Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ember Kiáltvány a jövő városáért
2014. augusztus 09., szombat 14:40

Kiáltvány a jövő városáért

Írta:  Nagy Ibolya

 

A városkép a radikális átalakulás szélén áll, így még sohasem volt ilyen fontos, hogy a várostervezők, az építészek és a vezetők egyaránt figyelembe vegyék azokat az új módszereket, amelyek segítségével a jövőben alkothatnak.

Városaink laboratóriumként szolgálnak különböző kísérletekre egy olyan új platformot szolgáltatva, amely új és innovatív módszerek kitalálására inspirál. Városaink sikere és rugalmassága abban rejlik, hogy széles skálán tudjunk gondolkodni – a lakók véleményét számon tartva – a társadalmi, területi és gazdasági környezet együttes figyelembevételével.

Gondoljunk az új koncepciókra a tervezéskor és reagáljunk a gyors városi átalakulásra!

A város egy hatalmas, valós laboratórium, ahol ötleteket lehet tesztelni, adatokat lehet gyűjteni, s ahol a megszerzett tudás alkalmazható. Valamennyire el kell határolódnunk a tervektől, a statisztikáktól és az általános stratégiáktól, ki kell mennünk az utcára és egyszerű, gyakorlati módszereket kell alkalmaznunk, hogy a konkrét városi konfliktusokkal szembesüljünk.

Emberi lényként hozzászoktunk a növekedéshez és a fejlődéshez – az életben a zsugorodás a halál előjele. A mai változó városi formák miatt viszont el kell ismernünk, hogy ez a csökkenés nem feltétlenül jelenti a városok hanyatlását, hanem úgy kell rá gondolnunk mint egy más jellegű fejlődési lehetőségre. Be kell fejeznünk a Detroithoz és Clevelandhez hasonló zsugorodó városokat célzó javításokat – hiány idején a problémák akár javíthatatlanok is lehetnek –, és inkább azokra a városrészekre kell koncentrálnunk, amelyek a nehézségek ellenére is virágoznak. Nem szabad hagynunk, hogy a túldramatizált városcsökkenés megbénítsa a képességünket, hogy tenni tudjunk azért, hogy elősegítsük a haladást, amely a közösségre hat.

„Egy jó város nem összetévesztendő egy népes várossal” – mondta Arisztotelész.

Hallgassunk a polgárokra a felhasználó-orientált városok tervezésében!

A társadalmilag fenntartható közösség nyitott, de biztonságos mindennapi eseményei és látványa részvételre ösztönöz. A közösség áll minden szomszédság és kerület középpontjában, ezért annak érdekében, hogy ezt megújítsuk, meg kell hallgatni a lakókat, hiszen ők a hely szakértői. A közösségi részvétel, a „co-design” és más hasonló stratégiák kulcsfontosságúak annak érdekében, hogy azonosítsuk, megértsük a vágyakat, az ambíciókat és az aggodalmakat, amelyek a fejlődést alakítják és befolyásolják a gyakorlati tervezési megoldásokat.

A város változó arca miatt a tervezés során az összes társadalmi rétegre oda kell figyelni. A városoknak van egy alapvető emberi tényezője – sokkal több dolog határozza meg a város térbeli formáját, minthogy mekkora tőkét használnak. Végül is egy térség sikeres regenerációja nem azt jelenti, hogy megváltoztatjuk, hogy ki él ott, hanem hogy egy mindenféle konfliktussal rendelkező közösséget tudjunk támogatni.

„A városok csak akkor és csak azért képesek mindeni számára nyújtani valamit, ha mindenki által együtt emelték azokat” – mondta J. Jacobs.

Támogassa a városok szerves és nyitott növekedését!

A tabula rasa regeneráció helyett ez a lassú és egyenletes szerves fejlődés az, ami létrehozza a legrugalmasabb közösségeket. Ahogy a természet fokozatosan újul meg a metszés-újranövés folyamatán keresztül, így kell a kerületeink és városaink átalakítására is gondolni. Több bizalmat kell fektetnünk a város non-lineáris adaptációjára, amely a jó közösség és a vitalitás alapja.

Egyrészt elő kell segíteni a városi fejlődést, de oda kell figyelni arra is, hogy ez ne váljon a város már meglévő erősségeinek rovására. Ez azt jelenti, hogy a szegényebb közösségeket is figyelembe kell venni, akik már az igényeikhez optimalizálták a forrásokat a biztonságosabb, rugalmasabb helyek érdekében az infrastruktúra, a kényelem és a lakhatás területén. Ezek az újító és kísérleti megközelítések intelligens, fenntartható és holisztikus városi növekedési stratégiákká alakíthatók.

A jövő dizájnja és folyamatos újraképzelése

Az UCL Urban Labs egy nemrégiben szervezett rendezvényén mutatták be, hogy egy épület átlagos életkora London belvárosában mindössze 17 év, tehát ahelyett, hogy egyféle használatra tervezünk épületeket, ezeknek sokoldalúnak kellene lenni, hogy számos igényt kielégítsenek. Természetesen nem tudjuk megjósolni a jövőt teljes egészében, az infrastruktúra hosszú távra történő tervezése létfontosságú, illetve ha egy szerkezetet csak rövid élettartamúra építenek, építsék elbonthatóra.

Forrás: http://urbantimes.co/2014/06/a-manifesto-for-the-future-city/

Fotók: Trey Ratcliff, Navaneeth KN

 

Média

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.