Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Humana ajánlja: 8. Verzió nemzetközi emberi jogi filmfesztivál
2011. november 08., kedd 12:01

Humana ajánlja: 8. Verzió nemzetközi emberi jogi filmfesztivál

Mai nappal veszi kezdetét a 8. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a Toldi, Odeon-Lloyd és Cirkó Gejzir mozikban, Budapesten. A Nemzetközi Panoráma, mint minden évben, a kortárs, kreatív dokumentumfilm legjobbjaiból szemez a világ minden tájáról. A Magyar Panoráma a friss magyar dokumentumfilm-termésből válogat.

 

verzio-620x2502011-ben a Verzió fő programját három tematikus retrospektív egészíti ki. A Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm alprogram a dokumentum és a valóság viszonyát elemzi. Az Ablakok a múltra: A Balkáni háború emlékei a jugoszláviai háborút idézi fel. Végül pedig a kiemelkedő cseh rendezőnő, Helena Třeštíková kortárs társadalmi problémákat taglaló remek munkáiból állítottunk össze egy retrospektív programot.

A Közép Európai Egyetem közreműködésével idén is lesz Vizuális Laboratórium, mely a dokumentumfilm szerepét vizsgálja az oktatásban, valamint Diákverzió, melynek keretében budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket.

 

Minden filmet ajánlunk, de pár izgalmas csemegét kiemelünk nektek az idei felhozatalból:


Agnus Dei: Isten báránya

 

Alejandra Sánchez / France & Mexico / 2010 / 81 min / Spanish

Jésúst 11 évesen molesztált egy pap. 26 évesen úgy dönt, hogy vádat emel a nemi erőszaktevő ellen és személyesen is felkeresi, hogy szembesítse múltjának bűneivel.Őszinte film a pedofília kényes témájáról a katolikus egyházon belül. A most 26 éves Jesúst 11 éves ministránsfiúként molesztálta egy pap. Carlos atyát papként és apafiguraként tisztelte a közösség, és megfellebbezhetetlen tekintélyével hosszú éveken át ítélte hallgatásra Jesúst, aki most úgy dönt, hogy nemcsak elmondja a történetét, hanem törvényesen és személyesen is megvádolja az erőszaktevőt. Az elhallgatott bűnnek végre nevet és arcot adó film a megbocsátáshoz vezető hosszú út története, amely nem járható végig a múlt feltárása nélkül.

Amikor Kína Afrikával találkozott

Marc Francis & Nick Francis / France & UK / 2010 / 75 min / English & Mandarin

Kína benyomult Afrikába. Hárman – egy kínai paraszt, egy útépítő és Zambia kereskedelmi minisztere – az új globális nagyhatalom előretörésének frontvonalából.A film három szereplője a Kína és Zambia közötti erősödő kapcsolat három vetületét jeleníti meg. A kínaiak munkabírása nagy hatással van Felix Mutatira, a zambiai kereskedelmi miniszterre, aki sok millió dolláros befektetést vár országa gazdaságába, és cserében minden lehetőséget megad Kínának a bányászatra és az építkezésre. Mr. Liu egyike annak a több ezer kínai vállalkozónak, aki a fekete kontinensen próbál boldogulni. Az üzlet virágzik, már a negyedik farmot vásárolta meg. Egy neokolonialista földbirtokosra emlékeztet a viselkedése, ahogy a kerítés mögül dirigálja a munkásait. A mérnök Li Jianguo a kínai állami vállalat hű alkalmazottjaként felügyeli az útépítést Észak-Zambiában. Az intim megvilágításba hozott szereplőkön keresztül egy új globális hatalom terjeszkedő lábnyoma tárul elénk – ami radikális változást jelez nemcsak Afrika, hanem a világ számára is.

Bányásznap

Andrey Gryazev / Russia / 2010 / 62 min / Russian

Oroszországban, a hajdani bányász-városkában ma semmi nincs csak munkanélküliség, kábítószer, erőszak. Küzdelem a szerelemért és a fennmaradásért az elviselhetetlen körülmények közepette.Oroszországi kis bányászváros, ahol 15 évvel ezelőtt még volt munka és létbiztonság. A bánya bezárt, de a régi barakkokban ma is ott élnek a bányász-családok, munka és életcél nélkül. De miből tartják fenn magukat, ha 35 év felett képtelenség munkához jutni? A film középpontjában Szasa és Irina áll. Sikertelen moszkvai próbálkozásai után a 37 éves Szasa hazatér mozgáskorlátozott feleségéhez és állás-keresésbe kezd, de mindenhol visszautasítják azzal, hogy „túl öreg". Beköltözik hozzájuk Irina bátyja, aki nemrég szabadult a börtönből, ahol gyilkosságért ült. Szeretne új életet kezdeni, de a börtönben összeszedett traumák és szenvedélybetegségek egyre visszahúzzák. Megindító portré egy családról, amely heroikusan küzd a normális életért a lehetetlen körülmények között.

Dudálj az életért!

Arnaud Gaillard & Florent Vassault / France / 2011 / 68 min / English

Bűn és a halálbüntetés. Hoz-e megnyugvást az áldozat családjának az elkövető kivégzése.Salt Lake Cityben leszáll az este és egy nagymama a család kíséretében elmegy a férje gyilkosának kivégzésére. Oklahomában az egykori halálsoros, akinek 22 évet kellett leülnie, mire felmentették, elmeséli megdöbbentő történetét. Texasban egy asszony küzd a büntetőrendszerrel fia életben maradásáért, aki már 14 éve vár a kivégzésére. Huntsville-ben, egy kelet-texasi kisvárosban jóformán hetente hajtanak végre halálos ítéletet méreginjekcióval. A dokumentumfilm a halálbüntetés kérdését vizsgálja úgy az áldozatok, mint a végrehajtók szempontjából. Rávilágítva a rendszer abszurditásaira mindössze egy kérdést tesz fel: humánus módszer-e a méreginjekció?

Hely a nap alatt

Leonard Retel Helmrich / Indonesia & The Netherlands / 2010 / 111 min / Indonesian

Változások a modern Indonéziában egy dzsakartai gettólakó család három nemzedékén keresztül. A 2010-es IDFA legjobb dokumentumfilmje.Egy indonéz család három nemzedéke a globalizáció korában. A film kezdetén a nagymama vidékre költözik a nyüzsgő Dzsakartából. De amikor Bakti, a fia nem bír már a kamasz lányával, Tarival, visszahívja az anyját a nagyvárosi nyomornegyedbe, hogy segítsen megnevelni az unokáját. Tari egy nyitottabb korban nő fel, ahol a környezetében megengedik, sőt elvárják a szabad véleménynyilvánítást. Indonéziában is megjelent a nyugati típusú nemzedéki ellentét, ami újdonság egy muzulmán országban. Az egész család az intelligens Tariba veti a reményét, hogy kiszabadulhatnak a dzsakartai gettóból. Azt várják tőle, hogy jó eredménnyel elvégzi az iskolát és elsőként a családból egyetemre megy. Tari azonban arra vágyik, mint minden tizenéves: mobiltelefonra és bulikra a barátaival, miközben a család betegre dolgozza magát, hogy összeszedje a tandíjra valót. A család mikrokozmoszából a mai Indonézia olyan alapvető kérdéseire kapunk rálátást, mint a korrupció, a vallási és nemzedéki konfliktusok, a gazdagok és a szegények közötti szakadék.

homo@lv

Kaspars Goba / Latvia / 2010 / 70 min / English & Latvian & Russian

Vonuljanak, vagy ne? A Pride Parade támogatói és ellenzői sok-sok éve ádáz küzdelmet vívnak Rigában, gyaníthatóan némi politika manipulációnak is köszönhetően.Rigában 2005 nyarán vonultak először a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek, amit a nyugat-európai LGBT parádék mintájára "Pride"-nak neveztek. A kezdeményezés azonban hamar vég nélküli konfliktusba és ellenségeskedésbe fulladt, kettészakítva a lett társadalmat: a vonulók kaptak a fejükre emberi ürüléket és szentelt vizet, családok szakadtak szét, voltak, akik állásukat vesztették el, és egy homoszexualitását bevalló papot kizártak az egyházból. Apellált a két oldal Jézusra, az ördögre, patriotizmusra és emberi jogokra, s a sajtó kéjesen tudósított a botrányokról. Kaspars Goba öt éven át követte az eseményeket, rögtön a 2005-ös első Pride Parade-tól 2010-ig, amikor is az a döntés született, hogy nem rendezik meg a felvonulást Rigában. A terjedelmes leforgatott anyagból készült film mind a "Pride", mind a "NoPride" oldalán állók véleményébe és személyes történetébe beavatja a nézőt.

A kárhozat gyermekei

Tyler Measom & Jennilyn Merten / USA / 2010 / 87 min / English

Hány anyukád van? Hány feleséget szeretnél? Bepillantás a Warren Jeffs-féle poligám közösség és az onnan menekültek életébe.A világ végén, Utah és Arizona határán fekvő Colorado City ad otthont egy fundamentalista mormon közösségnek (FLDS). Ez a legrégebbi poligám csoport az Egyesült Államokban, ahol a férfiaknak több feleségük van, gyermekeiket pedig szigorú szabályok szerint nevelik, melyeket Warren Jeffs, a prófétájuk írt elő. 2003-ban Jeffs a világvégét várva megkezdte a nyáj szisztematikus megtisztítását: megtiltotta az állami iskolák látogatását, betiltott minden felekezeten kívüli könyvet és tevékenységet; kiközösítette az összes bírálóját, gyermekeiket és feleségeiket pedig más férfiaknak adta. Több száz tizenéves fiú szökött meg családját és a megváltás ígéretét hátrahagyva egy független élet reményében. A film három fiú szökés utáni életét mutatja be. Rendes iskolázottság és állandó lakóhely hiányában hatalmas akadályokkal kell szembenézniük, de nagy álmokat dédelgetnek – mindenekelőtt gimibe szeretnének járni és valahogy tartani a kapcsolatot a családjukkal. A rendezők három éven át követik az új életet kezdő fiúkat, akiknek meg kell küzdeniük a múlt kísérteteivel. Erőteljes látlelet hitről, családról és vallási vallási száműzöttekről a mai Amerikában.

Kukart

Lucy Walker / Brazil & UK / 2010 / 98 min / English & Portuguese

Szemétből művészet, művészetből élet: Vik Muniz fényképész helyiekkel dolgozik a világ legnagyobb szeméttelepén Rio de Janeiróban. A művészet átalakító ereje és az emberi szellem alkímiája. A közel három éven át forgatott film Vik Muniz fényképész utazását követi nyomon brooklyni otthonából brazíliai szülőföldjére, közelebbről a világ legnagyobb szeméttelepére Rio de Janeiro külvárosában. Fotóinak alanya az ottani önjelölt újrahasznosítók – a "catadores" — vegyes társasága. Muniz eredeti terve az volt, hogy szeméttel "festi meg" szereplőit, de ihletet merített az emberekből, akik a fényképeken olyan méltósággal és kétségbeeséssel alkotják újra önmagukat a szemétből, melynek során az életüket is másként kezdik látni. Ami művészi kísérletezésnek indult, az gyorsan változik át társadalmi elkötelezettséggé – a művész, a rendező és a néző számára is. Ahogy a szemét műalkotássá transzformálódik, úgy születik meg a szemétre vetett emberekben egy más önkép és önértékelés. Közönségdíj, Sundance Film Fesztivál, Berlinale, IDFA, 2010.

A mi iskolánk

Mona Nicoara & Miruna Coca-Cozma / Switzerland & USA, / 2011 / 94 min / Romanian

Meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése? Egy észak-romániai város négy éve: a generációs előítéletek, az elszalaszott lehetőségek és a csupa jó szándékkal kikövezett utak felderítése a terepen.A film három roma gyerek sorsát követi egy erdélyi kisvárosban, akik bekerültek az iskolai szegregáció felszámolását célul kitűző programba. 2006-ban Alin, Benjamin és Dana a jobb oktatás és az új barátságok reményében a városi iskolában folytatja a tanulást, de kedvüket szegik az alacsony elvárások és az elszigetelődés. A négy éven át forgatott bensőséges portréfilm közelről láttatja a gyerekek világát és megtörhetetlen szellemét, amelyet időről időre próbára tesz az előítélet és a közöny. Személyes történetük olyan általános kérdésekre világít rá, mint a közoktatás intézményesült rasszizmusa és a kilátástalan szegénység. A felkavaró finálé azzal szembesíti a nézőt, hogy a roma gyerekek küzdelmei az égbekiáltó emberi jogsértések fehér könyvében érnek véget. A mi iskolánk lebilincselő, felháborító és keserédes történet hagyományról és haladásról. Sterling Díj, legjobb dokumentumfilm, Silverdocs, Silver Spring, 2011.

Nem tetszik az igazság – Négy nap Guantanamóban

Luc Côté & Patricio Henriquez / Canada / 2010 / 100 min / English

A 15 éves kanadai Omar Khadr a legfiatalabb fogoly Guantánamón. A kihallgatás videófelvétele egy gyerek szívszorító történetét dokumentálja, akit háborús bűnökkel vádolnak. Zsűri Különdíja, IDFA, 2010.Rossz minőségű videofelvételt látunk. Az asztal mögött narancssárga ruhás, megbilincselt fiatal fogoly várakozik: a kanadai Omar Khadr, aki a maga 15 évével az egyetlen gyerekkorú az USA szigorúan őrzött guantánamói fogolytáborában. 2003. február 13. és 16. között, négy napon át hallgatta ki a kanadai titkosszolgálat. A videón rögzített kihallgatás adja a film anyagát. 2008 májusában a kanadai Legfelső Bíróság elrendelte, hogy a kanadai kormány adja ki Omar Khadr ügyvédeinek az ügyre vonatkozó több ezer oldalas dokumentációt. Így került nyilvánosságra a hétórás videofelvétel, amelyből kiindulva egy szakértői testület értékeli a kihallgatást – köztük egy torontói pszichiáter, aki a kínvallatás áldozatait kezeli és egy amerikai katonai védőügyvéd, aki Omar Khadrt képviseli. Ő az első gyerekkatona, akit háborús bűnökkel vádolnak.

Az ősz aranya

Jan Tenhaven / Austria & Germany / 2010 / 94 min / Czech & English & German & Italian & Swedish

Öt veterán sportoló bebizonyítja, hogy 80, 95, de még akár 100 évesen is lehet világbajnok az ember. Megdöbbentő film az emberi méltóságról és az élni akarásról. Közönségdíj, One World FF, Prága, 2011

 

Bővebben a filmekről és részletes program a Verzió filmfesztivál hivatalos oldalán

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.