Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Velük beszélj, ne róluk!
2010. április 15., csütörtök 01:00

Velük beszélj, ne róluk!

Írta:  V. N.
A Város Mindenkié csoport célja – blogjuk szerint -, hogy a hajléktalan emberek kiálljanak saját méltóságukért és küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. A csoporthoz nem azért mennek a hajléktalanok, hogy pénzt vagy munkát kapjanak, hanem, hogy önként dolgozzanak. Ez egy önkéntes csoport. Nincsenek fizetések, sőt egyesületük sincs, mert úgy érzik, hogy sokat kell még ahhoz dolgozniuk, hogy igazán ütőképessé válhassanak.

A csoport úgy jött létre, hogy a New York-i Picture The Homeless (PTH) négy aktivistája két hétig intenzív képzést tartott Magyarországon harminc, fele részben hajléktalan, fele részben pedig hajlékkal rendelkező résztvevőnek. Bemutatták, hogy hogyan végzik a munkájukat, mi a céljuk, és hogyan lehet a gyakorlatban megvalósítani a „velünk beszélj, ne rólunk” elvet. Ezt a szellemiséget próbálja megvalósítani hazánkban A Város Mindenkié csoport. Az AVM egy önkéntesen működő jogvédő csoport, amely 2009 augusztusában indult. Decemberig arra összpontosítottak, hogy mint közösség megszilárduljanak. Megismerték egymást és önképzéseket is tartottak, hogy tudás szempontjából hasonló szintre hozzák magukat. Jelenleg arra koncentrálnak, hogy egyre több hajléktalan csatlakozzon hozzájuk, hogy széles körű legyen a mozgalom.

A csoport t filozófiája, hogy együtt lehet és kell működni azokkal, akikről beszélnek. Bevonják az érintetteket a jogvédelem folyamatába, hiszen a csoport hajléktalan és nem hajléktalan tagokból áll. A döntéshozatalaikra jellemző, hogy a hajléktalanoknak igazi beleszólása van a csoportot érintő kérdésekbe, hiszen úgy gondolják, hogy abszolút nincs kompetenciahiány bennük. Attól, hogy valaki hajléktalanságban él egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevésbé tudna döntéseket hozni. Jobban tudja, hogy mi az az út, ami a hajléktalansághoz vezet. Vojtonovszki Bálint, az AVM egyik tagja szerint az is egyértelművé vált, hogy – bármennyi jó szándék és empátia ellenére – nem tudják átélni, hogy milyen a társadalom peremén, számkivetettként élni. Erős társadalomkritikai munkát végeznek.

A csoport belső fejlődési célja tehát, hogy hajléktalan emberek kerüljenek náluk vezető szerepekbe. Az AVM egy másik tagja, Udvarhelyi Tessza egy rádióműsorban elmondta, hogy hosszútávon akkor lesznek sikeresek, ha mindenkinek lesz otthona. A realitásoknál maradva pedig akkor ha a megfelelő - például parlamenti - bizottságokban ülni fog egy-két egyenrangú félként döntéseket hozó hajléktalan ember és ha a hajléktalan-ellátás vezetői valóban kikérik majd az érintettek véleményét és nem tárgyként fogják kezelni őket.

A munka elvégzéséhez szükséges, hogy a tagok hetente összeüljenek, és így megosszák tapasztalataikat, információkat juttassanak el egymáshoz. A csoport érdekes működését mutatja, hogy nem szavaznak a tagok. Addig beszélnek az adott témáról, amíg teljes egységbe nem kerülnek. Utána elkezdenek rajta dolgozni.

Különböző területek szerint munkacsoportokba szerveződnek, gyakorlati tevékenységük szerint négy csoportba: a lakhatási, hajléktalan-ellátási, a köztér és a közönségkapcsolati munkacsoportra.

A Város Mindenkié szervezet segítségével az emberek felismerhetik a kollektív cselekvés erejét, ami rengeteg erőt adhat azoknak, akik magukról is nehezen képzelik el, hogy közös cselekvésre képesek, amíg sajnos alapvető emberi igényeik sincsenek kielégítve.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.