Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Verzió6
2009. december 10., csütörtök 00:00

Verzió6

Írta:  Tóth Evelin

Az immáron hatodik alkalommal megrendezett Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm fesztiválon csaknem 60 alkotásból válogathatott a nagyközönség. A rendezvényen bemutatott filmek főbb témái többek között a politikai elnyomás, a rasszizmus, a nemi identitások kérdései és a szegénység voltak. A remekműveket tematikus szekciókba csoportosították; a legtöbb filmet tartalmazó szekció a Nemzetközi panoráma nevet kapta, melybe a berlini divatvilágot, a kolumbiai igazságszolgáltatást, az Amazonasba ömlő olajszármazék környezetre és emberekre való hatását is feldolgozó alkotások tartoztak. Ugyancsak e szekcióba tartozott a fesztivál nyitófilmje, mely a Carmen esete Borattal címet viseli.


 

A mű egy 17 éves romániai lány szemszögéből próbálja bemutatni azt a felfordult helyzetet, mely a Borat - Kazah nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című film forgatása óta uralkodik a településen. Az ironizáló vígjátéknak szánt amerikai filmben a dokumentum jellegű képsorokat fikciós szöveggel narrálják, ezáltal degradált képet festve a faluról, mely csupán forgatási helyszínként lett volna hivatott megjelenni. A film megjelenése után a falut ellepi a világsajtó, majd egy amerikai ügyvéd szenzációt és pénzt szimatolva kártérítéssel és gazdagsággal kecsegteti a falusiakat, melynek reménye végleg felforgatja Carmen és apja életét is. A fesztiválon külön szekciót kaptak a hazai alkotások, Magyar verzió elnevezéssel, ahol az elmúlt két év dokumentumfilm terméseiből láthattunk darabokat, többek között az amúgy játékfilmes Jeles András Párhuzamos halálrajzok című munkáját, vagy Kőszegi Edit A három nővér című cigányokról szóló esszéjét. Úgy vélem, ez utóbbi film nem sok újat képes adni az olyan nézőnek, aki ismeri a rendezőnőt - tudniillik Kőszegi Edit valamennyi alkotásának a cigányság adja témáját – de emberi jogi dokumentumfilm fesztivál lévén érthető, hogy beválogatták a programba. E szekció kurátora Báron György filmkritikus volt, aki így nyilatkozik: „A Verzió magyar programját … filmművészek munkáiból válogattam össze. Olyan alkotásokból, melyek nem csupán fontos társadalmi-politikai problémákra világítanak rá, hanem meglátják a mélyükön az emberi drámát is. Vagyis a válogatás elsőszámú szempontja nem a téma fontossága, aktualitása volt, hanem az, mennyire érzékenyen nyúlt a filmkészítő az anyagához, mennyire tudta azt emberközelbe hozni, személyes szenvedéstörténetekben, tragédiákban – ritkábban: boldog történetekben – fölmutatni. A száraz híradó tudósítások mindig másokról szólnak, ám az igazi dokumentumfilmek: rólunk.” Hogy ezután megtekinthetők lesznek-e a fesztiválon vetített gyöngyszemek, sajnos nem tudni, és a magyar „mozi helyzetből” kiindulva nem látok rá sok esélyt, ugyanis kis hazánkban még a magas kultúrát preferáló nézők is inkább a játékfilmek fikcionalitásaiban szeretnek elmerülni. Ezért nagy dolog, hogy a november nyolcadikán véget ért hatodik Verzió filmfesztivál dokumentumfilmjeire 11 teltházas előadáson 3300 néző volt kíváncsi. A fesztivál közönségdíját a Burma VJ –Tudósítás egy zárt országból (rendező: Anders Østergaard) nyerte meg.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.