogoly kiszabadításáért írnak, és hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki, akit igazságtalanul fogva tartanak, kiszabaduljon. Igaz Katalin idézett a könyvből: „Ha én nem, akkor ki, ha most nem, akkor mikor." Szerinte mi magyarok mástól várjuk, hogy valami történjen, és jobb legyen nekünk, pedig ha mi csináljuk, és most csináljuk akkor tényleg jobb lesz. Akarva vagy akaratlanul hősök lehetünk, de leginkább boldogok, hogy elértük a változást. Az eddigi lehetetlent, lehetőségként kell felfogni.

A könyv hivatalos honlapja: http://www.smallactsofresistance.com/

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.