Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Férjhez mész, mert azt mondtam…
2012. október 13., szombat 13:41

Férjhez mész, mert azt mondtam…

Írta:  Csiki Ingrid

világnaplanygyerekekVilágszerte körülbelül 400 millió nő ment férjhez gyerekként. Ez azt jelenti, hogy a nők 40 százaléka házasodott meg 18 éves kora előtt. Közülük 23 millióan még 15 évesek sem voltak a házasságkötéskor. A mai napig is évente 60 millió gyereklány megy férjhez. Kényszerből. Vagyis szüleik akarata szerint, megfosztva őket attól, hogy megélhessék gyerekkorukat. A szülők úgy hiszik: ez az egyetlen esély arra, hogy gyermekük valahogy kikerüljön abból a nyomorúságos helyzetből, amelyben élnek.

Dél-Ázsia, kelet-Afrika és a Közel-Kelet országainak többnyire vidéken, szerény és szegény körülmények között élő családjainak szokása ez még napjainkban is, annak ellenére, hogy a kényszerházasságokat törvény tiltja.

Köszönhetően számos szervezet fáradhatatlan munkájának szerencsére némi csökkenő tendencia is kimutatható az elmúlt 30 év megfigyelései alapján. A Girls not Brides adatai szerint például Nigerben és Csádban a 18 év alatti lányok 70 százaléka, Bangladesben 60 százaléka, de Maliban és Nepálban is 50 százalékra tehető azoknak a lányoknak a száma, akik gyerekként kötnek házasságot. Pedig még csak gyerekek. Ha megkérdeznék őket, vajon mit mondanának? Ők is ezt szeretnék? Miért nem dönthetnek? Miért kell egy alig pár éves gyereket férjhez adni, mikor a feleség szerepe helyett ő még inkább a világot fedezné fel? Egyik nap még otthon játszik, a következő napon pedig már egy többnyire tőle jóval idősebb férfi feleségének szerepében találja magát.

Ezeknek a korai kényszerházasságoknak bizony súlyos következményei is vannak. Az ilyen házasságba kényszerült gyerekek kiszolgáltatott helyzetben élnek, és ki vannak téve a családon belüli erőszak, a kizsákmányolás, a szexuális zaklatás, a társadalmi elszigeteltség veszélyeinek. Sokukat házi rabszolgaként, jogaiktól megfosztva tartják. Az esetek döntő többségében nem járhatnak iskolába, így elveszik tőlük a felemelkedés, a fejlődés, a majdani munkavégzés lehetőségét. A nők helyzetével foglalkozó kutatási központ (International Center for Research on Women – ICRW) szerint az iskolázatlanok körében hatszor annyi gyerekházasság kötődik, mint azoknál, akiknek volt lehetősége iskolába járni.

A kiskorú lányok – hisz medencéjük még túl szűk egy gyermek világrahozatalához – nagyobb eséllyel halnak bele a szülésbe. Az UNICEF adatai szerint a fejlődő országokban a 15-19 éves lányok közül a legtöbben (kb. 50 ezren) a szülés során halnak meg. További adatok szerint azok a lányok, akik 15 éves koruk előtt esnek teherbe, ötször nagyobb eséllyel halnak meg a szülés során, mint azok, akik 20. életévük után adnak először életet egy gyermeknek. A megszületett gyerekeket ugyanúgy veszélyek fenyegetik, hisz akiket anyjuk 18 éves kora előtt szült, azoknak 60 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy életük első évében meghaljanak. Az anyai- és gyermekhalandóságon, a koraszüléseken túl számos egészségügyi kockázata is van a korai terhességnek, szexuális életnek: a HIV, az AIDS, az egyéb szexuális úton terjedő betegségek mind-mind magasabb számban fordulnak elő körükben.

Súlyos probléma ez, komplexitása kiterjed az egészségügy, az emberi és gyermekjogok, az oktatás, a szegénység, az éhezés és a védelem kérdésköreire is. Ha a nemzetközi közösség nem oldja meg a gyermekházasságok problémáját, akkor nehezen tudja vállalni a globális szegénység felszámolására irányuló kötelezettségét, hisz az iskolázatlanság nagymértékben hozzájárulhat a szegénység átörökítéséhez, annak újratermelődéséhez.

Október 11-én van a Lány gyerekek világnapja. Róluk szól mindez, értük, azokról a kislányokról, akik nem tehetnek arról, hova születnek.

 

Videók az érintettekről: http://www.trust.org/trustlaw/womens-rights/child-marriage/

További információk: http://www.girlsnotbrides.org/

 

foto:Unicef

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.