Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ébresztő Szexrabszolgának eladott lányok
2014. január 28., kedd 14:03

Szexrabszolgának eladott lányok

Írta:  Arnold Eszter

 

Kambodzsának egy bizonyos térsége világszerte ismert a szexkereskedelméről. Gyerekeket pénzért árulnak? Igen, sőt, nagyon gyakran maguk a szülők „adják el” őket. A CNN Szabadság Projektje Mina Sorvino díjnyertes színésznővel, emberi jogi aktivistával együtt nyomoz a térségben.

Amikor az uzsorások már lehetetlenné tették a kambodzsai család életét, akkor az anya megkérte a legkisebb lányát, hogy vállaljon munkát, de nem akármilyet. A lányt a Kieut kórházba vitték, ahol „szüzességi bizonyítványt kapott”, majd egy szállodába szállították, ahol egy férfi két napon át folyamatosan erőszakoskodott vele. Kieu ekkor tizenkét éves volt. „Nem tudtam milyen munkáról van szó” – mondja a most tizennégy éves, menedékházban élő Kieu. Szavaiból kiderül, hogy bár lelkileg megtörve, de hazamehetett, a megpróbáltatásai azonban mégsem értek véget.

A szüzessége eladása után az anyja egy bordélyházba vitte, ahol „úgy tartották, mint egy börtönben”. Három napot töltött ott, s naponta 3-6 férfi erőszakolta meg. Amikor ismét hazament, az anyja elküldte két másik bordélyházba, az egyik közülük 400 km-re, egészen a thai határon található. Amikor Kieu rájött, hogy az édesanyja ismét el akarja adni, ezúttal teljes hat hónapra, Kieu tudta, hogy nincs más választása, meg kell szöknie otthonról.

„Borzasztó volt eladni a lányomat, de mit mondhatnék?” – mondja Neoung, Kieu édesanyja. A döntésért megannyi más, a CNN által megkérdezett anyához hasonlóan a szegénységet hibáztatja, azt mondja, annyira rossz anyagi helyzetbe kerültek, hogy nem tehetett mást. A kambodzsai szexkereskedők pedig pontosan a családok e kétségbeesett helyzetét használják ki. „Az adósság miatt kellett őt eladnom. Nem tudom, most mitévő legyek, hiszen a múltba már nem tudunk visszamenni.”

Az 59 éves Don Brewster az Amerikai Egyesült Államokból érkezett, s szerinte ez a legmeghökkentőbb az egész kambodzsai gyerek-szexkereskedelemben, ezt a legnehezebb elnézni. „El sem tudom képzelni, hogy milyen érzés lehet az, amikor tudod, hogy az anyád eladott és épp a kocsiban vár a pénzre, amit azért fizetnek, hogy téged megerőszakolhassanak. Nem elloptak az édesanyádtól, hanem ő az, aki önként adott nekik téged.”

Brewster, az egykori lelkipásztor, Kaliforniából költözött Kambodzsába 2009-ben a feleségével, Bridgettel együtt egy szívszaggató nyomozóút után, amit azon a környéken folytattak, ahol Kieu is felnőtt: Svay Pak ma a délkelet-ázsiai gyerekkereskedelem központjának számít. „Sway Pakot világszerte ismerik, ide jönnek a pedofilok, hogy kislányokat szerezzenek” – mondja Brewster, akinek a szervezete az Agape International Missions (AIM) menedékházakat üzemeltet a szexrabszolgaságból kimenekített lányok számára. Az utóbbi évtizedekben az elszegényedett halászfalvak – ahol a lányok szüzessége gyakran értékes családi eszköznek számít – az egyik gócpontjává váltak a nemzetközi, gyerekeket érintő szexkereskedelemnek. „Amikor három éve ide költöztünk, a 8-12 év közötti gyerekek 100%-át érintette a kereskedelem. El sem hittük, amíg nem  a saját szemünkkel láttuk a gyerekekkel teli teherautókat.” A régió a központja a gyerek-kereskedelemnek, itt gyűjtik össze őket a környező területekről, vidékről vagy akár Vietnámból.

Pedofilok globális központja

Kambodzsa a közelmúlt eseménydús történelme, a gyenge jogi környezet, a korrupció, az emésztő szegénység és a működésképtelen társadalmi intézmények miatt nyerte el mára ezt a nem éppen megtisztelő címet. Az UNICEF becslése szerint az országban jelenlévő mintegy 40 000-100 000 szexmunkás harmada kiskorú. A főváros, Phnom Penh vonzáskörzetében található Svay Pak pedig ennek a központja, ami Ázsia egyik legszegényebb országának egyik legszerencsétlenebb régiója; a lakosság közel fele kevesebb mint napi 2 dollárból él, a szegénység óriási.

A lakosok többnyire dokumentálatlan vietnámi bevándorlók, akik közül sokan düledező lakóhajókon laknak és halászatból próbálnak megélni. A helyi családoknak általában napi 1 dollárt kell beosztaniuk, ha a dolgok rosszra fordulnak, mint amikor Kieu édesapja tbc-től teljesen lebetegedett, akkor a család könnyen eladósodik, illetve a már meglévő adósságát sem tudja törleszteni. Kétségbeesésében az édesanya eladta lánya szüzességét egy ötven év körüli, háromgyerekes kambodzsai férfinak. Az üzlet 500 dollárt hozott a családnak, többet mint az eredetileg kölcsönkért 200 dollár, de sokkal kevesebbet, mint az 1000 dollár, amivel az uzsorásnak tartoznak. Hogy Kieu még több pénzt keressen, anyja bordélyházba küldte, amit általában kambodzsai és thai férfiak látogatnak, akik tisztában vannak a lányok fiatalságával.

A Svay Pakban gyerekeket molesztáló férfiak több csoportba sorolhatók. Akadnak közöttük pedofil szexturisták, akik aktívan keresik a pubertás előtt álló gyerekekkel való szex lehetőségét, mások az adott lehetőséget, szituációt használják ki. A szexturisták a világ minden tájáról – Nyugatról, Dél-Koreából, Japánból, Kínából – jönnek, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a helyi, kambodzsai férfiak érintettek a legjobban a szexkereskedelemben. Az ázsiai elkövetők között sokan kifejezetten szűz fiatalokat keresnek, mert még mindig élnek hiedelmek a szüzekkel való szex jótékony egészségügyi hatásait illetően.

Az áldozatokban hagyott nyomok, legyen szó lányokról vagy fiúkról, borzasztóak. A szexkereskedelembe bevont gyerekek Kambodzsában többszörös erőszakot szenvednek, egy életre meghatározó fizikai és lelki sérüléseket szereznek, a velük elkövetett aktusokat pedig sokszor még filmre is veszik.

Szüzek eladók

Kieu rokona, a környéken lakó Sephak szintén túlélő. A lány tizenhárom évesen kapta meg a szüzességi igazolást, majd egy kínai férfihoz vitték egy fővárosi hotelszobába, ahonnan három éj után mehetett csak haza, az anyja pedig ezért cserébe 800 dollárt kapott.

Egy másik áldozat, Toha egy lakóhajón nőtt fel, nyolc gyerekből másodikként. Az édesanyja tizennégy éves korában adta el szexmunkásnak. Két héttel az első alkalom után, a szüzességét elvevő férfi elkezdte hívogatni a családot, hogy újra látni akarja Tohát, az anya pedig sürgette a lányt, hogy menjen minél hamarabb. Toha nem bírta a nyomást és öngyilkossági kísérletet követett el, de egy barátja megmentette az életét.

Édesanyák mint szexkereskedők

A CNN találkozott a három lány édesanyjával, hogy megtudja, miért tették ki a gyerekeiket szexuális zaklatásnak.

Kieu anyja egy jobb élet reményében érkezett Svay Pakba, amikor a lánya még kisbaba volt, de az élet ott sem ment olyan könnyen. Amikor a férje súlyosan megbetegedett és nem tudott halászni, 200 dollárt kellett kölcsönözniük egy helyi uzsorástól, aki természetesen hatalmas kamatot számolt fel. A kölcsön mára már több mint 9000 dollárra dagadt, a visszafizetésre esélyük sincs. A szüzesség eladása elterjedt a közösségben, ezért gondolt az anya is erre a megoldásra. „Tudom, hogy rosszul cselekedtem és bánom is, de mit tehetek? Nem tudok visszamenni az időben.” Azt mondja, soha nem tenné meg újra.

Sephak édesanyjának, Ann-nek a története hasonló. A szülők betegesek a családban, a nagy baj pedig akkor következett be, amikor egy nagy vihar miatt a házuk is megrongálódott és betevőjük sem maradt. Ekkor kölcsönt vettek fel, ami ma már 6000 dollár. Ann az uzsorások rendszeres fenyegetése miatt döntött a lánya ártatlanságának eladása mellett. „Láttam, hogy mások is ezt teszik. Nem gondoltam végig a dolgot. Ha tudtam volna, amit most tudok, nem teszem ezt a lányommal.”

Toha édesanyja, Ngao ugyanúgy bánja a történteket. Az asszony nyolc gyereket nevel, akikről nem könnyű gondoskodni, ezért kérte a lányát, hogy szálljon be a szexiparba. Elmondása szerint nem tenné meg újra, most már lát más alternatívát; az Agape Nemzetközi Misszió kamatmentes kölcsönt biztosít az eladósodott családoknak és gyári munkalehetőséget a szexkereskedelemből kikerült lányoknak és anyjuknak.

Egy új jövő

Nem sokkal öngyilkossági kísérlete után Toha egy dél-kambodzsai bordélyházba került. Húsz napig maradt ott, mikorra sikerült telefonközelbe kerülnie és felhívnia egy barátját, akit megkért, hogy lépjen kapcsolatba Brewsterék csoportjával. A férfinak sikerült razziát intéznie a helyre, ami a gyerekek magas részvételi száma ellenére nagyon ritka.

Az ország gyermekvédelmi rendszere nagyon gyenge, az állami intézmények pedig korruptak. A kambodzsai törvények például azt sem biztosítják a rendőrségnek, hogy gyanú esetén beépített emberek megfigyelést végezzenek. „Nagyon nehéz a dolgunk ezen a téren” – mondja Pol Phie They tábornok a rendőrségtől. „Hiányzik a szaktudás, illetve a technikai feltételek sem adottak. Sokszor tudunk a bűn elkövetéséről, de nem tudunk megfelelő bizonyítékot felmutatni az eljárás megindításához.” Kambodzsa 175 országból a 160. a Transparency International nemzetközi korrupciós listáján, és sajnos ebből a rendőrség sem tudja kihúzni magát, ahogy a tábornok fogalmaz „a rendőrség abban a térségben valószínűleg kapcsolatban áll a bordélyházak tulajdonosaival.”

Brewster szerint a rendőrségen belüli korrupció majdnem meghiúsította Toha kiszabadítását is. 2012 októberében a telefonhívás után az AIM egy másik egyesülettel együtt mentőakciót szervezett a rendőrség bevonásával. Végzéssel akarták becsukni a helyet, de amikor Toha újra telefonált, közölte, hogy a rendőrség a tulajdonossal együtt megjelent a bordélyházban és mindenkit átszállítottak egy másik helyre. A mentőcsapatnak szerencsére sikerült kiderítenie az új címet, a lányokat kiszabadították, a bordélyház vezetőit pedig letartóztatták, a tulajdonosoknak viszont sikerült Vietnámba menekülniük.

Az üzletvezető házaspárt, Heng Vyt és Nguyeng Thi Hongot a bíróság bűnösnek találta és három év börtönre ítélte, valamint 1250 dollárt kellett fizetniük a bíróságnak, 5000 dollárt Tohának és kisebb összegeket három másik áldozatnak, bár ez még mindig csupán egy kis győzelem a nagy háborúban. Brewster szerint több olyan bátor lányra lenne szükség, mint Toha, akik nem félnek akár a bíróság előtt is tanúskodni.

A három lány ma az AIM menedékházában lakik, mindegyikük dolgozik, így a családjuktól függetlenül tudnak élni. Sephak tanár szeretne lenni, Kieu pedig fodrász, Toha még mindig tartja a kapcsolatot édesanyjával, sőt, segíti is pénzügyileg, de már csak önmagában bízik. Szociális munkásként szeretné segíteni a hasonló helyzetbe került társait.

 

Cikk forrása: http://edition.cnn.com/interactive/2013/12/world/cambodia-child-sex-trade/index.html?hpt=hp_c4 bTim Hume, Lisa Cohen and Mira Sorvino

Képek forrása: http://edition.cnn.com/interactive/2013/12/world/cambodia-child-sex-trade/index.html?hpt=hp_c4   photography by Jeremie Montessuisfor CNN

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.