Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Megérkeztek az André Kertész-képek a Nemzeti Múzeumba
2011. szeptember 24., szombat 16:00

Megérkeztek az André Kertész-képek a Nemzeti Múzeumba

André Kertész ritkaságszámba menő polaroid képeinek kicsomagolásával kezdődött meg a jövő héten nyíló, André Kertész Retrospektív című kiállítás berendezése a Magyar Nemzeti Múzeumban. A világhírű magyar származású fotográfus munkásságát bemutató vándortárlat 250 művet tár a látogatók elé szeptember 30. és december 31. között.

A pénteki sajtóeseményen elhangzott, hogy a kiállított képek legtöbb darabja vintázs, illetve a fényképész által jóváhagyott kópia. Fisli Éva muzeológus, kurátor elmondta: Magyarországon még soha nem volt látható André Kertész munkásságának az egészét átfogó tárlat. A muzeológus hangsúlyozta: a kiállítást a párizsi Jeu De Paume múzeum állította össze 2010 szeptemberében, a képek a svájci Winterthur és Berlin után érkeznek Budapestre.

Fisli Éva kiemelte, hogy a 250 műtárgy között számos könyv, katalógus és egyéb tárgy is látható lesz a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termeiben mintegy ezer négyzetméteren.

A kurátor emlékeztetett arra, hogy a fotográfusnak először az 1930-as években nyílt kiállítása Torzulások című sorozatából a Vigadó Galériában. Ezt követően ugyan több tárlat is megemlékezett André Kertészről, de azokon többségében a kiállításokra készült kópiák voltak láthatók – tette hozzá.

A pénteki kicsomagoláson a speciális ládákból elővett tizennyolc darab, 8x8 centiméteres polaroid képről elmondta: a fotók az 1970-es években, André Kertész feleségének halála után készültek egy ajándékba kapott fényképezőgéppel. „A képek főszereplője egy üveg brüszt, amelyet egy kirakatban látott meg André Kertész. A szobor a feleségére emlékeztette" – magyarázta a kurátor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kiállításhoz egy kamaratárlat, valamint egy egynapos konferencia is kapcsolódik. A kísérőkiállítás A Kertész-képek. Kertész és Magyarország címet viseli, és azt mutatja be a látogatóknak, hogyan alakult Magyarországon a Kertész-életmű recepciótörténete. Az autorizált kópiákat és néhány vintázst felvonultató tárlat számos intézmény együttműködésével jött létre, de néhány magángyűjtemény is kölcsönzött fotográfiát.

Forrás: MTI

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.