Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Tanulni, tanulni, tanulni – Októberben ismét a Trafóban
2012. szeptember 11., kedd 11:44

Tanulni, tanulni, tanulni – Októberben ismét a Trafóban

Írta:  Sós Eszter

PanoDramaTanulniSzelepcsenyiFerenc9Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverő diák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten – integrált oktatás. Mamakör és gyerekszáj. Ők. Mi. Komolyan. Humorral. Nem szájba rágva, de ismét szó szerint.

A PanoDráma a magyar oktatás kritikus helyzetére személyes sors-sztorik, tanulságos történetfoszlányok összeszövésével hívja fel a figyelmet, úgy, hogy nem kiáltástalanságra, hanem az emögött halványan felcsillanó reményre irányítja a fókuszt. Előadásukban az oktatásügy majd minden buktatója terítékre kerül, így nem csak az iskolai erőszakról esik szó, hanem többek között a szegregált oktatásról, a pedagógusi munka kudarcairól, vagy épp a tanárok és diákok körében egyaránt jelenlévő általános kilátástalanságról. Azonban nem lenne teljes az általuk bemutatott körkép, ha nem kerülnének bemutatásra pedagógiai sikerek, mintaszerű intézmények és oktatási módszerek, hivatásukat embertelen körülmények között is elkötelezetten végző pedellusok.

Az első hazai Elfriede Jelinek-produkciót követően a PanoDráma 2011 tavaszán mutatta be a 2008-2009-es romák elleni támadássorozattal foglalkozó Szóról szóra című verbatim színházi előadását. Ez a produkció a hazai sikerek után most külföldi turnéra indul: többek között Strasbourgban és Prágában látható majd. A legújabb, Tanulni, tanulni, tanulni című előadás a PanoDráma társadalompolitikai projektsorozatának ötödik állomása.

A világhírű német dokumentumszínházi formáció, a Rimini Protokoll munkamódszerét kölcsönözve ezúttal a PanoDráma színpadra szólítja a téma szakértőit is. Minden este több, az oktatásügyhöz különböző szempontból kapcsolódó szakember kommentálja, egészíti ki a színpadon elhangzottakat.

A produkciót létrehozó színészek és dramaturgok interjút készítettek középiskolai és egyetemi tanárokkal, diákokkal, szülőkkel, oktatási szakértőkkel, az előadásban elhangzó szövegek pedig a verbatim („szó szerinti”) munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, melyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy a szövegeket a legcsekélyebb mértékben is stilizálnák vagy átírnák.


Az iskola azért van kitalálva, hogy a társadalmi egyenlőtlenséget újratermelje. Az iskola gondoskodik róla, hogy a gazdagok gyerekeiből gazdagok legyenek, a szegény gyerekei meg szegények maradjanak. A hatalom kitalál diskurzusokat, amiken kívül nem lehet gondolkodni, s vannak bizonyos intézmények, amelyek ezeket a diskurzusokat rányomják a társadalomra és kényszererővel hatnak rájuk: az elmegyógyintézet, a börtön, a kórház és az iskola.”  - így az előadás egyik, színpadon megjelenő szakértője.

***

PanoDráma: Tanulni, tanulni, tanulni / keresztmetszet az oktatásról

Magyar nyelven, angol felirattal.

Időpontok: 2012. október 1., 2., 3.

Előadók:
Feuer Yvette, Hárs Anna, Ördög Tamás, Schermann Márta,
Szamosi Zsófi, Urbanovits Krisztina, valamint oktatási szakértők
Koncepció és dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Lengyel Anna
Videótervező: Korai Zsolt
Fénytechnikus: Vígh Péter
Hangtechnikus: Hunyadi Alex
Rendező: Schermann Márta
Kreatív producer: Lengyel Anna

Bővebb információ az előadásról: http://www.trafo.hu/hu-HU/tanulni

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.