Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Filmajánló - Nedának
2011. szeptember 05., hétfő 11:27

Filmajánló - Nedának

Írta:  Majsa Barbara

A Humana emberi jogi magazin filmklubja a fesztiválszezont követően szeptemberben folytatódik. Az évadnyitó darab Antony Thomas Nedának című dokumentumfilmje lesz, amelyet az HBO közreműködésével tekinthetnek meg az érdeklődők. A Bálint-házban tartott vetítést követően „Átalakuló világrend?” címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor.

filmklub nedaAz HBO saját gyártású dokumentumfilmje Neda Agha-Soltan emlékére készült, aki 2009. június 20-án golyó általi halált halt az iráni elnökválasztás tisztaságát megkérdőjelező tüntetésekben. A családtagok, a barátok és az ismerősök visszaemlékezései segítségével közelebbről megismerhetjük a lázadó természetű fiatalt, aki egész életében a saját útját kívánta járni.

Iránról tudni kell, hogy az arab világ felvilágosultabb részét képezi, a nyugati kultúra már-már átszivárgott az iszlám vallás által épített képzeletbeli falak repedésein. Ennek eredményeként az iráni nők helyzete sokkal jobb, mint a többi iszlám államban élő társaiké. A nyugati kultúra a húszas éveiben járó Nedára is erőteljesen hatott, már kisgyermekkorában visszautasította a csador viselését, illetve olyan könyveket olvasott, amelyeket felforgatónak neveztek. Törökországban idegenvezetőként dolgozott, de a hazájában történő igazságtalanságokkal szemben ő is felemelte hangját, és csatlakozott a tüntetőkhöz. A rendfenntartó erőkkel való összecsapás során halálos lövést kapott, életét már nem tudták megmenteni.

A Nedának ajánlott film nemcsak a lánynak állít emléket, de az Iránban dúló kulturális harcok is megelevenednek benne. A keleti és nyugati kulturális szokások összecsapása számos kérdést felvethet, melyek közül a legfontosabb az lehet, hogy a Nyugat megszabhatja-e, hogy mit tekintünk káros hagyománynak. Egyrészt e kérdésre is keresik majd a választ a Humana filmvetítése utáni beszélgetés résztvevői.

"Sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek

a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel,

eredményük sem lesz." (Gandhi)

Filmvetítésről bővebben

Helyszín: Bálint-ház /1064. Révay utca 16./

Időpont: szeptember 22. 18 órai kezdettel, majd ezt követően "Átalakuló Világrend?" címmel kerekasztal-beszélgetést szervezünk, ahol meghívott vendégeinkkel az alábbi kérdéseket járjuk körül:

* Kultúrák és civilizációk ütközése, avagy tényleg átalakulóban a világrend?
* Megszabhatja-e a Nyugat mit tekintünk káros hagyománynak?
* Hol húzódik a nemzeti önrendelkezés elve, és mit ír ebből felül a globalizáció?
* Milyen tendenciákat mutat a multikulturális társadalom képe?

Vendégeink: N. Rózsa Erzsébet - Külügyi Intézet,Gazdik Gyula (ZMNE-SVKH); Ablaka Gergely (ELTE-Politikatudományi Intézet)

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.