Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Fedezzük fel együtt a „Cseppben a tenger”-t!
2012. április 12., csütörtök 23:31

Fedezzük fel együtt a „Cseppben a tenger”-t!

Írta:  Hutter Marianna

pszinapszis 2012

Pszinapszis. Első hallásra talán kicsit szokatlan, meghökkentő szó. Ízlelgetni kell, de aztán megragad az ember fejében. Két szó szerelemgyermekét takarja: a pszichológiáét és a szinapszisét. A szinapszisok – konyhanyelven megfogalmazva- azok a helyek, kapcsolódási pontok az agyunkban, ahol az idegsejtjeinkből származó információk érintkeznek egymással. Így már érthető is, hogy miért ezt a nevet kapta az immáron 16. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Pszichológiai Napok… Ez az a hely, ahol kapcsolatba kerülhetünk a pszichológiával.

A Pszinapszis egy rendhagyó, háromnapos konferencia: ötvözi a pszichológia tudományos mélységeit és a kultúra nyújtotta kikapcsolódás lehetőségét. Minden évben más tematikát jár körül a rendezvény, az idei főcím: „Cseppben a Tenger”. Elgondolkodtató. Mást jelent Neked és nekem.

Ez alatt a különös, elvarázsolt 72 óra alatt a látogatók pszichológiai előadásokat hallgathatnak a legkülönfélébb témákról.

 Családról, érzelmekről, szerelemről, szexről, öregedésről és más dolgokról, amelyek meghatározzák hétköznapjainkat, vagy éppen szokatlan jellegükkel ámulatba ejtenek minket. Csak hogy néhány nagy nevet említsünk az előadók közül: Almási Kitti, Mérő László, Pál Ferenc, Tari Annamária, Vekerdy Tamás, Zacher Gábor.

 Ugyanakkor – túlmutatva a beszéden és az elméleteken – a Pszinapszis lehetőséget kínál arra, hogy kiscsoportokban, a saját bőrünkön tapasztaljuk meg a különféle pszichológiai módszereket. Gondoltál már rá, hogy kipróbáld a hipnózist? Úgy érzed, hogy stresszes az életed mostanában és szívesen tanulnál relaxációs technikákat? Szeretnél határozottabban, bátrabban kiállni magadért a munkahelyeden? Tudni szeretnéd, hogyan tedd meg az első lépést afelé, hogy javíts a párkapcsolatod minőségén? Itt ezekre a kérdésekre mind-mind választ kaphatsz olyan hazailag és nemzetközileg is elismert szakemberek által, akik már kipróbált, igazoltan tudományos módszereket alkalmaznak.

Ugyanakkor ez nem egy merev, szigorúan csak szakmai öltöny-nyakkendős konferencia. A látogatók jó hangulatáról, a tavaszi könnyedségről gondoskodnak a napközbeni és esti kulturális programok. Grafológia, masszázs, relax szoba, az előadások között szenvedélyes táncos bemutatók és még sorolhatnánk… Este pedig a rendezvény egészen fesztiváli hangulatot ölt: a főszerep tűzzsonglőröké, a koncerteké és nem utolsó sorban a humoré. A zenéről – többek között - a Kafkaz, a Presszó Tangó Libidó gondoskodik, míg a nevetésről a Dumaszínházból jól ismert stand up-comedy-s, Felméri Péter.

Annak, hogy a Pszinapszis ilyen sokszínű és lendületes, valószínűleg az az oka, hogy szervezői között csupa olyan egyetemistát találunk, akik szívüket-lelküket beleteszik a rendezvény megálmodásába és megvalósításába. Lelkesedésüket mi sem bizonyítja jobban, hogy önkéntes alapon dolgoznak 9 hónapon át, hogy megannyi pici cseppből tengernyi új világba nyújtsanak betekintést a látogatóknak.

És hogy a szervezők kiket várnak a rendezvényre? Fiatalokat. Időseket. Nőket.  Férfiakat. Kamaszokat. Felnőtteket. Mindenkit, aki szeretne többet megtudni saját magáról és az őt körülvevő világról…

További információ cseppek itt találhatók: http://pszinapszis.hu/16/

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.