Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Újabb népcsoportok a Fenyegetett népek rangsorban
2014. április 29., kedd 22:20

Újabb népcsoportok a Fenyegetett népek rangsorban

Az európai országok közül Ukrajna, Moldova és Törökország lépett előre a legtöbbet a nemzetközileg is elismert Fenyegetett népek rangsorban, állítja a Minority Rights Group International (MRG). A közép-ázsiai országok között Kirgizisztán és Tadzsikisztán foglal el „előkelő” helyet.

„Ukrajna a krími és a kelet-ukrajnai eseményeket követően idén bekerült a Fenyegett népek csoportjába” – mondja Mark Lattimer, az MRG ügyvezető igazgatója. „A kisebbségek azonban az egész országban fenyegetve érzik magukat.”

Az ukrajnai Krím-félsziget orosz bekebelezése különös aggodalommal töltötte el a térség kb. 300.000 fős őslakos népcsoportját, a krími tatárokot, akiket a szovjet rezsim alatt deportáltak és később fokozatosan térhettek csak vissza a Krím-félszigetre. A megfélemlítő légkör miatt sok krími tatár nem is szavazott a krími hatóságok által kezdeményezett 2014. márciusi népszavazáson, ahol az Oroszországhoz való csatlakozásról döntöttek.

A szélsőséges nacionalisták jelenléte az átmeneti ukrán vezetésben, amely Janukovics elnök bukása után került hatalomra, és megpróbálta visszavonni a kisebbségi nyelvtörvényt, Ukrajna számos kisebbségében keltett aggodalmat, többek között a kisebbségi oroszokban, magyarokban és románokban. Az áprilisi erőszakos oroszbarát tüntetések Kelet-Ukrajnában csak fokozták a feszültséget, többek között roma családok elleni erőszakos támadásokról tudósítottak Szlovjanszkból.

Számos párhuzam vonható az ukrajnai és a moldovai helyzet közé. Idén ez utóbbi ország is bekerült a Fenyegett népek csoportjába, orosz etnikumú tüntetők ugyanis az Oroszországhoz való csatlakozást hangoztatták Moldova szakadár transznisztriai térségében (másnéven Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság), ahol egyébként orosz csapatok állomásoznak.

„Az orosz hatóságok fokozott figyelemmel követik, hogy Moldova 2014. második felében aláírja-e a társulási szerződést az Európai Unióval – tudniillik ugyanez a folyamat idézte elő az ukrán válságot is” – mondja Lattimer.

Törökország szintén jelentősen előrelépett a Fenyegett népek rangsorában. Ahogy azt a nemrég történt törökországi tüntetések is jelzik, a közvélemény egyre kevésbé tűri a jogállami keretek leépítését, ugyanakkor a feszültség megint növekedett a zömében kurdok lakta délkeleti országrészben, ahol emiatt a békekötési folyamat megrekedhet.

Oroszországban vezető politikusok próbálnak meg politikai tőkét kovácsolni az uralkodó menekültellenes hangulatból, felkorbácsolva a bevándorlókkal szembeni ellenérzéseket. A jórészt kaukázusi és közép-ázsiai posztszovjet államokból érkező, munkát kereső bevándorlók többnyire zárt közösségekben élnek. Erőszakos lázadások törtek ki pl. Moszkva déli kerületében 2013 októberében, amikor több mint ezer ember lepte el a Biryulyovo negyed utcáit, miután egy fiatalembert meggyilkoltak és a feltételezett elkövető egy bevándorló volt.

Kirgizisztánban folytatódnak az önkényes letartóztatások, gyakori a jogorvoslat hiánya, a kínzás és a zsarolás. Politikai indíttatású ítélet alapján életfogytiglant kapott Azimzhan Askarov üzbég etnikumú újságíró, miután a 2010-es, Dél-Kirgizisztánt sújtó etnikai konfliktus alatt emberi jogi sértésekről tudósított. Egy, a 2010-es zavargásokhoz kapcsolódó esetben egy üzbég vádlottat, akit egy kirgiz etnikumú férfi feltételezett meggyilkolása miatt tartóztattak le, ismételten megtámadtak a bírósági tárgyaláson. Ez arra sarkallta az emberi jogvédő szervezeteket, hogy felszólítsák a hatóságokat arra, akadályozzák meg a bírósági tárgyalás lefolytatásának a megzavarását.

Tadzsikisztánban a 2009-es vallási törvény elfogadása óta növekszik az iszlám vallás feletti állami ellenőrzés. 2014 márciusára a hatóságok országos kampányának köszönhetően egy kivételével az összes madraszát (iszlám vallási iskolát) bezárták. Az üzbég etnikumú lakosok, akik Tadzsikisztán népességének 15 százalékát teszik ki, és így ők az ország legnagyobb kisebbsége, politikailag marginalizáltak, a 63 parlamenti képviselői helyből csak kettő az övék. Megnövekedett a katonai jelenlét a távoli Gorno-Badakhshan Autonóm Tartományban, ahol főleg pamírok és etnikai kirgizek laknak.

A Fenyegetett népek jelentés azokat a népcsoportokat igyekszik meghatározni, akiket 2014-ben népirtás, tömegmészárlás vagy más szisztematikus erőszakos elnyomás veszélye fenyeget. A jelentés adatai most először online térképen is megtekinthetőek.

Fotó: Minorityvoices.org

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.