Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra 25 éve történt – Anders Østergaard & Rácz Erzsébet: 1989
2015. január 24., szombat 19:23

25 éve történt – Anders Østergaard & Rácz Erzsébet: 1989

Írta: 

Anders Østergaard és Rácz Erzsébet 1989 című filmje a Szovjetunió bukásának végnapjait mutatja be a magyarországi események tükrében. A humorral átitatott dokumentumfilm központi figurája Németh Miklós, aki a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának 13. elnöke és a harmadik magyar köztársaság első miniszterelnöke volt.

1989. november 9-e volt az a nap, amikor a berlini fal megszűnt a kettéosztottság szimbóluma lenni, ekkor omlott le ugyanis a fal, amely három évtizeden keresztül megosztotta Németországot, s egyben Európát. Az idősebb generáció minden bizonnyal még élénken emlékszik a 80-as évek végén és a 90-es évek elején történt, nagy jelentőséggel bíró eseményekre, a fiatalabb generációk számára viszont ez az időszak már nem lehet több puszta történelemnél, amelyről talán nem esik kellő szó, pedig illene.

Østergaard és Rácz történelemleckéjükben a komoly és olykor meglehetősen szomorú események által megteremtett enyhén (bús)komor hangulatot rendre humorral oldják fel. A dokumentumfilm játékfilmes elemeket is felvonultat, a történelem bizonyos momentumait újra játssza, de maguk az érintettek is vissza-visszaemlékeznek. Az átlagpolgárok mellett megszólalnak politikusok, főként Németh Miklós, aki kormányzása idején olyan intézkedések sorát hozta meg, amelyek katalizátorként működtek a vasfüggöny lehullásának folyamatában. A médiában Horn Gyula, az akkori külügyminiszter ugyan többet szerepelt, az 1989 viszont a színfalak mögé invitál bennünket. Kiderül például – legalábbis számomra –, hogy Horn a kamerák előtt pózolva egy újonnan felhúzott drótkerítést vágott el, az eredetit ugyanis már korábban lebontották.

A film továbbá megemlékezik azokról is, akik a határ mentén vesztették életüket, pont mielőtt megnyitották volna azt. Másoknak viszont sikerült, és még csak szökniük sem kellett. Nem is olyan régen több helyütt „Danke Ungarn” feliratokat láthattunk, megköszönve Magyarországnak, hogy 1989. szeptember 11-én megnyitotta a magyar határt a keletnémet turisták előtt Ausztria felé.

Magyarországon hiányolják a rendszerváltásról készült filmeket, az 1989 most ezt az űrt tölti be kicsit, bár az elmúlt 25 év eseményeire nem tesz semmiféle utalást, inkább csak az 1989-ben történt „csodára" fókuszál. Emiatt Østergaard és Rácz közös műve kicsit lóg a levegőben, de tökéletes kiindulópontja lehet egy alapos utánanézésnek, s bizos elemévé válhat a már elkezdődött diskurzusnak 1989-ről, a rendszerváltásról és azt az követő 25 évről.

A filmet a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesziválon láttuk.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.