Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra Csak egy turista vagy?! – Ruben Östlund: Lavina
2014. október 09., csütörtök 17:35

Csak egy turista vagy?! – Ruben Östlund: Lavina

Írta:  Majsa Barbara

 

Ruben Östlund a 2012-es Play – Gyerekjáték című filmje után ezúttal családi drámát rendezett, de a már megkezdett úton haladt tovább, hiszen a Lavina is fontos társadalmi kérdéseket vet fel, bár már nem annyira dokumentarista stílusban, mint a svéd korábbi játékfilmjei.  

A magyar címalkotók ismételten mellélőttek kicsit, bár jelen esetben inkább csak a hangsúlyt helyezték máshová, a svéd mozgókép címének szó szerinti fordítása ugyanis Turista lenne, amely nemcsak arra utal, hogy a svéd-norvég család épp a francia hegyekben nyaral, de a férfi családban betöltött szerepére is. Ruben Östlund, ahogyan már megszokhattuk tőle, most is éles kritikai hangot üt meg, ezúttal azonban nem merészkedett olyan messzire, mint, mondjuk, tette azt a Play című drámájával.

A Lavina történetét akár egy mondattal össze lehetne foglalni: egy négy főből álló, svéd-norvég család a francia hegyekben nyaral, a kezdeti boldog óráknak viszont egy lavinának köszönhetően rövidesen vége szakad, így a csalódottság, a keserűség és a bizonytalanság érzete keríti hatalmába a szülőket és gyermekeiket. Történik ugyanis, hogy a család békésen ebédel az étterem teraszán, ahol mindenki a közeledő hózuhatagot filmezi, majd amikor az nem áll meg, a vendégsereg menekülni próbál, s az apa ahelyett, hogy a családját mentené, a fiát is majdnem félrelökve az iPhone-jával és a kesztyűjével a kezében rohanni kezd. Miután a veszély elmúlt, mindenki visszaül a helyére, az apa is, és mintha mi sem történt volna, viccelődni kezd a lavináról, amely után már semmi sem lehet a régi. Az anya próbál magyarázatot találni, és meglepően tapasztalja, hogy páran bizony más életfelfogás szerint élnek, mint ő, de ettől függetlenül a maguk módján felelősséget vállalnak tetteikért. A külvilág azért nem átall olykor lesújtó véleményt formálni róluk…

De vajon ki tudja jobban, hogy mi a jó az egyén és a családja számára? Miért gondoljuk úgy, hogy csak egy családmodell működik? Miért hisszük, hogy mindenkinek ugyanúgy kell élnie? Egyáltalán miért állítunk fel maguknak olyan íratlan szabályokat, amelyeket bizonyos helyzetekben valószínűleg úgy sem tudunk betartani? Kivel beszéljük meg a problémáinkat: a párunkkal vagy barátokkal, esetleg házassági tanácsadóval? Vagy kezdjünk minden napot új lappal, ahogy a hókotrók minden egyes nap kezdetén eltüntetik a tegnap nyomait? Valamint miért tekintjük – még a 21. században is – annyira természetesnek, hogy a férfi a család feje? Ezek mind olyan kérdések, amelyek megfogalmazódhatnak a nézőkben, de válaszokat ne nagyon várjon senki.

Östlund a Play című filmjéhez hasonlóan egy megoldásra váró helyzettel zár, de a Lavina, ellentétben a 2012-es mozgóképpel, már ízig-vérig játékfilm, a rendező dokumentumfilmes múltja a legkevésbé sem látszik már rajta, a táj és az emberi interakciók azonban még mindig központi szerepet foglalnak el. A dráma Bunuel A burzsoázia diszkrét bája c. 1972-es művét idézi meg, legalábbis ami a drámai és komikus elemek vegyítését illeti. Az operatőri munka és a színészi játék remek, bár senkinek nem ajánlom a film előtt megnézni az Äkta människor c. svéd sorozatot az apát játszó Johannes Bah Kuhnke személye miatt.

Ruben Östlund játékfilmje nem véletlenül részesült remek kritikai fogadtatásban, a Lavinában a zenehasználattól kezdve a dialógusokon át minden működik, nincsenek üresjáratok. Emellett az ironikus hangvétel lehetőséget teremt arra, hogy nevetések közepette kicsit mindenki magába nézzen, valamint elgondolkozzon a saját és a társadalom által felállított értékrendek létjogosultságán.

Ruben Östlund Lavina c. filmjét a Cirko Film forgalmazza.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.