Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Mitől féltette hatalmát a mindenkori politika?
2011. december 02., péntek 09:50

Mitől féltette hatalmát a mindenkori politika?

Írta:  Kövesi Ágnes

A Terjesztését megtiltom! kiállítás erre a kérdésre próbál meg válaszolni. A könyv- és folyóirat-bemutató címe egyben Markovits Györgyi 1970-ben megjelent könyvének címe is. Az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteménye a Zárolt Kiadványok Tárának egykori anyagaiból válogatott egy reprezentatív betekintést a Horthy-korszaktól a rendszerváltásig.

terjeszteset megtiltomKöztudott, hogy minden társadalomban vannak olyan gondolkodók, ideológusok, akiknek véleményét, eszméit a fennálló társadalmi rend vezetői nem tolerálják. A történelem során sokszor előfordult, hogy e szerzők műveit cenzúrázták, lefoglalták, vagy terjesztésüket megtiltották. A könyvtárak ezeket a dokumentumokat elkülönítve tárolják, szigorúan őrzik, kutatásukat engedélyhez kötik. A Zárolt Kiadványok Tárának zártsága egyébként 1988-ban feloldódott, és 2000-re minden dokumentum a helyére került.

A kiállításon látható főbb témák:

Az indexlistákat külön kiadványként, és a Magyar Közlönyben is kiadták. A lakosság figyelmét pedig a napi sajtóban hívták fel „hazafias” kötelességükre.  A kiállításon az Indexek között látható egyik példány például A zsidókérdés magyarországi irodalma című könyvből.

A Remóta-osztály gyűjteménye 1945 előtt tárolta az 1919-1945 között betiltott könyveket, folyóiratokat, hírlapokat, kommunista írásokat, a fehérterror eseményeiről szóló beszámolókat. Olyan kötetek találhatók itt, mint A fehérterror Magyarországon, A Kommunista Internacionálé vezérelvei és szervezeti szabályzata, könyvek a Kommunista Könyvtár sorozatból, vagy Dickens Egy úrifiú története című műve.

1945 után a fasiszta, szovjetellenes irodalmat cenzúrázták. Itt találhatók Szálasi Ferenc Út és cél, a Vitézek évkönyve, a Zsidó sárgakönyv, a Cion bölcsei, vagy A bolsevizmus Magyarországon című könyvek.

Az 1956-os irodalom terjesztését is korlátozták.  Mint például a Budapest 1956, a Megtorlás, Az 1956-os magyar forradalom és a Nagy Imre-per című alkotásokat.

Az 1956 utáni szovjetellenes irodalom korlátozásából megemlíthetjük Henry A. Kissinger Az amerikai külpolitika, Willy Brandt Békepolitika Európában, Szolzsenyicin A Gulag szigetcsoport, valamint Orwell Állatfarm című műveit.

Az 1960-as évektől tiltották Illyés Gyula Szellem és erőszak című könyvét, de ugyancsak erre a sorsra jutott Milan Kundera Tréfa című műve, illetve az Olimpia Amerikában című sportkönyv is, amely a Los Angeles-i ötkarikás eseményről számolt be.

Az emigrációban kiadott lapok között irodalmi és politikai folyóiratok is voltak, valamint számtalan, magyarországi eseményekkel, és a helyi magyar kolóniák életével foglalkozó időszaki kiadvány is, mint például a Kanadai Magyarok Vasárnapja, a Nyugati magyar költők antológiája, valamint Faludy György és Márai Sándor művei.

A szamizdat irodalom első szakaszát a tudományos, és szabadgondolkodó kiadványok jellemezték. Később az illegális művek a politikai tiltakozás eszközévé, az államszocializmus írásos kritikájává váltak.  Szamizdatkiadványként jelent meg például Orwell 1984 vagy Kundera Búcsúkeringő című könyve is. Láthatjuk a kiállításon Haraszti Miklós A cenzúra esztétikája című művét, illetve a Beszélő folyóiratot, és Konrád György, Kenedi János, Eörsi István, Petri György, Tamás Gáspár Miklós, Kis János műveit is.

Az Országos Széchényi Könyvtárban megtekinthetők még betiltott erotikus versek és prózai művek is, mint például a Káma-szútra vagy A prostitúcióról című könyvek.

A Terjesztését megtiltom! kiállítás január 28-ig látogatható a VII. emeleti katalógustérben. A belépés díjtalan.

Kövesi Ágnes

/Fotó: sxc.hu/

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.