Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Nevetni kell
2010. október 15., péntek 01:00

Nevetni kell

Írta:  V. N.
A foglalkozáshoz nincs szükségünk másra, csak laza ruházatra, amiben jól érezzük magunkat és egy váltócipőre. Körbeállunk és elvégezzük a bemelegítő gyakorlatokat. Ezután elkezdünk nevetni és ezt a foglalkozás végéig abba sem hagyjuk. A spontán nevetőgyakorlatoknak számos fajtáját kipróbálhatjuk egy hahota jóga foglalkozáson: a szívből jövő kacagást, az oroszlán röhejt, a méretes méterest, rumos teás nevetést, vagy éppen lépcsőzetes kacagást. Miért? Azért, mert Aranyosi Ervin, a foglalkozás vezetője azt vallja, hogy nincs a világon egészségesebb dolog egy kiadós, szívből jövő nevetésnél.

Honnan és miért jött a Hahota Jóga Klub ötlete?
Aranyosi Ervin: Az ötlet nem tőlem származik, hanem egy indiai orvostól Madan Katariatól.  Köztudott, hogy a nevetés jótékony hatással van az egészségre. Azt találta ki, hogy a nevetést klubszerű hálózatban lehetne csinálni. Az egykori Bombayban (ma Mumbai) lement egy parkba és összegyűjtött rengeteg embert. Elkezdtek vicceket mesélni egymásnak. Az volt a baj, hogy a viccek körülbelül két hét múlva elfogytak. Madan Kataria elhatározta, hogy kitalál olyan gyakorlatokat, amelyek a spontán nevetést ki tudják váltani.


Hogyan került Magyarországra a hahota jóga?

A. E.: Magyarországra Dr. Domján Lászlóék, - az Agykontroll Alapítvány - hozták el. Domján Ferenc, a Magyar Kacagás Karnagya igyekszik hazánkban minél jobban elterjeszteni a hahota jógát. El is végezte Madan Katariánál az oktatói tanfolyamot. Felhatalmazása van arra, hogy Magyarországon is oktasson. Ebbe a hálózatba kapcsolódtam be én is. Megtetszett ez a dolog, hiszen mindig is szerettem nevetni, vicceket mesélni, másokat jókedvre deríteni. Úgy gondoltam, hogy ez esetleg egy jó feladatkör lehetne számomra. Úgy látszik bevált, mert február óta csináljuk Újpesten a Hahota Jóga Klubot.

 


A nevetésnek milyen hatásai vannak? Miért érdemes ebbe belevágni?

A. E.: A nevetés belső szerveinket tudja teljesen „átmasszálni”, amit nem tud semmilyen más masszázs. Hosszútávon a kacagás beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát, így például a szív-érrendszeri betegségekre is jótékony hatással van, mivel a vérkeringést javítja. Idegrendszeri betegségek esetében is tud segíteni, valamint csökkenti a stresszt, emellett endorfin, örömhormon is termelődik a nevetés által. Számtalan esetben segített már gyógyíthatatlannak ítélt betegségek gyógyításában, elviselhetőbbé tételében, kiegészítő kezelésként. Természetesen nem azzal, hogy az ember néha-néha nevetgél. A nevetés nagy dózisban igazán hatásos. Javítja az agy vérellátását, így segítheti a tanulást is.

Az egészségmegőrzés mellett az élet egyéb területein is kedvező hatást fejt ki, például csapatépítés keretében is tartottunk ilyen foglalkozást. Ha állandó pozitív, vidám gondolkodásra tudunk serkenteni, akkor ezek az egymásra utalt emberek könnyebben tűrik a stresszt és jobban együtt tudnak dolgozni. Kevesebb lesz a súrlódás a munkatársak között és egy jókedvűen eltöltött nap után, amit hazavisznek, az se rossz, hiszen egy nyugodt, vidám ember érkezik haza a munkából.


Hogy néz ki egy Hahota Jóga Klub foglalkozás?

A. E.: Elején bemelegítéssel kezdtünk: arcizmainkat és vállunkat átmozgatjuk. Vannak gyakorlatok, amelyek kimondottan a légzést segítik. A gyakorlatok adottak, de igyekszem váltogatni őket. Lehet újabb gyakorlatokat feltalálni, de van egyfajta gyakorlatsor, amit amennyire lehet, variálok. Két teljesen ugyanolyan Hahota Jóga Klub foglalkozás még nem volt. Van egy összekötő rész, amit különböző játékos gyakorlatok között tartunk. A végén egy közös kézfogással, meditációval zárjuk a foglalkozást.


Azt írta a honlapjukon, hogy a lehető legtöbb embert szeretne megajándékozni a nevetés örömével. Miért?

A. E.: Ha nevetésre tudnánk buzdítani az egész országot, akkor megváltozhatna a magyarokra oly jellemző negatív gondolkodásmód és javulhatna az emberek élete is. Egy pozitív gondolkodású ország gazdaságilag sokkal magasabb színvonalon teljesít, jobb lehetőséget tud biztosítani állampolgárai számára. Utópisztikusan hangzik, de szerintem bizonyítható, ha egyre több ember pozitívan gondolkodik, akkor jelentősen emelkedhet az életszínvonal.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.