Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ébresztő Az EU törekvései az emberkereskedelem felszámolása érdekében
2014. augusztus 20., szerda 18:19

Az EU törekvései az emberkereskedelem felszámolása érdekében

Írta:  Arnold Eszter

 

Az emberkereskedelem igen súlyos, az emberi jogok megsértésével járó bűncselekmény, amely nagyon sokszor kapcsolódik a szervezett bűnözéshez és az egyik legjövedelmezőbb bűncselekmény-fajta világszerte. Százezres nagyságrendű azoknak az embereknek a száma, akik áldozatul esnek az Európai Unión belüli vagy oda irányuló kereskedelemnek.

A rabszolgaság modern formája

A kereskedelem más mint az illegális bevándorlás vagy az illegális bevándorlók csempészete. Egy emberkereskedők által az EU-ba bejuttatott személy a határok átlépése után is  embertelen körülményeknek van kitéve, és a kereskedők továbbra is hasznot hajtanak belőle. A bűncselekmény okaként általában a szexuális és munkabeli kizsákmányolás vagy a belsőszervek eladása jelenik meg. A nők és a gyerekek különösen veszélyeztetett csoportot képeznek; a nők és a lányok a gazdaságilag kihasználtak 56%-át, míg a szexuálisan kizsákmányoltak csaknem annak egészét, pontosabban 98%-át teszik ki. A gyerekeket gyakran kéregetésre vagy apróbb bűncselekmények – mint például lopások – kivitelezésére használják.

Az áldozatok védelme, az elkövetők büntetése

Az Európai Bizottság a témát emberi jogi és nemi szemszögből közelíti meg, elsősorban a megelőzésre, a bűnösök elítélésére és az áldozatok védelmére helyezi a hangsúlyt. A 2011. március 21-én elfogadott új direktíva is ezt tükrözi. Azonkívül, hogy igyekszik a tagállamok saját törvényeihez hasonulni, rendelkezik az áldozatok védelméről, valamint a kevésbé súlyos bűncselekményeknél a büntetés helyett az elkövető megsegítését támogatja.

Növekvő együttműködés, koherencia és átláthatóság

Az új direktíva értelmében a tagállamoknak ki kell nevezniük egy „nemzeti referenst”, aki nemzeti szinten felelős az emberkereskedelem-ellenes tevékenység ellenőrzéséért. A Bizottság szeretné elősegíteni, hogy az országok megosszák egymással a legjobb módszereket, valamint egy megbízható nemzetközi adatbázis felállítását is szorgalmazza a témában. Az együttműködés elősegítése érdekében a Bizottság a magánszektor aktivizálása mellett tervezi, hogy bevon a munkába NGO-kat, törvényt kikényszerítő erőket és olyan nem EU-s országokat, amelyek forrás- vagy tranzitországként szerepet játszhatnak az emberkereskedelemben. 2010-ben a Bizottság kinevezte Ms. Myria Vassiliadout EU-s Emberkereskedelem Elleni Koordinátornak. Az ő feladata az, hogy javítsa a koordinációt és koherenciát az EU intézményei, az ügynökségek, a tagállamok, a nem EU-országok és a nemzetközi szereplők között. A témában indult egy új uniós interenetes oldal is.

Az EU Emberkereskedelem Elleni Napot nevezett ki 2007-ben, október 18-át.

Átfogó megközelítés

Az Európai Unió 2012-ben fogadta el az EU stratégiája az Emberkereskedelem Megszüntetéséért című dokumentumot. Ez a már meglévő, 2005-ös akciótervet frissítette fel a leginkább bevált gyakorlati megoldásokkal, megelőzési módokkal. 5 évre szólóan határoz meg konkrét, gyakorlati lépéseket, mint a már említett prevenció: az áldozatok védelmét és támogatását, a kereskedők bírósági elítélését, nemzeti erők létrehozását és egyesült európai nyomozócsoportok felállítását szorgalmazza a határokon átnyúló ügyek megoldására.

 

Forrás (szöveg és fotó): http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/trafficking-in-human-beings/index_en.htm

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.