Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Idegenek a kertemben
2010. április 15., csütörtök 01:00

Idegenek a kertemben

Írta:  Horváth Veronika

Az Idegenek a kertemben egy migrációval foglalkozó filmcsomag, melyben valódi történeteken keresztül nyerhetünk bepillantást az Európában élő bevándorlók életébe. A projekt megvalósítója a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány, kiknek felhívására több mint száz, a bevándorlók migrációjával foglalkozó dokumentumfilm érkezett.

Az alkotásokat egy öttagú kurátori testület értékelte meghatározott szempontok alapján, majd ezekből választották ki a 34 filmet tartalmazó gyűjteményt. A szükséges jogokat megvásárolták, a filmeket magyar felirattal látták el, így került a nagyközönség elé az Integrációs Dokumentumfilmek Fesztiválján, mely március végén került megrendezésre a budapesti DocuArt Kocsiszínben. A négy nap során a filmek bemutatása mellett beszélgetéseket szerveztek a művek résztvevőivel és alkotóival.

A filmek szereplői hús- vér emberek, a mindennapok valódi hősei. Személyes történeteken, egyéni sorsokon és tragédiákon keresztül figyelhetjük meg, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük azoknak, akik hazájukat elhagyva egy másik országban próbálnak új otthonra lelni. A bevándorlókkal szembeni ellenszenv valódi okának az ismeretlentől való félelem, az információhiány tekinthető. Ezen a hozzáálláson kíván változtatni a dokumentumfilm-gyűjtemény.

A migráció kérdése mindennapi életünk velejárója, olyan jelenség, mely megannyi lehetőséget rejt magában. Mások kultúrájának ismerete gazdagítja mindennapjaikat, elősegíti az egymás közti kommunikációt és megértést. Ennek köszönhetően ledőlhetnek azok a korlátok, melyek az előítéletekből fakadnak.

Kinek szól valójában a gyűjtemény? Azoknak, akik segítséget tudnak nyújtani, hogy az „idegenek” otthonra találjanak az ismeretlenben. A filmekben bemutatott emberek története segíthet abban, hogy helyzetüket közelebb érezzük magunkhoz, elfogadjuk őket, a távolság megszűnésével pedig esélyt kapunk a kulturális összefonódásra.

A projekt nem ért véget a filmek vetítésével, a szervezők ingyenes DVD- kölcsönzés keretében teszik lehetővé a filmcsomag terjesztését az oktatásban, kultúrában, kutatásban dolgozó személyek számára, kiknek célja a toleranciára való nevelés és a diszkrimináció elleni küzdelem.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.