Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ember Bőrszín, állampolgárság és termékenység
2014. március 26., szerda 14:22

Bőrszín, állampolgárság és termékenység

Írta:  Nagy Ibolya

A béranyaság évtizedek óta ismert fogalom, azonban a módszer napjainkban már inkább egy iparág részének tekinthető, mintsem egy jóindulatú cselekedetnek, amellyel meddő párokat segítenek abban, hogy gyermekük születhessen.

A fehér bőrszín mindenek felett

A béranyaság, tehát a folyamat, amikor egy nő magzatot hord ki a testében egy másik személy részére, évek óta vitatéma. Faji szempontból vizsgálódva – többek között – Dorothy Roberts, a téma nemzetközileg elismert tudósa is hangsúlyozta, hogy a béranyaságot és egyéb, a termékenységgel kapcsolatos módszereket leginkább a vagyonos fehér emberek veszik igénybe, hogy szőke hajú, kék szemű gyermekeik szülessenek, amíg fekete, barna vagy ázsiai nők idejét és igyekezetét használják, hogy mindez megvalósuljon.

A béranyaság mostanra annyira költségessé vált az Amerikai Egyesült Államokban – és máshol is –, hogy az emberek Indiában kezdtek el béranyákat keresni, ezzel „csecsemőgyárakat” és „béranya-turizmust” kreálva. Roberts megemlíti, hogy nem fehér béranyákat egyedülálló gazdag fehér férfiak is alkalmazhatnak, hogy továbbadják vagyonbeli – és genetikus – örökségüket. Továbbá tehetős nők – bőrszíntől függetlenül – ezzel a módszerrel elkerülhetik a terhességgel és a gyermekszüléssel járó egészségügyi problémákat és kellemetlenségeket, és végül mégiscsak a saját gyermeküket vehetik majd a karjaikba.

Az utóbbi években a béranyaság igénybevétele tehetős nem fehér nők alkalmazására is kiterjedt. Kínában például a béranyaság különböző okok miatt egyre populárisabbá válik a felsőbb osztályban: terméketlenség, Kína „egy gyermek” politikája és a vágy, hogy a szülők amerikai állampolgárságot szerezzenek maguknak és gyermeküknek.

Míg sokan a saját petesejtjüket és spermájukat használják, egyre többen fogadnak el petesejt-donációt a béranyától. Egyesek direkt magas, szőke donorokat keresnek, hogy eurázsiainak kinéző gyermekük lehessen, akik, az ügyfelek véleménye szerint okosabbak és vonzóbbak. Mindeközben egy ghánai klinika felfedte célját, ami nem más, mint félvér gyermekeket, ezzel pedig egy félvér világot létrehozni. A klinika alapítója szerint Afrikának több kevert bőrszínű emberre van szüksége, az ügyfeleinek továbbá mentális és fizikai szépséggel megáldott gyermekeket ígér. Továbbá hozzátette azt is, hogy ezek a gyermekek Afrika jövőbeni fejlődéséhez is hozzájárulnak majd. Jelentések szerint 3000 dollárért ajánlanak ivarsejteket, többek között az USA-ból és Nagy-Britanniából.

Míg a legtöbben úgy gondolják, hogy jó dolog segíteni abban, hogy másoknak gyermekük lehessen, sok bonyolult ügylet köthető magához a jelenséghez. Míg sokunk ignorálja a béranyaság létezését a világban, és reménykedik benne, hogy megszűnik, a módszer egyre inkább elterjedté válik. Ezenkívül a szegényebb rétegből származó színesbőrű nők kihasználása is súlyos probléma, hiszen inkubátorként kezelik őket, akik utódot hoznak világra a gazdag fehéreknek.

Miért vannak olyan kínai és ázsiai emberek, akik az olyan embereket részesítik előnyben, akiknek fehérebb a bőrük? Miért látnák az afrikaiak túl feketének a saját kontinensüket? A vagyonos kínai, ghánai emberek esete, akik félvér gyermekeket szeretnének egy másik problémát tár elénk: a fehér felsőbbrendűség hatásait, ami szimbolikus erőszakban mutatkozik meg.

Gazdag kínaiak amerikai béranyákat alkalmaznak gyermekenként 120 000 dollárért

Vagyonos kínaiak amerikai nőket fogadnak fel gyermekük béranyjaként, amivel egy apró, de gyorsan növekedő, 20 000 dolláros dizájner bébikben „mért” üzletet biztosítanak Kína elitje számára.mA béranya-közvetítő ügynökségek mind az USA-ban, mind Kínában olyan gazdag kínai ügyfeleket szolgálnak ki, akik az ország szigorú családtervezési törvényeit akarják kikerülni, akiknek nem lehet saját gyermekük, vagy akik amerikai állampolgárságú gyermeket szeretnének. A családként való emigráció egy másik hajtóerő – amerikai állampolgárok 21 éves koruk után jelentkezhetnek a szüleiknek zöldkártyáért.

Nincs adat arról, hogy összesen hány kínai keresett vagy használt amerikai béranyákat, de az ügynökségek mindkét országban azt jelentették, hogy az elmúlt két évben drasztikusan nőtt a kereslet. Amerikai termékenységi klinikák és béranya-közvetítő ügynökségek kínai nyelvű honlapokat készítenek és mandarin nyelven beszélő embereket vesznek fel munkatársnak. A bostoni Circle Surrogacy féltucat kínai béranyaügyet intézett az elmúlt öt évben, állította az elnök, John Weltman.

Ghánai meddőségi klinika arra biztatja a párokat, hogy kevert bőrszínű gyermekük legyen Afrika jövőjének érdekében

Gondolta volna bárki, hogy eljön a kevert bőrszínű gyermekek ideje Ghánában? A modern tudománynak köszönhetően akárkinek félvér gyermeke lehet anélkül, hogy házasságot kellene kötnie vagy szexuális aktust kellene létesítenie egy másik bőrszínű emberrel.

A mesterséges megtermékenyítés nyomában haladva a kísérlet, hogy egy új társadalmat – félvér világot – teremtsenek, egyre népszerűbb Ghána fővárosában, Accrában. Amilyen képtelenül hangzik – tekintve, hogy a „félvér” kifejezés különösen Európában és Amerikában befeketíti az emberek társadalmi helyzetét –, a vállalkozás pártfogói hisznek abban, hogy a félvér identitású emberek jobb kilátásba helyeznék Afrika jövőjét.

„A Félvér Világot azért alapították, hogy Afrikát a szépség és gazdagság földjévé, tehát minden ember álmainak földjévé változtassa. Hiszünk abban, hogy az élet Afrikában kezdődött, és itt is fog befejeződni” – posztolták a pártfogók a Facebook-oldalukon. A kampány az afrikai párokat és azokat az egyedülálló nőket célozza meg, akik félvér gyermekeknek szeretnének életet adni. Egy lehetőség, ami egész életre szól, relatíve megengedhető áron.

Habár a kampány fő szószólója nem fedte fel kilétét, az infoboxx.com vizsgálódásának gyanúsítottja Augustine N.K. Boateng, a marokkói Mohammed Premier Egyetem volt diákja. Amikor felkeresték a frissen létrehozott honlapján feltüntetett telefonszámon, hogy osszon meg néhány részletet a folyamatról, és arról, hogy milyen szintű pártfogója a dolognak, csak annyit mondott, hogy „ebben a korai szakaszban nem szeretné beavatni a médiát”. Kiderült, hogy a Boateng szinte minden nemzetiségből ajánl ivarsejteket az ügyfél kérésétől függően, beleértve az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. A félvér gyermekekben üzletet látó vállalkozó büszke arra, hogy mentális és fizikai szépséggel ellátott gyermekeket ad nőknek és pároknak egyaránt. „Egy új világ van születőben, és ez olyan, mint az apály, vagy vele úszol, vagy lemaradsz. Te is az új generáció áldása lehetsz!” - posztolta a Facebookon. Boateng szerint egy „hatalmas faji rés található Afrika és a világ minden más része között”, amit a félvér gyermekek nemzésével akar áthidalni.

 Cikk és képek forrásai:

 

Média

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.