Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Hajléktalan lettem egy órára – a Város Mindenkié csoport érzékenyítő programja
2011. december 13., kedd 00:00

Hajléktalan lettem egy órára – a Város Mindenkié csoport érzékenyítő programja

Írta:  Szijártó Livia

December 10-én a Gödör Klubban, az Emberi Jogok Világnapja rendezvénysorozat keretében egy workshop keretében közelebbről is megismerkedhettünk a hajléktalanság nehézségeivel. A Város Mindenkié csoport „Első kézből a hajléktalanságról" címmel interaktív előadást szervezett az érdeklődők részére. Helyszíni tudósítás.

 

godorA Gödör Klubban sétálgatva véletlenül betévedtem az egyik helyiségbe, ahol páran éppen székekkel rendezték be a termet. Amint beléptem, egy kedves lány odajött hozzám, és elmondta, a Város Mindenkié csoport fog workshopot tartani a hajléktalansággal kapcsolatban. Rajtam kívül csak pár érdeklődő jelent meg a programon, pedig nagyon hasznos tapasztalatokkal távoztam onnan.

A beszélgetés elején kiderült, hogy az eligazítást adó lány nem más, mint a Város Mindenkié csoport aktivistája. A Város Mindenkié csoportban hajléktalan emberek és szövetségeseik azért dolgoznak, hogy társadalmunk igazságosabb és elfogadóbbá váljon. Az általuk szervezett workshop két részből állt össze: először bemutatkoztak az esemény szervezői, akik nagyrészt maguk is az utcán élnek, ezután pedig egy interaktív társasjáték keretében ismerkedhettünk meg a lakóhely nélküli személyek nehézségeivel.

A bemutatkozás és a személyes élettörténetek megismerése nagyon tanulságos volt a nézők számára, hiszen valamennyire beleláthattunk abba, hogy milyen problémákkal kellett és kell ma is megküzdeni ezeknek az embereknek, és felemelő azt is látni, hogy a saját nehéz életkörülményeik ellenére, mennyire energiájuk van, hogy segítsenek a hozzájuk hasonlóknak egy jobb élet reményében.

Azt is megtudhattuk, hogy mi most valójában egy iskolai program részesei vagyunk; a Város Mindenkié szervezet egy érzékenyítő csoportfoglalkozást dolgozott ki iskolák számára, melyben a diákok nemcsak megismerkedhetnek a hajléktalanság kérdéseivel, hanem ki is próbálhatják azt, megtapasztalhatják a saját bőrükön, milyen az utcán élni. Habár kevesen vettünk részt a workshopon, a második körben alkalmazott interaktív társasjáték nagyon tanulságos volt. A feladatunk az volt, hogy beleéljük magunkat egy olyan személy helyzetébe, aki valamilyen oknál fogva az utcára került (a mi csapatunkat például télvíz idején a főbérlő kirakott az albérletünkből), majd szituációs játékokon keresztül eljussunk a védelmet nyújtó szálláshelyig; például tüdőszűrőpapírt kellett szereznünk személyes iratok nélkül, bejutni a mosdóba a Mc'Donaldsban vagy éppen kiállni magunkért egy házaspárral szemben, akik sérelmezik, hogy közterületen megpihentünk egy padon. A program során még jutalmat is kaptunk, mint az iskolában.

A workshop amellett, hogy közelebb hozta a hajléktalanság kérdésköréhez a résztvevőt, rendkívül jó hangulatban is telt. A szervezők közvetlensége és kedvessége hamar mosolyt tudott csalni az ott lévők arcára, annak ellenére, hogy igazán kemény témák kerültek szóba. Az ehhez hasonló interaktív és érzékenyítő programokat rendkívül hasznosnak tartom, mivel nagyban elősegítheti – ha kis közösségeken keresztül is – az össztársadalmi gondolkodás megváltoztatását. A Város Mindenkié csoport nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a hajléktalankérdés többé ne legyen tabutéma, és hogy megszüntessék a fedél nélkül élő emberek társadalmi kirekesztettségét.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.