Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények 12. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
2015. november 09., hétfő 23:02

12. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

„Közünk van hozzá! A Verzió idén is megmutat, elgondolkodtat, megvitat.” 2015. november 10-én tizenkettedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Idén mintegy 55 film érkezik a fesztiválra több mint 30 országból.

Az idei Nemzetközi Panoráma szekcióba a frissen készült dokumentumfilmek legjava került, olyan alkotások, amelyekben a kreatív filmezés összefonódik a politikai aktivizmussal és a világról való gondolkodással. A Magyar Panoráma az égető társadalmi problémákat boncolgató legújabb magyar dokumentumfilm-termésből mutat meg néhányat. A Mozgásban: a menekültválság képei címen futó szekció filmjei a menekültügy és a migráció bonyodalmait történelmi távlatokban vizsgálja. A megfigyelés dokumentumai – a Moving Walls 22 / Watching You, Watching Me (2015. október 14 – december 8, OSA, 1051 Budapest, Arany Janos u. 32.) című kiállítással összefüggésben a Verzió olyan filmeket mutat be, amelyek az adatgyűjtés és a magánszféra közti, a digitális évszázadban kialakult újfajta kapcsolatra reflektálnak. A Fesztivál keresztutak ezúttal a Nürnbergi Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivállal közös programként mutatkozik be.

 

„A Verzió akar lenni a tiltakozó hang, aki felemeli a szavát az erőszak ellen, aki megmutatja a »pislákoló igazságot«, aki meglátja az emberi méltóságot egy poros filmtekercsen, egy betiltott dalban, egy csendes beszélgetésben vagy menekültek szerelmi történetében.” (Kövecsi Anikó, ügyvezető igazgató)

 

Az idei fesztivál újdonsága a ZOOM IN diákfilm-verseny. A fiatal filmesek munkáinak bemutatásával és megvitatásával a dokumentum-filmezés jelentősebb új irányzatait szeretnénk feltérképezni és egyúttal a tapasztalatcserét segíteni. A diákfilmeket nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri fogja kiértékelni. A Diákverzió idén is várja azokat a középiskolásokat, akiket érdekelnek a mai emberi jogi kérdésekkel foglalkozó filmek, és szívesen beszélgetnek is róluk. A Diákverzió nyolc izgalmas emberi jogi témájú dokumentumfilmmel, beszélgetésekkel, vendégekkel és szakértőkkel várja a tanárokat és a diákokat. A ZOOM IN diákfilm-verseny nemzetközi szakemberekből álló zsűrije a legjobb filmet 1000 USD díjjal jutalmazza. A fesztivál Diákzsűrije 100 000 Ft-os díjjal jutalmazza a Verzió legjobb emberi jogi filmjét.A közönség szavazata alapján a legtöbb szavazatot kapott film pedig szintén 100 000 Ft-ban részesül.

A fesztivált Péterfy Gergely író nyitja meg 2015. november 10., kedden, 19.00 órakor a Toldi moziban, a Verzió nyitófilmje Sean McAllister Szíriai Love Story c. alkotása. A film 2009-ben indul Szíriában, még az arab világban beindult változások előtti időkben. A rendező öt éven át követi Raghda és Amer életét, reménnyel, álmokkal és kétségbeeséssel tarkított elképesztő küzdelmét a forradalomért, hazájukért és egymásért. A film a Zsűri Nagydíját nyerte a Sheffield Doc/Festen 2015-ben. A vetítés után a Verzió vendége Sean McAllister rendező, akivel Oksana Sarkisova fesztiváligazgató beszélget.

A Verzió záró filmje a Jerry Rothwell rendezte Hogyan váltsuk meg a világot? 1971-ben egy baráti társaság egy atomkísérleti zónába hajózik, és tiltakozásuk megragadja a világ képzeletét. Hippi heist movie a Greenpeace-t megalapító és a modern zöld mozgalmat elindító úttörőkről, amelyben ritka archív felvételek tesznek élet közelivé egy rendhagyó világot. Fiatal kanadai környezetvédők – underground újságírók, fotósok, zenészek, tudósok és expat amerikai katonai szolgálatmegtagadók – vegyes csapatának kalandjai, akik meg akarják állítani Nixon alaszkai atomkísérleteit, és közben feltalálják a környezetvédelmi aktivizmust. 

 

  • A 12. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.
  • Helyszínek: Toldi Mozi Budapest, V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38., tel.: 472-0397, Művész Mozi Budapest, VI., Teréz krt. 30. tel.: 459-5050, Cirko-Gejzír Mozi Budapest, V., Balassi Bálint u. 15-17., tel.: 269-1915, Kino Budapest, XIII., Szent István krt. 16., tel.: 781-9453 OSA Archivum Budapest, V., Arany J. u. 32., tel.: 327-3250
  • Bérlet: 5000 Ft
  • Jegyárak: 1000 Ft
  • Bérletek a Toldi Mozi és a Művész Mozi pénztáraiban kaphatók november 5-től.
  • www.verzio.org
  • www.facebook.com/verziofilmfest
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tovább a kategóriában: « SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁL 2015

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.