Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Cikkajánló - Akkor éljen a magyar legális zeneletöltés?
2011. szeptember 25., vasárnap 01:00

Cikkajánló - Akkor éljen a magyar legális zeneletöltés?

Kitzinger Dávid szerint millió jele van annak, hogy nem kell temetni a magyar legális zeneletöltés. Válasz Horváth Szabolcs cikkére. - A kreatív online-on.

Augusztus közepén érkezett a hír, hogy a Walmart bezárja mp3-áruházát. A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca 2003-ban indította zeneletöltő szolgáltatását, így fontos szerepe volt a legális online zenepiac kialakulásában. Mégsem gondolja senki, hogy ezzel befellegzett volna a legális online zeneterjesztésnek Amerikában. Magyarországon júliusban, még az online zenepiac igazi kialakulása előtt megszületett a magyar legális zeneletöltés nekrológja.Érdekes történetet idéz fel a Songo online zenebolt egykori ügyvezetője a szolgáltatás bezárása kapcsán [Nekrológ a magyar legális zeneletöltéshez, Kreatív, 2011. június – A Szerk]. Diagnózisa több ponton részletében helyes, de gyógymód helyett mégsem javasolnám a digitális zenei piac élve eltemetését.

A spontán fogyasztási minták világosan mutatják évek óta, hogy mire van igényük a felhasználóknak. A fogyasztói szokások terjedése nem állt meg sem a geek szubkultúra határán, sem a ráérő, de kispénzű diákoknál. Az ezredforduló táján még mindenki birtokolni akart minden zenét. Mindent, ami valaha megvolt agyonmásolt kazettán, lemezen, amit nem volt esély soha megtalálni a hazai polcokon. Én is emlékszem arra a szédítő élményre, amikor a Napsterre először bejelentkeztem. Az volt a digitális gyűjtés és birtoklás kultúrájának csúcspontja. Ekkor teljesedtek ki az internettel a lehetőségek, de még a régi birtoklási reflexek működtek. Nagyon szépen rendezett és jó ízléssel válogatott gyűjtemények születtek a soha nem látott kínálatból.

Tovább a teljes cikkre

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.