Back Ön itt van: Programok Komplex képzés

Komplex képzés

ÚJSÁGÍRÁS+ÖNKÉNTESSÉG+SZAKMAISÁG= HUMANA

A Humana Egyesület célja, hogy aktuális emberi jogi és a társadalmat megosztó témákat dolgozzon fel, ezekhez kapcsolódóan szakértőket szólaltasson meg, bemutassa a legújabb kutatási eredményeket, a helyi civil szervezetek tevékenységét megismertesse, és, hogy a fiataloknak lehetőséget biztosítson a publikálásra és a véleménycserére.

Egyre bővülő csapatunk gyakornokokat és önkénteseket keres egy hónapos szakmai programmal, ami alatt folyamatos mentorálás mellett elsajátíthatod az újságírás és szerkesztés alapjait, belepillanthatsz egy működő online folyóirat életébe, publikálhatsz és szerkeszthetsz, valamint a videózás és rádiózás alapjait is elsajátíthatod.

Rendszeresen induló csoportunkba a létszám korlátozott, maximum 10 fővel dolgozunk, hogy mindenki személyre szabott, gyakorlat-orientált programban vehessen részt.

2012. október 04., csütörtök 10:11

Terepre fel képzés - Nagyharsány

Írta:

DSC 4529Helyszín: Nagyharsány, Baranya. Szereplők: kocsmárosné, körjegyző, helytörténész, az utca embere. A téma nem egy Mikszáth regény, hanem egy nagyon is mai, 2012-es emberi jogi képzés az Ördögkatlan fesztiválon.

szofelho

Szakmai program tematikája

 

Első héten: Hír és tudósítás szerkesztése, írása

 • Feladatok: fordítás, konferencia v. sajtó esemény látogatása
 • Nemzetközi anyag készítése (min. 3 forrás) és egy hazai tudósítás

Második héten: Interjú készítése, feldolgozása, szerkesztése

 • Feladatok: önálló interjú felvétele, szerkesztése, egyeztetése – mélyinterjú hátrányos helyzetű csoport képviselőjével

Harmadik héten: Riport – a műfajok krémje – a rádiózás alapjai

 • Feladatok: Terepmunka az ötödik héten csapatban + olvasószerkesztői gyakorlat önállóan választott cikken.

Negyedik héten: Szubjektív műfajok (publicisztika, kritika...) + Videóriportok

 • Feladatok: 1 véleményközlő műfajban készülő írás, társadalmi problémára reflektálva

Ötödik héten: Terepmunka

 • Feladatok: interjúzás, megfigyelés, fotózás, videózás - beszámoló és tudósítás készítése

Hatodik héten: Beszámolók bemutatása, értékelése + szakosodás a választott irányba, folyamatos szakmai mentorálás mellett.

 

Elvárások:

 • tolerancia, empátia, és az emberi jogok tiszteletben tartása
 • legalább középfokú idegen nyelvtudás
 • precíz, lelkiismeretes munkavégzés

A tematikában előzetesen megadott feladatok nem teljesítése a programból való kizárást vonja maga után!

 

Jelentkezés menete:

A képzési program maximum 10 fős létszámmal indul!

 • A 2012. októberi csoportnak: szeptember 30-ig magyar nyelvű önéletrajzzal, az alábbi címen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Programba való felvételről visszajelzés: október 2.
 • Első alkalom: október 11. 18h (csütörtökönként)
 • További időpontok: október 20. (szombat!), 25, november 1., 8., 15.

Helyszín: Humana iroda (VIII. Mária u.54. 3. emelet)

 

DSC00952Augusztusban az Ördögkatlan fesztivál idejére hirdettük meg Terepre fel! címmel emberi jogi, újságírói képzésünket, ahol a jelentkezők egy napos elméleti áttekintés után 3-4 fős csoportokba rendeződve fedezték fel a környező településeket.

katlanpalkKimentünk a terepre. Palkonyát két kis dombon találtuk. A falu főutcája elhalad a szépen kimeszelt, hívogató pincék mellett. Némelyik előtt vendégek hajolnak az asztal fölé, borospohárral a kezükben vidáman beszélgetnek.

2012. szeptember 07., péntek 11:27

Terepre fel! képzés - Fotóriport

Írta:

DSC 4541Augusztusban az Ördögkatlan fesztivál idejére hirdettük meg Terepre fel! címmel emberi jogi, újságírói képzésünket, ahol a jelentkezők egy napos elméleti áttekintés után 3-4 fős csoportokba rendeződve fedezték fel a környező településeket.

2012. augusztus 28., kedd 07:12

Terepre fel! képzés - Slam beszámoló

DSC 4562Augusztusban az Ördögkatlan fesztivál idejére hirdettük meg Terepre fel! címmel emberi jogi, újságírói képzésünket, ahol a jelentkezők egy napos elméleti áttekintés után 3-4 fős csoportokba rendeződve fedezték fel a környező településeket. Megadott ismérvek mentén kellett felmérniük, hogy az adott településen hogyan élnek a helyiek, milyen fontos problémákkal kűzdenek, milyen a jövőképük és előre leszervezett interjúkon kaptak betekintést a városvezetés vagy éppen a helyi szociális szféra dolgozóinak munkájába. Eredményes és izgalmas beszámolók születtek az utolsó napon, amit szépen lassan minden csapat egyenként igyekszik feldolgozni és formába önteni. Az első Palkonyáról szól, a slampoetry középpontjában pedig a nem létező kocsma, ugyanis a helyiek szerint már nincs is szükség rá. Vagyis adott egy település rendezett házsorral, pincékkel, kertekkel, vadregényes tájjal, de nincs kocsmája, amit az ittélők fórumként használhatnának. Szociodráma megtörtént interjúk alapján.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.