Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Az emberi jogok világnapján
2010. november 19., péntek 00:00

Az emberi jogok világnapján

Írta:  Horváth Veronika

Emberséggel–Méltósággal Fesztivál Az ENSZ 1948. december 10-én fogadta el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, melyben a minden embert megillető alapvető jogokat fogalmazták meg. Miután ezt a napot kiáltották ki az Emberi Jogok Világnapjának, évről évre különböző rendezvényekkel ünneplik ezt az évfordulót a világ minden táján.


kultura_emberseggelmeltosaggalNálunk, az Emberséggel–Méltósággal Emberi Jogi Fesztivál címet viseli a rendezvény, melyet idén a Budapesti Európai Ifjúsági Központban rendeznek meg. A résztvevő civil szervezetek egész napos programokkal várják az érdeklődőket, melyek mindegyike az emberi jogok megértését segíti elő. Különféle kulturális foglalkozásokat láthatunk az esélyegyenlőség jegyében. A Nagyterem a zenés-táncos produkciók helyszíne, a nap folyamán lesz indiai tánc, uruguayi gitárprodukció, illetve fogyatékossággal élő fiatalok zenés műsorát is megismerhetjük. A Romani Design egy különleges divatbemutatóval készül, olyan ruhákat mutatnak be, melyek megfelelnek a mai kor elvárásainak, stílusuk viszont őrzi a roma hagyományok sokszínű motívumait.

A színház is szerepet kap a nap során. A Megálló Színház programjában a művészet terápiás lehetőségeit ismerhetjük meg. A Független Színház Tollfosztás című darabja pedig a romák integrációját és társadalmi megítélésük kérdését dolgozza fel. A fiatalok szemén keresztül bemutatott nézőpontok segíthetnek a téma átértékelésében és megértésében is.
A kulturális programok mellett műhelybeszélgetésekkel és bemutatókkal készülnek a szervezők, ahol lehetőség nyílik az érintett témák komolyabb megismerésére és a véleménycserére. A résztvevő szervezetek standjain megismerhetjük munkájukat és céljaikat. Szituációs játékokkal, emberi jogi társasjátékokkal és kvízekkel kerülhetünk közelebb a mindenkit érintő témákhoz.

A Védegylet szervezésében Fair Trade kávézó is lesz, ahol a Bárka Alapítvány fogyatékossággal élő fiataljai szolgálnak fel, valamint elkészíthetitek saját „Emberséggel–Méltósággal” kitűzőiteket. Találkozhatunk hajléktalanokkal, akik az általuk készített mézeskalácsot fogják szétosztani a látogatók között. A nap során folyamatos filmvetítéseket láthatnak a jelenlévők, melyek az előítéletek, a méltóság és a különféle emberi jogi kérdések köré épülnek majd. A kiállítások kedvelői sem maradnak program nélkül. A Kurt Lewin Alapítvány szervezésében látható lesz a 100 legszegényebb kiállítás a lépcsőházban. Ne a liftet használjátok, ahogy haladtok a lépcsőn, megtekinthetitek a képeket. A IV. emeleti folyosón Menekültportrékat állít ki a Menhely Alapítvány. A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem éve alkalmából a Mobilitás-Eurodesk pályázatott hirdetett Te is Látod? címmel, az elkészült alkotásokat szintén megtekinthetitek az épületben. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak 2010. december 10-én, a Budapesti Európai Ifjúsági Központban. (1024 Budapest, Zivatar u.1-3.) További információ az Emberséggel-Méltósággal weboldalán: www.emberijoginap.hu

Emberi jogi világnap
Az Amnesty International Magyarország 20 éves születésnapi buliját a Gödör Klubban szintén az emberi jogok világnapján tartja, meghívott civil szervezetekkel közösen.

Program:
14:00 az Amnesty International Magyarország, a TASZ,
NANE-PATENT, ZARE, Greenpeace Magyarország
és a Védegylet Egyesület részvételével: konferenciák,
beszélgetések, filmvetítések és kiállítások
• ingyenes

21:00 Nemjuci, Heaven Street Seven, Supernem, Vida
Tóni-Tordas Rádió Party • ingyenes


A Humana Magazin szerzői és szerkesztői mindkét rendezvényen
interaktiv programokkal várják az emberi jogok
iránt érdeklődő látogatókat.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.