Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra 10. Kortárs Drámafesztivál Budapest - Fókuszban a dokumentarista színház
2011. november 08., kedd 10:44

10. Kortárs Drámafesztivál Budapest - Fókuszban a dokumentarista színház

Írta: 

 

November 26. és december 3. között ismét megrendezésre kerül a Kortárs Drámafesztivál Budapest. A jubileumi, tízedik fesztivál rendezvénysorozatát idén a dokumentarista dráma és színház témája köré szervezik. Ez alkalomból hazai és külföldi – orosz és román – dokuszínházi előadásokat mutatnak be, valamint nemzetközi konferenciát is szerveznek a témában számos ismert, hazai és külföldi előadó részvételével.

Egyre több színházi kollektíva foglalkozik napjaink valóságával úgy, hogy színházat csinálnak belőle. Valós dokumentumokat használnak fel, vagy éppen saját élettörténetüket viszik színpadra. Az alkotók az itt és most jelentkező problémákat, jelenségeket, itt és most akarják a maguk valójában a nézők elé tárni és velük párbeszédet folytatva megvitatni azokat. A dokumentarista színház olyan mindennapi témákat, problémákat állít színpadra, melyek a legtöbb ember számára ismerősek, de nagyon sokszor csak közvetetten (pl. a médiából), leegyszerűsített, felcímkézett, kategorizált formában. A problémákkal való „nyers” szembesítés célja, hogy ezek ismét a társadalmi dialógus részévé váljanak.

egy ora tizennyolc 1A Trafó vendége lesz a Kortárs Drámafesztivál keretében az orosz dokumentarista színház legfőbb képviselője a moszkvai Teatr.doc. Az együttes legújabb előadását, az Egy óra tizennyolc (perc)-et hozza el Budapestre, Mihail Ugarov és Jelena Gremina, a színház alapítóinak színrevitelében.  Előadásaik jelentős része valós emberek valós történeteit veszik alapul, azok személyes vallomásaiból, feljegyzéseiből, naplóiból, levelezéseiből vesznek át „szóról szóra” részleteket, azaz a dokumentarista színházra jellemző verbatim módszerrel. A Teatr.doc az orosz rendszert bírálja, ellene lázad és lázít, miközben olyan tabutémákat dolgoz fel, mint például az igazságszolgáltatás és a politika összefonódása. Az Egy óra tizennyolc (perc) című előadás is egy ilyen esetet tár fel.

2009 novemberében, Moszkva egyik leghírhedtebb börtönében, hirtelen meghalt Szergej Magnyickij, egy 37 éves jogász. Magnyickij az egykori legnagyobb külföldi orosz befektető cég, a Hermitage Capital jogi képviselője volt, aki a cége elleni adócsalás vádjával indított támadásra akart fényt deríteni. Az orosz hatóság azonnal letartóztatta. Egy évig ült börtönben előzetes letartóztatásban, anélkül hogy vádat emeltek volna ellene. A szigorított bánásmód Magnyickijt súlyosan megbetegítette, és hiába kért bármiféle segítséget. Az utolsó egy óra tizennyolc percében magára hagyva, összegörnyedve feküdt a földön, és nem segített rajta senki.

Az Egy óra tizennyolc (perc) létrejöttét hosszas kutató- és dokumentációs munka, valamint interjúsorozat előzte meg. Az előadás Magnyickij tragikus halálának körülményeit idézi fel úgy, hogy közben megszólaltatja azokat, akik ebben bűnrészesek voltak. Bírókat, orvosokat, jogászokat sorakoztat fel, és eredeti nevükön nevezi őket, valamint felhasználja a jogász börtön-naplóit, leveleit, szemtanúk vallomásait, és hivatalos szervek beszámolóit is.

Az előadás második részében az alkotók párbeszédet kezdeményeznek a feldolgozott esetről Sz. Bíró Zoltán és Tompa Andrea szakértők bevonásával.

A másik vendégelőadást, a bukaresti Teatrul LUNI de la Green Hours és a tangaProjekt Felelősségem tudatában kijelentem című közös dokumentarista produkcióját, a MU Színházban mutatják be. David Schwartz rendező,  a fiatal és ígéretes román színházi generáció egyik kiemelkedő alakja, projektjeiben hátrányos helyzetű közösségekkel dolgozik együtt, és leginkább szociális és politikai kérdések foglalkoztatják. Létrehozott többek között egy audio- és videoarchívumot az 1990-es romániai események kapcsán, dokumentálta a romániai, Zsil-völgyi, elszegényedett bányászközösség életét.

felelossegem tudataban kijelentem 5A Felelősségem tudatában kijelentemben Alina Şerban drámaíró, színésznő szokatlan és bátor dologra vállalkozik. Öntudatosan vállalva roma származását, kegyetlen őszinteséggel beszél legszemélyesebb élményeiről és élettapasztalatairól, sérelmeiről, megaláztatásairól, kirekesztettségéről, nem-tudni-hova-tartozásáról, kerülve minden érzelgősséget. Naplórészleteket és fotókat oszt meg velünk, idegenekkel, miközben életének különböző epizódjait eleveníti fel, tíz éves korától kezdődően, amikor családját kilakoltatják, és kénytelenek beköltözni rokonaikhoz egy bukaresti „cigánygettóba”. Alina Şerban 2009-ben végzett a Bukaresti Színművészeti Egyetem színész szakán. Jelenleg a tangaProjekt tagja, civilként is aktívan küzd a roma kisebbség jogaiért.

Az önéletrajzi vallomásokra épülő Gardénia Elżbieta Chowaniec első darabja. 2007 óta szerepel Tadeusz Słobodzianek Dráma Laboratóriumának színpadán, és a legnépszerűbb előadások egyike. A művet a tavalyi fesztiválon a felolvasó színházi programunkban láthatták a nézők a K.V. Társulat előadásában és Pelsőczy Réka rendezésében. A darab annyira megtetszett az együttesnek és a rendezőnek, hogy idén vállalkoztak a mű színrevitelére. A darabnak ez lesz a magyarországi bemutatója a Thália Színház támogatásával. A Gardénia múltidézés és számvetés négy nő, négy különböző generáció sorsának bemutatásán keresztül, akik a talpon maradásért küzdve és a boldogságot keresve élik végig a huszadik század szinte teljes történelmét.

A fesztivál nemzetközi programblokkja mellett idén is lesz magyar showcase program, amely az elmúlt évad legkiemelkedőbb kortárs bemutatóiból kínál válogatást. A felolvasó színházi sorozat célja továbbra is, hogy a hazai közönséget és színházi szakmát a nemzetközi kortárs drámaírás Magyarországon mindeddig ismeretlen alkotásaival és alkotóival ismertesse meg. Ezúttal egy német szerzőnő, Felicia Zeller Beszélgetések űrhajósokkal (Gespräche mit Astronauten) című darabját mutatják be a Kortárs Drámafesztivál Budapest keretében. A dokumentarista dráma és színház apropóján háromnapos nemzetközi konferenciát is szervez a KDF.  Újrahasznosított valóság a színpadon – Dokumentarista dráma és színház Kelet-Közép Európában címmel.

Részletes program és bővebb információ a Kortárs Drámafesztiválról: www.dramafestival.hu

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.