Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív A közönyösség ára: határtalan gyermekprostitúció a világ körül
2010. február 18., csütörtök 00:00

A közönyösség ára: határtalan gyermekprostitúció a világ körül

Írta:  Szabó Gabriella és Köhler Krisztina

Határtalan gyermekprostitúció a világ körül

A gyermekprostitúció a 21. században korábban nem tapasztalható mértékben indult virágzásnak. Okolhatnánk emiatt a gazdasági válságot, a médiát, amely napról-napra egyre lejjebb és lejjebb tolja az ingerküszöbünket, közönyösséget eredményezve, vagy a gyermekek „mesterségesen" felgyorsított gyerekkorát, amelyből minél hamarabb ki akarnak nőni. De valójában mi késztethet egy kiskorú fiatalt arra, hogy testét árulja, vagy ami még rosszabb, arra kényszerítsék, hogy felnőtt emberek saját kényük-kedvük szerint szexuálisan kihasználják?

szubjektiv_kozonyossegara
A gyermekprostitúciót sok helyen egyszerűen úgy írják le, mint a gyerekek üzleti jellegű szexuális kihasználása. Ez a megfogalmazás ugyan helyénvaló, ám korántsem foglalkozik a jelenség mögött rejlő érzelmekkel.
Több okra is visszavezethető, ha egy gyermek erre a „pályára" adja a fejét. Az alapját sokak szerint az adja, hogy akit már családon belül szexuálisan bántalmaztak, sokkal könnyebben belekerülhet a gyermekprostitúció véráramába. Ehhez a legnagyobb „segítséget" pont a bántalmazó adja, aki tovább ajánlja ismerőseinek a gyerek szolgáltatásait, és később vagy maga veszi kezébe az irányítást a gyermek munkája felett, vagy jó pénzért átadja egy futtatónak. Egyre nagyobb problémát jelent az is, hogy a gyermekek önként válnak a prostitúció elkötelezettjévé, bízva a kecsegtető anyagi javakban, melyből megvásárolhatják a legújabb technikai kütyüket és játékokat, vagy éppen a mobilfeltöltő kártyáikat. Erre külön szót is alkottak, a prostitúció e formáját találóan „zsebpénz-prostitúció"-nak nevezik.

Ázsiai kéjutazás
Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a társadalom tagjai tisztában vannak e jelenséggel, miért nem mennek elébe a gyermekprostitúciónak? A legtöbb országban a gyermek-prostitúció illegális, mégis, sokak előtt ismert a szexturizmus, amely a Távol-Keleten valódi virágkorát éli – és amelybe nagyon is beletartozik a fiatalkorúak szexuális foglalkoztatása. A fogalom meghatározása azonban nem egységes, ugyanis míg a thai kormány a tizenöt és tizennyolc év közöttiekre használja a kamaszprostitúció fogalmát (a fiatalokat ekkortól már lelkileg és fizikailag is érettebbnek tekintik), addig Japán a tizenhárom-tizennyolc évesekre. Kínában pedig, ha valaki egy tizennégy éves kor alatti gyermekkel lép szexuális kapcsolatra, súlyosabb bűncselekménynek számít, mint egy felnőttön elkövetett nemi erőszak. A legtöbb országban ugyanis a tizennégy évet tartják beleegyezési korhatárnak – ez viszont nem igazán nevezhető tudományosan megalapozottnak.
Ázsiábana szexturizmust ma románcturizmus néven próbálják elfogadhatóbbá tenni. A leggyakoribb célpont Thaiföld és Kenya, ahol a helyi lakosok, és így a fiatalok is, könnyű pénzszerzési lehetőséget látnak az európai és amerikai vendégek különleges szórakoztatásában. Thaiföldön ráadásul annyira kiépült az iparág, hogy valóságos klub-birodalomjött létre Bangkokban, és szexuális témájú kirándulásokra invitálják a külföldieket. Azonban a gyermekprostitúció klienseinek zömét még így is a helyi lakosok teszik ki.

Megdöbbentő adatok Ázsiából
Egyes NGO-k becslései szerint Thaiföldön a prostituáltak több mint harmada tizennyolc év alatti. A vietnami gyermekprostitúcióról szóló ILO tanulmány arról számol be, hogy a tizennyolc év alattiak kb. 5-20%-a függ a prostitúciótól. Az UNICEF becslése szerint a Fülöp-szigeteken mintegy hatvanezer gyermek dolgozik prostituáltként, és a kétszáz bordélyáról hírhedt Angeles City-ben is foglalkoztatnak gyermekeket. Indiában kb. kétszázezer nepáli – nagyrészt tizennégy év alatti – lányt adtak el piros lámpás körzetekbe. Az ENSZ Gyermekkereskedelemről, Gyermekprostitúcióról és Gyermekpornográfiáról szóló Különleges Jelentése egymillió főre becsüli az ázsiai szex-kereskedelmek áldozatainak számát.

Európában barangolva
A holland prostitúció alapfilmjének tartott Loverboy című film szerint Nyugat-Európában a lányok prostituálása sablonszerű: egy fiú összejön egy nála fiatalabb lánnyal, randizgatnak, a fiú kényezteti a barátnőjét. Pár hét múlva azonban a fiú bejelenti, hogy tönkrement, és ha szereti őt a lány, segítenie kell rajta. A naiv lányból így lesz prostituált.
Svédországban 2002-ben egy segítő csoportot hoztak létre a fiatalkorú prostituáltak támogatására, valamint a parlamenttel közösen készítettek egy tervet, a gyerekprostitúció visszaszorítására.
Sajnos, a kelet-európai példák még ennél is elkeserítőbbek. A cseh-német határ közelében 1996-ban kezdte vizsgálnia német UNICEF a határ közeli falvakban bujkáló gyerekek és fiatalok helyzetét, akik német turistáknak kínálták fel magukat. A legtöbbjük hátrányos helyzetű cseh vagy szlovák családból érkezett, ahol az egyik vagy mindkét szülő alkohol- vagy drogfüggő volt. Sokukat megerőszakolták, vagy tartósan bántalmazták otthon, mielőtt elszöktek, de előfordult, hogy a szülők küldték el őket, hogy prostitúcióval keressenek pénzt.
Oroszországban 2000-ben indítottak vizsgálatot a kiskorúak szexuális bántalmazása és prostituálása miatt. Egy alkalommal hatvanöt gyermeket hallgattak ki, lányokat és fiúkat vegyesen, a legfiatalabb kilenc éves volt. Elsősorban a nyugati kliensekre várakoztak, és először koldultak, azután ajánlották a szexuális szolgáltatásaikat. A többiek közvetítőkön keresztül szerezték az ügyfeleiket: a szüleik, az idősebb társaik, vagy drogdílerek segítségével. Gyakran nem pénzt, hanem alkoholt, ételt, ruhát esetleg ékszert kaptak fizetségül. Egy 2009-es lengyel tanulmány szerint az ottani fiatalkorú lányok jelentős százaléka azért bocsátja áruba a testét, hogy márkás ruhákat vásárolhasson, cigit és alkoholt vehessen, ha szórakozni megy, és ezáltal a kortársai felnézzenek rá. Mások a modellkarrierjük beindulását várják a „támogatóik" segítségével. A szomorú tény az, hogy egy-két lánynak valóban sikerül a testén keresztül a kifutókra jutni. A kérdés azonban az, hogy megéri-e?
És mi a helyzet hazánkban? ARubicon folyóirat egy 1998-as cikke szerint a gyermekprostitúció egyre inkább elterjedtté válik, és sajnos, a magyar gyerekekről készült pornó videókat Nyugat-Európában még mindig előszeretettel vásárolják. Pár éve egy magyar kereskedelmi csatorna teletext oldalán tizenéves fiatalok kínálták fel szolgáltatásaikat pár ezer forintért. Akkor nagy botrányt kavart, azonban a mai napig megtálalhatóak a hasonló hirdetések a médiában. Elkeserítő, hogy egyes kutatások szerint Magyarországon gyakran még mindig a prostituáltat tartják hibásnak, meg akkor is, ha kiskorú.

Amerikai kitérő
Egy 2001-ben készült kutatás szerint (Dr. Richard Estes és Dr. Neil Alan Weiner )az USA-ban kb. százhatvankétezer fiatalkorú hajléktalan lett a gyermekprostitúció áldozatává, és ötvennyolcezerre becsülték az otthonokban üzleti jellegű szexuális kihasználást szenvedettek számát. Vagyis a nevelőintézetben levő gyerekek harminc százaléka, az utcán élő hajléktalan fiatalok hetven százaléka esett áldozatául a szexuális kihasználásnak.
További megdöbbentő adat az is, hogy minden harmadik utcai prostituált még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét, a nem utcai (sztriptízklubban, masszázsszalonban dolgozó) prostituáltaknak pedig a fele tizennyolc évnél fiatalabb. A kiskorú prostituáltak gazdaságilag egyre több hasznot hoznak a futtatóiknak. És amíg lesz rájuk kereslet, addig bizton állíthatjuk, hogy a gyermekprostitúció felszámolása nagyon nehéz lesz.{jcomments on}

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.