Back Ön itt van: drogok és gondolatok

Drogok és gondolatok

Drogok kapcsán mindig eszembe jut egy szó: miért?!
Miért használnak kábítószert az emberek? Miért kezdik el?
Volt egy tanárom, aki azt mondogatta nekünk cinkos és egyben kétértelmű hangsúllyal, hogy „Ha nem vagy szomjas, akkor miért iszol?"

Az alapkérdés tehát, ha valaki nem érzi jól magát, vagy úgymond nincs épp jóban magával, miért nyúl olyan szerekhez, amelyektől csupán pár órára, de azt az érzetet kapja, mintha egy csapásra elmúlna minden gondja. Aztán persze, még rosszabb állapotba kerül, mint előtte.
Lelki gyengeség talán az oka? Milyen következményekkel jár akár csak egyetlen rossz döntés?
Leginkább a fiatalokat érinti a téma. Hiszen, ők vannak kitéve a tájékozatlanságnak, és a szórakozóhelyeken gyanútlan áldozatra leső „vadászainak".
Sajnos, érzésünk szerint attól senkit nem mentünk és nem akarhatunk megmenteni, hogy kipróbálja, amire kíváncsi. A megelőzés viszont pont ezért annál nagyobb jelentőséggel bír. Véleményünk szerint igenis fontos, hogy tudja mindenki, mit vállal, képes legyen felmérni az esetleges következményeket. Legyen szó marihuanáról, kokainról, heroinról, LSD-ről vagy egyéb kábítószerről. Hiszen a kutatások bizonyítják, nagyon hamar függőséget tudnak okozni a tudatmódosító szerek.
Aki pedig függővé válik, az nem szabad. Aki függő, az nem ura az életének. Aki nem tudja irányítani az életét, az mégis hogyan lehetne boldog?
Szintén felmérések mutatják, hogy a legszegényebb és a legelitebb réteg körében a legmagasabb a droghasználók száma.
Ismét felvetődik bennem a kérdés, miért?
A nyomorúságban élők a kilátástalan helyzetükből való menekülés gyanánt, a gazdagságban „fürdőzők" pedig, a túlzott jólét miatt, hiszen könnyen hozzájutnak, a pénz nem akadály. Hangzik a logikus válasz. De valójában ez nem ad magyarázatot a probléma egészére.
Azt ugyanis valószínűleg a legegyszerűbb és legfontosabb érzelmek, körül kell keresni.
Ha szeretettel, megértéssel és odafigyeléssel vagyok a másik ember iránt, és én is megkapom ezt másoktól: a családomtól, barátaimtól, vagy akár idegenektől, mindegy, hogy paprikás krumpli, vagy libamáj lesz a vacsora. Nem lesz okom, úgymond menekülni a helyzetből, nem lesz bennem feszültség, s nem kell pótszereket szednem, amelyek csak látszólag okoznak örömöt, valójában hatalmas rombolást végeznek a szervezetben. Ha odafigyelünk egymásra, valóban meghallgatjuk és megértjük egymás gondolatait, a problémákra is hamarabb találunk valódi megoldást.
Érdemes átgondolni, hogy milyen utat választunk, mert ahogy mondják: az élet rövid.
Mire ezt a rövid cikket befejezem újabb percek teltnek el, a Földön nekem szánt időből.
Aki önpusztító életet él, jóval kevesebb időt tölthet, közöttünk. A kábítószerek ugyanis bizonyítottan megrövidítik az életet.
Hiszem, hogy mindig van megoldás, mindig van kiút. De az dönt, hogy Te mit hiszel.

Néhány elérhetőség, ha segítségre szorulsz: Hívd!

http://www.sulinet.hu/legyesz/2szam/drogambulancia.html

http://www.csaladinet.hu/index.php?module=news&target=article&id=433

Tovább a kategóriában: « Élhető?

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.