Back Ön itt van: Programok Humana Filmklub Élet a menekülttáboron túl
2011. július 12., kedd 22:03

Élet a menekülttáboron túl

Kicsit megkésve, de annál nagyobb örömmel mutatjuk be nektek a június 23-i Humana filmklubunk filmvetítését követő szakmai beszélgetés legérdekesebb részeit.  Június 20-át az ENSZ a menekültek világnapjának nyilvánította, ehhez kapcsolódóan két programmal is reflektáltunk a menekültek hazai helyzetére: itt visszahallgathatod az Impresszó két órás adását, a tovább-ra kattintva pedig a filmklubos beszámolónkat olvashatod és nézheted újra.

filmklub-menekultek-20110623-1742-DSC_6667Június 23-án a Bálint házban vetítettük Nagy Viktor Oszkár dokumentumfilmjét, Két világ közt címmel, mely a bicskei táborokban élő négy ember sorsán keresztül mutatott rá a jelenkori migrációs politika hiányosságaira. A filmet követően a menekültügy legkülönfélébb területeivel foglalkozó szakemberekkel beszélgetett Hajós András, aki először is arra volt kíváncsi, hogy vajon mennyiben mutatnak reális képet e filmkockák a hétköznapokról?

Frida Balázs és Kovács Máté a legautentikusabb képviselői voltak a témának, hiszen mindketten szociális munkásként dolgoznak e területen. Egyet értettek abban, hogy Nagy Viktor filmje az eddig hasonló témában készültek közül magasan a legkomolyabban és legjobban adja vissza a tábori élet kilátástalanságát, de hozzátették, hogy amivel ők nap mint nap találkoznak az némiképp eltér a felnőttek tábori körülményeitől. Tóth Zoltán szerint, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát képviselte, a bicskei táborral nem az a legnagyobb baj, hogy az itt élők körülményei nem a legoptimálisabbak, hanem meglátása szerint ez az állomás egy menekült életében teljes egészében felesleges a jövőbeli sikeres integrációt nézve.

Kovács Boglárka az Artemisszió Alapítványtól a tábori körülmények közül a legaggasztóbbnak a többségi társadalomtól való elzártságot és a kilátástalanságot érezte, ami a mindennapokat jellemzi. A magyar nyelvi órák, délutáni foglalkozások csekély száma indokolta új projektjüket, ami előzetesen szakmailag felkészített önkéntes segítők tábori látogatásával és személyes mentorálásával zajlik.

A sikeres integráció lehetséges útjaira eltérő válaszokat adtak a vendégek. Tóth Zoltán szerint ma este minden résztvevő abba a hibába esett, hogy meg akarja mondani egy kerekasztal-beszélgetésen mi is a legjobb egy menekült számára, holott az ideális az lenne, ha a hozzánk érkezők maguk dönthetnének, hogy tábori körülmények között vagy azokon kívül szeretnének boldogulni, annak tudatában, hogy rendszeres pszichológiai- egészségügyi- szociális tanácsadást bármikor igénybe vehetnek.

A közönség köréből érkező kérdésre, miszerint a filmben végig kísérhettük egy szomáliai menekült sorsát, aki azt a felvilágosítást kapta a hatóságoktól, hogy a családegyesítés az ő országából érkezőkkel szemben nem egy bevett eljárás, és miért vonatkozik külön szabályozás a szomáliaiakra, a meghívott vendégek nem tudtak mit reagálni. Megjegyezték, hogy több szakmai fórumon is eljutatták már az illetékes hatóságok felé kifogásaikat ezzel kapcsolatban, azonban hivatalos és szakmai választ egyelőre nem kaptak, így teljesen rendezetlennek tekinthető ez a különleges eljárásmód.

Hajós András a beszélgetést lezárva megjegyezte, hogy öröm végre egy olyan területtel találkozni, ahol a szakemberek nem a forráshiányt emelik ki, mint a munkájukat leginkább gátló tényezőt, hanem mindannyian egyet értettek abban, hogy egyszerűen csak egymásra figyeléssel, kicsit kevesebb bürokráciával és hatékony átszervezésekkel máris hatalmas eredményeket lehetne elérni a menekültek integrációjának elősegítésében.

További ajánlott szakirodalom a témában:

www.artemisszio.hu

www.unhcr.org

www.menedek.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.