Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ébresztő Hogyan védjük meg gyermekünket az erőszakos párkapcsolattól?
2013. július 31., szerda 00:00

Hogyan védjük meg gyermekünket az erőszakos párkapcsolattól?

abusePár héttel ezelőtt Nigella Lawson-t lencsevégre kapták, miközben férje fojtogatta. Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy gyermekünk nem fogja megtapasztalni az erőszakos bánásmódot, mire felnő?

Amikor anya lettem, először az első, majd a második lányommal, olykor eszembe jutott, hogy a meghatározó problémák majd az evési zavarok lesznek, amiről biztos voltam, hogy a lányokat nem fogja érinteni. De minél többet dolgoztam, riporterként és egy női jogi szervezet pártfogójaként, rájöttem, hogy nagyobb dolog is sújthatja őket – például egy erőszakos párkapcsolatban élni.  Pár hete kaptam egy különösen megrázó levelet az egyik olvasónktól, aki gyanítja, hogy nővére is egy ilyen kapcsolat áldozata. A nővére eltávolodott az egész családtól, és amikor legutóbb látták nagyon rémültnek tűnt. Nem tudok másra gondolni csak a 48órával később a vasárnapi lapokban leközölt cikkre Nigella Lawsonról, miközben a férje fojtogatja.

 

A családon belüli erőszak egy különösen káros bűncselekmény. Mivel a biztonságot jelentő hely, az otthon gyakran a legveszélyesebb. Az ember, aki gondoskodik rólad, ugyanaz a személy, mint, aki megver vagy megaláz. Bárcsak azt mondhatnám, hogy el sem tudom képzelni milyen ez, de ahogy később kiderül, sajnos tudom.

 

2013 márciusában az angol Belügyminisztérium statisztikai adatokat tett közzé a nőket és lányokat ért erőszakról az Egyesült Királyságban. Ez azt mutatta, hogy az előző évhez képest 1.2millió nő szenvedett el családon belüli erőszakot. És ezek csak azok az esetek, amelyek a Belügyminisztérium látókörébe kerülnek.

 

Hetente két nő hal meg partnere vagy korábbi partnere kezei által.  Négyből egy nő élete során megtapasztalja valamilyen formában a családon belüli erőszakot. Ezen a ponton meg kell állnom és azt kell, hogy mondjam, a családon belüli erőszak bárkivel megtörténhet családi háttértől és nemtől függetlenül.

De a kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb erőszakos visszaélést férfiak követik el a nők ellen.

 

A közvetlen környezetem az, ami felett a legtöbb befolyással bírok, két lánygyermek anyjaként.  Sokat tűnődtem azon, hogy védhetem meg a lányaimat egy ilyen jellegű kapcsolattól.

 

„A legnagyobb kockázati tényező nőnek lenni.” - mondja Sandra Horley a Refuge’s vezérigazgatója és a Power And Control, Why Charming Men Can Make Dangerous Lovers című könyv írója.  Még a legtöbb önbecsüléssel rendelkező nő és a szerető családok is egy erőszakos kapcsolat közepén találhatják magukat és idővel az önbecsülés is kopik.”

 

Tudnom kellett volna ezt. Amikor fiatalabb voltam egy érzelmileg kizsigerelő párkapcsolat közepén találtam magam és időbe telt mire erre rájöttem. Nem tartott sokáig, de mire vége lett, az önbecsülésemen csorba esett, kételkedtem a saját döntéseimben és nem tudtam merre van a kiút.

 

Finoman kezdődött. Annak ellenére, hogy vonzódott hozzám, mert vicces és vidám voltam, amikor túl vicces és vidám voltam a bulikban ő odajött hozzám és a fülembe suttogta, hogy mennünk kell „mert ő nem érzi jól magát”.

Mikor hazaértünk elemezni kezdte az esti viselkedésemet. Miért hagytam őt egyedül ott állni? Hogy lehetek én viccesebb, mint ő? Hogy tudtam azzal a sok férfival beszélgetni? Mit gondolok, hogy érezte emiatt ő magát? Amikor új munkám lett és úgy tűnt, hogy több pénzt ajánlottak, mint amit ő keres, azt mondta erre, „Nem fogod megkapni és nem is kéne.”

 

Kölcsönadta a mobilját, beletelt egy kis időbe mire rájöttem, hogy azért csinálja, mert így tudja követni a hívásaimat. Leellenőrizte a telefonszámlát, ahol tételesen le volt írva kiket hívtam. Amikor egyszer bulizni voltam, lemerült a mobilom. Pánikolni kezdtem, mert nem voltam elérhető.

 „Csak mondd meg neki, hogy lemerült az aksid.”- mondta az ismerősöm, tökéletesen ésszerűen.  „Ezt te nem értheted.” - válaszoltam.

 

Nem volt erőszakos, de a reakciói igen. Említettem már milyen elbűvölő volt a külső szemlélők számára? Soha egy rossz szava nem volt velem kapcsolatban mások előtt, szóval kezdtem úgy érezni én vagyok a rossz.

 

Miközben ezt írom, rájöttem személyesen hét nőt ismerek, akik erőszakos párkapcsolatban élnek vagy éltek. Milyen reményük volt? Valóban van valami, amivel megvédhetjük gyermekeinket vagy szeretteinket?

 

Az igazán nagy dolog, amit tehetünk, mondta Horley - az a tanítás. Megtaníthatjuk a gyermekeinknek –fiúknak is- hogy hogyan ismerjék fel a családon belüli erőszak jeleit és azt körülvevő mítoszokat. Megtaníthatjuk azt is, hogy a családon belüli erőszak bármilyen formát ölthet és nem mindig a fizikai erőszakét. Ez nagyon fontos, mivel ha több nő is felismeri, akkor már a kapcsolatuk korai szakaszában láthatják, hogy mi történik.  Egy fiatal nőkkel végzett kutatás azt mutatja, hogy míg a nők 95 százaléka szerint a fizikai erőszak egyenlő a családon belüli erőszakkal, addig csupán a negyedük ismeri fel a kontrollált partnerkapcsolat finomabb jeleit.

 

A gyermekeinknek meg tudjuk tatani az érzelmeik kezelésének helyes módját úgy mint a dühét és frusztrációét, és azt, hogy megütni egy másik embert nem helyénvaló. Hol tanulhatnak erről jelenleg a gyerekek? Az eldleges forrás a sorozatok, amely információk nem túl alaposak. Csak 13 százalékuk tanult erről az iskolában.

 

Logikus lenne Angliában a személyes, szociális és egészségügyi oktatás (PSHE) keretein belül, de még azokban az iskolákban ahol a PSHE-t oktatják (nem kötelező, habár a szexuális felvilágosítás eleme ennek) a családon belüli erőszakra ritkán terjed ki.

 

A „Szüntessük meg a nők elleni erőszakot!” (End violence against women)  egy nemzeti kampányszövetség, ami felszólította a képviselőket, hogy támogassák a gyermek és család törvényjavaslat 20 új pontját. Ez tartalmazná a párkapcsolatokkal foglalkozó oktatást a nemzeti alaptanterven belül. Az Alsóház ezt leszavazta, június 11-én.

 

„A családon belüli erőszak az egyén mérlege, amely tükrözi, hogy a nőket hogyan kezelik nagyobb léptékben a társadalmon belül.”- mondta Horley. Ez finoman mutatja magát, és nem mindig akkor, amikor már a nő elkötelezi magát a férfinak. A sértegetés például egy fokozatos dolog, ahol a férfi addig manipulálja a nőt, míg az elhiszi, hogy az ő hibája és saját magát kezdi el okolni. „Elkezdesz a saját döntésedben kételkedni és elkezded megváltoztatni a viselkedésedet, hogy lecsillapítsd. A kontroll lehet fizikai, pszichológiai, érzelmi, szociális, szexuális és anyagi. A viselkedés célja az irányítás átvétele. Ez azért megtévesztő, mert a bántalmazó elragadóan viselkedik.”

 

A féltékenység és a birtoklási vágy, amiket a partner kifejt, a két legnagyobb jel, amire figyelni kell. A férfi, aki az egyik pillanatban még elbűvölő a másikban már félelmetesen viselkedik. „A birtokló férfi megakadályozza a nőt a szocializálódásban.” Ez elszigeteli őket. Elbűvölőnek lenni az egyik pillanatban, miközben megváltozik (a hangulat) a következőben, azt eredményezi, hogy megkérdőjelezed a saját döntésedet. Nagyon fárasztó dolog a nőknek a „jó pillanatokért” reménykedni.

 

„Soha ne hagyja figyelmen kívül az első támadást, az első lökdösődést.” –tanácsolja Horley, ha az erőszak fizikai.

 

Rengeteg mítosz kering a családon belüli erőszakról, ami az alkoholhoz és stresszhez köthető, amit a bántalmazott személy okozott vagy megérdemelt, és csak bizonyos típusú emberekkel történik. De ezek csak mítoszok. Senki nem tesz olyat, amivel kiérdemelné azt, hogy megüssék vagy irányítsák. Rengeteg ember iszik és stresszes és mégsem bántják a partnerüket. A döntés, hogy valaki erőszaktevő lesz, az magáé az elkövetőé, az elkövetőnek magának kell vállalnia a felelősséget érte.

 

Sok szó esett az utóbbi időben arról a tényről is, hogy, feltételezhetően Nigella Lawson édesanyja is részese volt ilyen erőszakos „visszaélésnek”, és ezért mintha a lánya hajlamosabb lenne az erőszak elfogadására. Most jöttem rá, hogy én is befolyással lehetek arra, hogy a lányaim is belekerülhetnek egy családon belüli erőszakkal járó kapcsolatba, mivel a legnagyobb mítosz a családon belüli erőszakkal kapcsolatban az: hogy valahogy a mi hibánk. Nem az. Sohasem volt az. De mindenki tanulhat belőle, ha megtörténik, tudjuk, hogy mit kell észrevennünk és tennünk. A családon belüli erőszak mindenkinek az ügye!

 

Családon belüli erőszak: A figyelmeztető jelek

 

 • ·Birtokol vagy féltékeny?
 • ·Megpróbál kisajátítani és távol tartani a barátaidtól és a családodtól?
 • ·Kritizál mások előtt vagy egymás közt?
 • ·Megpróbál irányítani téged?
 • ·Nyomás alatt tart a szexuális együttlétekért?
 • ·Félsz a partneredtől?
 • ·Próbál a viselkedésén változtatni, hogy megnyugtassa őt?
 • ·A partnere hirtelen változtatja a hangulatát? Az egyik pillanatban elbűvölő a másikban rémisztő?
 • ·A partnere olyan közeget teremt otthon, hogy a családja és barátai már nem látogatják?

 

Hogyan állapítható meg, ha valakit zaklatnak és hogyan segíthetsz rajta:

 

 • ·Lehet, hogy másképp viselkednek előtted, mint a partnerük előtt.
 • ·Lehet, hogy kevesebbet találkozik önnel vagy megszakítja a kapcsolatot önnel és riadtnak tűnik (mintha valaki folyton a körmére nézne) ha mégis találkoznak.
 • ·Lehet, hogy túlterhelt a félelemtől és hibáztatja önmagát.
 • ·Adjon időt, hogy megnyíljon. Mondjon valami hasonlót, hogy„aggódom érted és a biztonságodért”
 • ·Ne bírálja (ez nagyon fontos), már eleve rosszul érzik magukat
 • ·Nyugtassa meg, hogy az erőszakoskodás nem az ő hibája és törvénybe ütköző.
 • ·Ne rohanja le a partnerét, ezzel csak zavarba hozza a személyt. Pedig már eleve zavarban van és bűnösnek érzi magát.
 • ·Ne mondja csak azt, hogy „lépjen ki ebből”. Ha olyan könnyű lenne már megtette volna. Mondja el, hogy ön támogatja és felveszi a kapcsolatot az arra alkalmas segélyszervezetekkel. A kutatások azt mutatják, hogy a férfiak az elválás idején a legerőszakosabbak.

 

Forrás (The Guardian)

Fordította: Molt Míra

foto: Mental Health


Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.