Back Ön itt van: Magazin Humana Magazin

Humana Magazin

humanalogo 2humana web atlatszo 195x260Humana emberi jogi magazin

A kezdetek 2009-2010.

A Humana emberi jogi magazin alapötlete 2009 nyarán fogalmazódott meg fejünkben, azzal a céllal, hogy a mai világban kényes, a társadalmat megosztó és egyben nagyon is foglalkoztató témákat széles körűen járhassuk körül, egy a fiataloktól a fiataloknak szóló lap keretein belül.
 
Kiadványunk célja, hogy minden korosztály számára minőségi, tartalmas és a közérdeklődésére számot tartó írásokat publikáljunk, amik elősegítik a véleménycserét, aktív és tudatos bekapcsolódást, megértést és a közös gondolkodást az emberi jogokról. Hisszük, hogy az emberi jogok univerzális értékek, melyek pártállástól, hovatartozástól, bőrszíntől, nemtől, vallástól függetlenül minden embert megilletnek.
 
2009. december 10-én jelent meg az első lapszámunk nyomtatásban, ami az egyetemes emberi jogok kérdéseivel foglalkozott, ezt pedig minden hónapban egy-egy tematikus lapszám követte.

Lapunk megjelenését egy éven keresztül az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben programja támogatta.

Szerkezetét tekintve a lap első részében komolyabb hangvételű és elmélyültebb tanulmányokat közöl, amik az idősebb korosztályhoz szólnak, második részében pedig műfaji és stiláris tekintetben is a könnyedebb, lendületesebb és a laikusok számára érdekes – szórakoztató írások kapnak helyet. Emellett természetesen a kultúra rovat a különböző témák megértését, feldolgozását elősegítő tevékenységekből, programokból, termékekből (könyvek, filmek) válogat, a gyerekek (valamint szüleik) pedig a Humini melléklet írásai és az azt követő fejlesztő játékok keretein belül ismerkedhetnek meg játékos formában az emberi jogokkal.

Tematikáját tekintve az első évben kiadott lapszámok tartalma:

 1. Emberi jogaink (bevezető lapszám – általános)
 2. Élethez való jog (eutanázia, abortusz, fogamzásgátlás, halálbüntetés)
 3. Gazdasági jogok (emberkereskedelem, szervkereskedelem, éhezés, segélyezési rendszer, génmódosítás, szellemi termékek védelme)
 4. Háborúk (kínzás, embertelen bánásmód, gyerekkatonaság)
 5. Menekültek, migránsok, diaszpórák (fedél nélkül, idegengyűlölet, bevándorlás, Mo. külföldiek szemével és fordítva)
 6. Élhető környezet (globális vs. lokális, fair trade, fenntarthatóság vs. fejlesztés, biodiverzitás)
 7. Egészséghez való jog (betegjog, kórházjog, alternatív vs. hagyományos gyógyászat, gyógyszeripar, védőoltás, világjárványok)
 8. Hagyományok (törzsi rituálék, felnőtté válási ceremóniák, csonkítás, beavatás, régi rendszerek felborulása --- új életformák/szingli lét)
 9. Generációs jogok (intergenerációs: idősek- fiatalok, intragenerációs: férfi/női szerepek)
 10. Nemi jogok (női/férfi - prostitúció, családon belüli erőszak, szerepek)
 11. Viccek (diszkrimináció, látens rasszizmus, sajtószabadság, véleménynyilvánítás, tüntetés- hol a határ?)
 12. Méltóság (szexuális- melegek, vallási- zsidók, etnikai- roma, testi-lelki sérültek….)

 

2011 -

A magazin szerkesztősége megalapította a Humana Egyesületet, hogy szervezeti kerettel biztosítsuk a magazin, a rendezvények és a műhelyfoglalkozások fennmaradását.

A magazin nyomtatott formában - anyagi forrás hiányában - jelenleg nem jelenik meg. Online azonban folytatjuk a munkát. A magazin fő célja továbbra is az elgondolkodtatás, a kritikai szemlélet kialakítása a felnövekvő generációban és az eltérő vélemények bemutatása az emberi jogok témaköre kapcsán.

Ha kedved támad részt venni akár újság szerkesztésében, vagy vizuális megjelenítésében, netán a témával kapcsolatban bármilyen ötleted, javaslatod merül fel, örömmel fogadjuk észrevételeidet az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Bővebben itt olvashatsz a működésünkről, történetünkről, célokról és eredményekről.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.