Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Latin-Amerika Hacktivizmus a világbajnokságon
2014. június 27., péntek 22:04

Hacktivizmus a világbajnokságon

A hackelés mindenkiben intenzív érzelmeket ébresztő fogalom. Egy dolog biztos: a hackerek úgy hívják fel a figyelmet a világban zajló fontos dolgokra és eseményekre, mint senki más. Emellett rámutatnak továbbá az online rendszerek hibáira is, amellyel elősegíthetik azok javítását és fejlesztését.

Ilyen, és ehhez hasonló tevékenységek miatt ünnepli Keren Elazari cyberbiztonsági szakember az internet hatalmát, amely „kihajtja a tömegeket a képernyő elől az utcára”. A TED-beszédeiben bemutatja, hogy olyan hacktivisták, mint Barnaby Jack és Khalil Shreateh, hogyan világítottak rá a bankautomaták és a Facebook-posztok hibáira – nem azzal a céllal, hogy ezt a maguk javára fordítsák, hanem azért, hogy biztonságosabbá tegyék őket.

Az Anonymus egy olyan hackercsoport, melynek tagjai arra használják a képességeiket, hogy fellépjenek a társadalmi igazságtalanság ellen, s amely nemrég tervezett hacktivista támadást jelentett be a brazil világkupa szponzorai ellen, hogy felhívja a figyelmet a Sao Paulóban kezdődő sportesemény magas költségeire és az erre elpazarolt pénz mennyiségére.

„Hány milliárd dollárt használtak fel állami forrásokból, hogy megépítsék és felújítsák a stadionokat, amelyek otthont adnak a világbajnokságnak? Nem tudjuk békésen elfogadni az esemény miatti alapvető emberi jogok megsértését” – áll a tervezett támadásokról szóló kiadványban.

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a csoport egyik tagja, aki Che Commodore-ként mutatkozott be elmondta, hogy már korábban hozzáfogtak egy széles körű kampány előkészítéséhez. „Van már támadási tervünk” – mondta – „már több késő éjszakai tesztet lefuttattunk, hogy kiderítsük, mely weboldalak a legsebezhetőbbek. Most a világkupa szponzorai az első számú célpontjaink.”

Commodore azt mondta, hogy az AnonManifest nevű hacker egy trójai vírus segítségével jutott be a külügyminisztérium adatbázisába, hogy megszerezze a diplomaták e-mail adatait. Állításuk szerint 333 bizalmas levelet szivárogtattak ki. A jövőbeni célpontjaik olyan márkákat foglalnak magukba, mint a Coca-Cola, a Budweiser, az Emirates légitársaság vagy az Adidas.

És hogy mindezzel mi a céljuk? A támadók azt mondták, hogy arra törekszenek, hogy bemutassák a világbajnokság árnyoldalát, hogy „megmutassák mindenkinek, mennyire hamis a brazil kormány és a FIFA.” Az országban, amely sok lakos számára az alapvető szolgáltatásokat sem tudja biztosítani, a világkupa-ellenes tüntetések már egy éve elkezdődtek.

A lakosok az ország egész területén frusztráltak a stagnáló gazdaság, a növekvő egyenlőtlenség és a nem kielégítő szociális szolgáltatások miatt, mindeközben az állam a világbajnokság infrastruktúrájába fekteti a pénzt.

Ahogy Elazari is fogalmazott, a brazil hacktivisták arra törekszenek, hogy olyan helyekre jussanak el és olyan információkhoz férjenek hozzá, amelyekhez az átlagember nem tud. Mindezt annak érdekében teszik, hogy rávilágítsanak a Brazíliát sújtó egyenlőtlenségre, erőszakra és igazságtalanságra.

Mindez olyan, mint egy szteroidokkal felpumpált hagyományos figyelemfelkeltő kampány, a tradicionális aktivizmus elképesztő inverziója. Ebben az esetben a hackerek egy olyan mozgalomhoz csatlakoztak, amely az elmúlt év nagy részében csak az utcákon zajlott, és most közösen törekedhetnek céljaik elérésére. Ez egy elképesztő lehetőségeket magában rejtő együttműködés kezdete lehet.

Forrás: http://ideas.ted.com/2014/06/10/hacktivism-at-the-world-cup/

Kép forrása: Forbes.com

Tovább a kategóriában: « A mexikói drogkartellek vége?

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.