Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Egyesület alakul a média és a fogyasztók közötti párbeszédért
2011. szeptember 25., vasárnap 01:00

Egyesület alakul a média és a fogyasztók közötti párbeszédért

Jövő héten tartja alakuló ülését a Magyar Médiafogyasztók Egyesülete. Az alapítók szándékai szerint az új szervezet egy év alatt „a magyar nyilvánosság demokratizálásának" és „a közmédia-rendszer korrekciójának" egyik jelentős szereplője lehet.

Újságírók, médiakutatók, közgazdászok és szakszervezeti vezetők kezdeményezésére Magyar Médiafogyasztók Egyesülete (MAME) néven új civil szervezet bont zászlót 2011. szeptember 28-án.

Honlapjukon, a mediafogyasztok.hu címen már olvasható programvázlatban kiemelt értékként szerepel a szervezet politikai és gazdasági függetlensége. A „pártoktól független, de a szakszervezetek részleges érdekeire nézve közösen megítélhető és koordinálható, az alkalmazotti, állampolgári érdekeket szolgáló médiapolitikai, médiaszakmai fellépés" igényével formálódó közösség tervei szerint a MAME egy év alatt „a magyar nyilvánosság demokratizálásának, s az állampolgári jogok érvényesítésének, a közmédia-rendszer korrekciójának egyik jelentős szereplője lehet".

Országszerte helyi csoportok alakítását tűzték ki célul. Különösen számítanak „a szakmai jártasságot kereső médiaszakos hallgatók, pályakezdők, magyar tanárok és állampolgári csoportok vezetőinek" részvételére. A tervezett tagdíj összege magánszemélyeknek 1000 forint, szervezeteknek 5000 Ft – olvasható a „Gondolatok és javaslatok egy módfelett szükséges társadalmi szervezet létrehozására" címmel közzétett dokumentumban.

Az írás egyik szerzője, Zsolt Péter médiaszociológus az eMasa érdeklődésére elmondta, a médiafogyasztók érdekeit akarják képviselni, de nem egyfajta panaszbizottságként, hiszen erre, teszi hozzá, állami intézmények és bejáratott szakmai szervezetek is rendelkezésre állnak. A MAME elsősorban a médiumok és fogyasztóik közötti párbeszéd fórumait szeretné megteremteni. – „A média autonómiáját nem csak a politikának, de a közönségnek is meg kell érteni, el kell fogadni, az újságírónak viszont olyan igazolásokat kell találnia a tevékenységére, amely mindenki számára méltányolható, nem csak a politikai vagy más ízlésbeli hasonszőrűeknek" – hangsúlyozza a a Méltányosság Központ kutatási igazgatója.

„A tartalmakat előállítók nagyra nőve elszakadnak a befogadóktól. Készítenek ugyan méréseket, amikből megtudják mi, hogy tetszett, de ez tévút" – magyarázza, majd kiegészíti egy hasonlattal: – „Ha én például mindig az alapján jutalmazom a gyerekem, hogy ő milyen időtöltést szeret, és amit szeret csinálni, ahhoz még több időt biztosítok a számára, akkor hamarosan abbahagyjuk az iskolát, semmi megerőltető dolgot nem teszünk, eközben egyébként teljesen leépülünk, s noha hedonista módon élünk, még boldogtalanokká is válunk. Ezzel szemben, ha leülök vele, és átbeszéljük hogyan kéne felhasználni a szabadidejét, akkor közösen egész jókat tudunk kitalálni. A MAME ilyen nyilvános, közös munkát szeretne végezni, moderálni, koordinálni és persze saját javaslatokat tenni."

Alakuló ülésük nyilvános. Szeptember 28-án, szerdán 16:00 órakor minden érdeklődőt várnak Budapesten, a tanácskozás VII. kerületi helyszínén (pontos cím: Murányi utca 1.).

Forrás: eMasa

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.