Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Etnikai ellentétek Kirgizisztánban
2011. augusztus 16., kedd 17:51

Etnikai ellentétek Kirgizisztánban

A Belső-Ázsiában található Kirgizisztánról keveset hallunk a hírekben, holott érdemes lenne foglalkozni az országban dúló politikai és etnikai feszültségekkel. Nemzetközi megfigyelő szervezetek augusztus 11-én jelentették, hogy egy üzbég származású foglyot halálra kínozott a rendőrség a kihallgatás során.

A rendőrség állítólag 6 000 dollárt követelt azért, hogy szabadon engedje a 2010 júniusában a dél-kirgizisztáni Osh városában tomboló etnikai ellentétek miatt kialakult erőszakhullámmal összefüggésbe hozható gyanúsítottat.

Hugh Williamson, a Human Rights Watch közép-ázsiai irodájának igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani gyilkosság ékes példája a Kirgizisztánban dúló korrupciónak és a kisebbségek elnyomásának.

Az orosz állampolgárságú Kalurzajevet elfogatási parancs nélkül hurcolták el otthonából, majd a börtönben hosszasan bántalmazták. Mikor kiengedték, állapota napról napra rosszabbodott, míg végül két nappal azután, hogy haza mehetett feleségéhez, életét vesztette a kínzások következtében.

Karulzajev felesége az orosz konzulátushoz fordult segítségért, akik jelenleg is figyelemmel kísérik az ügy kivizsgálását. Kirgizisztánban 1977 óta súlyosan büntetendő bűncselekménynek számít a kínzás, ám az üzbég nemzetiséggel szembeni rendkívül erőszakos hatóságo fellépés továbbra is igen elterjedt az országban.

Itt olvashatsz többet a témáról: http://www.hrw.org/news/2011/08/11/kyrgyzstan-death-follows-police-torture

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.